Valentýn, svátek jaký si ho uděláme

Svátek zamilovaných se už nezadržitelně blíží. Jste na něj připraveni?

Jarní servisní akce AUTO CB

Už asi každý ví, že 14. únor je svátkem zamilovaných, při němž můžeme obdarovat milované osoby drobnými dárky a přáníčky. V řadě zemí je tento svátek doplněný dodržováním tradic.

A jak to vlastně Valentýnem je? Kde se zrodila myšlenka slavit Valentýna?

Svatý Valentýn je samozřejmě reálná postava. Jmenoval se Valentin z Terni. A stejně jako ostatní svatí, tak i jeho životní příběh je opředen legendou. Legenda praví, že svatý Valentýn byl biskupem v Terni, který působil v Římě v době vlády Claudia II. Říká se, že prý tajně oddával zamilované páry i přes císařů v zákaz. Císař potřeboval vojáky a ženatí muži se do armády nehlásili. Nedbaje rizika a zákazu uzavírání sňatků, Valentin žehnal mladé páry manželstvím. Claudius hledal možnosti, jak kněze odstranit, avšak kvůli jeho vlivným přátelům jej nemohl nechat veřejně stít. Uvěznil jej a ani to nepomohlo. Využil tedy lsti a skrze senátem rozbouřený dav jej nechal popravit u Milvijského mostu samotnými občany Říma. Na jeho památku se slaví 14. únor jako svátek lásky a zamilovaných.

Novodobá tradice oslav se znovuzrodila až počátkem 20. století v USA. U nás se začal Valentýn slavit až po roce 1989. Ve světě je oslavován různě, v západních zemích tradičně, na východě ho slaví po svém. Například v Americe mají dlouholetou tradici valentýnská přání, která si lidé vyrábí, malují a zdobí různými ornamenty. Ve Francii, Nizozemí, Německu a Polsku jsou nejtypičtějšími dárky šperk či spodní prádlo. Ve Velké Británii je hitem plyšový medvídek a valentýnky, které adresát obdrží nepodepsané a musí hádat, od koho bylo přání doručeno. V Turecku a Bulharsku jsou populární valentýnská srdce. V Japonsku zase ženy obdarovávají 14.února muže, přímo je zahlcují čokoládou, ti na oplátku obdarují ženy přesně za měsíc. A tak bychom mohli pokračovat dál.

Ale jak tomu bylo a je u nás? Ve středověku byl svátek oslavován a měl svoji hlubokou tradici. V tento den se bralo nejvíce párů. A dodnes jsou relikvie svatého Valentýna uložené ve vyšehradském chrámu sv. Petra a Pavla. V naší novodobé historii však tradice svátku svatého Valentýna chybí.

Záleží tedy na každém z nás, jakou tradici si my sami vytvoříme. Představme si, když v polovině února venku ještě panuje nevlídné počasí, od Vánoc utekla již spousta vody a do jara je ještě daleko a nám se v tento čas podaří vykouzlit šťastný úsměv na tvářích těch, které máme rádi. Nemusí to být jen milovaný partner, ale třeba i rodiče, sourozenci, kamarádi či přátelé. Je to snad krásný pocit vědět, že ti druzí na nás myslí a že nezapomněli a je jim s námi dobře. Samozřejmě v tomto okamžiku drobný dárek potěší: čokoláda, bonbóny, chutný čaj, víno, malá valentýnská dekorace, ale i milá valentýnka ve spojení s květinou, která vždy udělá radost, a nikdy s ní nic nepokazíte. A mějte na mysli, že stále platí!

Květina předaná v pravou chvíli a na pravém místě má přímo čarovnou moc.

Pokud sdílíte podobný názor, asi budete za několik dnů přemýšlet, jakou květinu letos vybrat. Právě pro vás máme tip. V prodejně FIŠER– KVĚTINY mají několik nápadů. Stačí se jen rozhodnout, co květinou chcete vy jádřit (romantiku, vášeň, vtip) nebo komu ji chcete darovat (intelektuál, rebel, excentrik). Plzeňští floristé vám pro každý typ osobnosti poradí, vyberou a uvážou vhodnou kytici. Umocnit její působivost můžete dárečkemčokoládou, vínem, srdíčky, vázou, svíčkami, plyšovou hračkou atd.

Ideální volbou pro ty, kteří dávají přednost trvanlivějším květinám, mohou být hrnkové rostliny, kterým na zajímavosti přidá moderní květináč, nebo pěkné balení.

Můžete obdarovávat i na dálku. Překvapte své milé posláním květin, či dárku. V online květinářství www.fiser-kvetiny.cz se specializují i na tento způsob prodeje. Květiny jsou vždy čerstvé a ke každé kytici můžete připojit osobní přáníčko i malý dárek. Květiny doručí po Plzni do 2 hodin od obdržení platby. Po celé ČR do 24 hodin.

A co říci závěrem? Važme si každé příležitosti, kdy můžeme udělat radost milovanému člověku a tím pádem i sobě, vždyť život bez lásky je smutný a prázdný. A ať už vaše překvapení pro vaše drahé, či přátele  bude jakékoliv, přeji vám nádherně prožité chvíle s Vašimi nejbližšími.

Autor: Petra Hanušová Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 29.01.2015 10:50




6 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka