Vedení plzeňského centrálního obvodu se setkalo s emeritním biskupem plzeňským

Emeritní biskup plzeňský František Radkovský oslavil 3. října významné životní jubileum – 80 let. Vedení plzeňského centrálního obvodu se s ním při této příležitosti setkalo, aby mu poděkovalo za jeho dosavadní působení v plzeňské diecézi a zároveň mu popřálo mnoho zdraví a sil do dalšího působení v nové farnosti v Karlových Varech.

Cílená propagace v Plzni

Emeritní biskup František Radkovský dostal od starosty obvodu Davida Procházky a místostarostů Petra Balouna, Ondřeje Ženíška a Stanislava Šece jako pozornost dárkový koš. Biskup František pak obdaroval jednotlivé členy vedení svojí čerstvě vydanou knihou „V Boží režii“.

František Radkovský se narodil 3. 10. 1939 v Třešti na Jihlavsku. Po maturitě na Jedenáctileté střední škole v Telči vystudoval Matematicko-fyzikálnífakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde se specializoval se na matematickou statistiku. Promoval v roce 1962.

Po vojenské službě na východním Slovensku pracoval jako matematický statistik ve Státním výzkumném ústavu pro výzkum automatizace sklářského průmyslu. Následně pak v Pedagogickém ústavu ČSAV, kde měl nastarost přípravu modernizace výuky matematiky.

V roce 1966 nastoupil do kněžského semináře a začal studovat na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích. V roce 1970 pak přijal kněžské svěcení v Praze. Následně působil dva roky jako kaplan v Mariánských Lázních a v roce 1972 se stal duchovním správcem Římskokatolické farnosti Povýšení sv. Kříže ve Františkových Lázních.

V roce 1990 ho papež Jan Pavel II. jmenoval titulárním biskupem aggarským a světícím biskupem pražským. Biskupské svěcení přijal v roce1990 v Praze z rukou pražského arcibiskupa kardinála Františka Tomáška. Za biskupské heslo si zvolil slova z 1. listu apoštola Jana: "Uvěřili jsme v lásku".

Po zřízení nové diecéze plzeňské papežem Janem Pavlem II. se stal jejím prvním biskupem a v roce 1993 se ujal jejího řízení. Papež František přijal jeho resignaci na tento úřad v roce 2016.

Byl rovněž generálním sekretářem Biskupské konference ČSFR a to od jejího založení. Funkci zastával i po rozdělení státu a vzniku České biskupské konference až do roku 1993.

Při České biskupské konferenci je odpovědný za laiky a ekumenismus. Je členem Rady pro Charitu ČBK.

 

Fotogalerie
Autor: Miroslav Knotek Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
po 07.10.2019 15:14




0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka