Ze Slovenska se šesti body! Brankář Frček vychytal nulu!

V rámci Evropské univerzitní ligy vyjeli Akademici Plzeň k prvnímu tripu. Ve dnech 15. a 16. října se utkali s týmy Diplomats Pressburg a Paneuropa Kings. V před-zápasovém článku byli hráči Akademiků s prognózami opatrní. Nyní již mohou ale hrdě hlásat, že do tabulky přibylo dalších šest bodů.

Cílená propagace v Plzni

Byla sobota, jedenáct hodin. Autobus zavřel dveře a všichni jsme se plni očekávání vydali směr Bratislava. Cestu zpříjemnila nejen skvělá nálada na palubě, ale také filmová klasika vpodobě Pelíšků. Čím více jsme se ale blížili khlavnímu městu Slovenska, tím více se všichni začali soustředit na první zápas, který Akademiky čekal. Včase 19.45 zažil stadion Hamíkovo úvodní buly, otevírající první utkání Akademiků na slovenských kluzištích. Zápas to byl velmi pohledný, plný nasazení, soubojů a gólových radostí. Celkem padlo dvanáct branek. Hosté se díky trefám Patrika Pondělíka a Daniela Svobody, rozmístěných do dvou minut, ujali vedení 2:0. Ve 13. minutě zvyšoval vedení Akademiků Filip Malota. Zkraje druhé dvacetiminutovky snížili Diplomaté zásluhou Hudcovského, avšak opětovné třígólové vedení zařídil Plzeňským Jan Baxa. Ve 33. minutě se domácí během dvaceti sekunddotáhlina skóre 3:4, a Akademici museli zabrat. Odskočení na 3:5 zařídil Martin Muchka, avšak domácí se nevzdali, dokázali utkání zdramatizovat a vyrovnat na 5:5. Akademici však bojovali a byli odměněni vítězným gólem v54. minutě, kdy se trefil Václav Polívka. Na konečných 7:5 zpohledu hostí upravil výsledek vposlední minutě Martin Muchka, který si tak za sobotní večer připsal 4 body.

Image title

Po zápase jsme hovořili právě sMartinem Muchkou. Jaký byl cíl před vyjetím zPlzně? „Jeli jsme tam stím, že chceme znaší strany odehrát co nejlepší utkání, a hlavně přijet do Plzně s co největším počtem bodů.“ Akademici se také museli přizpůsobit jinému kluzišti, možná proto padlo tolik branek.„Bylo to nahoru a dolů. Padalo spoustu gólů. Bylo to i tím, že bylo menší hřiště, než na které jsme zvyklí znašeho domácího stadionu. Naštěstí jsme přestřelku ovládli,“ dodává Muchka, který je rád hlavně za týmový výkon.„Samo sebou si bodů cením, ale jsem rád, že jsme vyhráli jako tým. Tomu, že jsem zaznamenal 4 body, pomohly přesilovky, ve kterých se nám celkem dařilo. Nejdůležitější je to, že jsme vyhráli. Na to kolik jsem měl, nebo neměl bodů zas tolik nekoukám. Jsem rád, ale není to priorita.“ Krizový moment přišel ve chvíli, kdy hosté vyrovnali na 5:5. „V tu chvíli byli hrozně na koni, byli rychlejší… Ve všech směrech nás v tu chvíli přehrávali. Spsychikou to nebylo vten daný moment úplně ideální. Ztratili jsme vedení, a málem prohráli i jasně vyhraný zápas,“ uzavírá rozhovor Martin Muchka.

Po zdravotní procházce, vedenou manažerem Vilémem Fraňkem, a zhlédnutí krásných zákoutí Bratislavy, čekal Akademiky druhý zápas. Na zimním stadionu Ondreje Nepely, kde hraje ruskou KHL Slovan Bratislava, svedli souboj sPaneuropou Kings. Zápas byl vyrovnaný od začátku až do konce, čemuž také odpovídalo konečné skóre. O jedinou branku zápasu se postaral kapitán plzeňského mužstva Jakub Faschingbauer ve 22. minutě. Diváci se dalšího gólu nedočkali, ale zápas i tak neztratil na atraktivitě, neboť bylo kvidění obrovské množství šancí na obou stranách. Tři body ztoho zápasu odváží Akademici hlavně díky brankáři Jakubu Frčkovi, který kryl všech 27 pokusů domácí Paneuropy a hasil mnoho nebezpečných úniků.

Image title

Po zápase jsme proto nemohli vyzpovídat nikoho jiného, než maskovaného muže. „Zápas to byl určitě těžký jak pro mě, tak i pro kluky, ale myslím, že jsme se o to poprali a jsme moc rádi za tři body,“ zhodnotil utkání Jakub Frček. Sám ví, že Kings byli mnohokrát nebezpečně blízko gólu. „Soupeř byl určitě nebezpečný a dokázal ohrozit naši bránu, ale naštěstí se mu nepodařilo proměnit vytvořené šance, a tak byl zápas velmi těsný,“okomentoval tlak Paneuropy. Strážce akademické brány ví, že důležitá je dobrá příprava. „Na zápas se vždy snažím připravit nejlépe jak to jde, ale je jasný, že každý den se nezadaří. Jsem moc rád, ze s Paneuropou to vyšlo, ale člověk získá spíše sebevědomí a jistotu až po prvním dotyku spukem,“ připustil Jakub vodpovědi na otázku, zda si před zápasem věřil. Po zápase sklidil samé ovace. „Tak určitě jsem dostal pochvalu jak od kluků, tak i od trenéra, ale nesmíme se moc uspokojit a makat dál,“ ví ex-karlovarský juniorský brankář. Akademici mají zatím ze tří zápasů osm bodů, jaký je podle Frčka start do sezóny? „Zatím můžeme být určitě spokojeni, protože získat body ze tři zápasů je krásné. Ale jak jsem již říkal, nesmíme usnout na vavřínech,“ komentuje dosavadní start a posílá i jeden vzkaz spoluhráčům. „Takže kluci zatím super a musíme makat dál.“

Oba zápasy hodnotil také trenér Tomáš Ceperko, který byl s víkendem spokojen. „Víkend byl skvělý. Na 6 bodů nejde nic jiného říct.“ Podle trenéra nelze oba zápasy porovnat. „Oba zápasy byly jiné, těžko je srovnávat. V prvním padalo spoustu gólů po chybách, ve druhém dominovali gólmani.“ říká Ceperko o víkendových střetnutích. Ví však, že je stále co zlepšovat. „Co se týká taktickýchpokynů, mám výhrady k oběma zápasům, stále to není ono. Máme na čem pracovat.“ V první zápase Akademici vedli o dva góly, soupeř se poté dotáhl na 5:5, bylo nutné hráče uklidňovat? „Ono když vedete o 2-3 góly celý zápas, a soupeř se gólovědotáhne, tak se uklidnit musíte, jinak zápas ztratíte. Nicméně, jsem ale klukům věřil.Máme silný tým a velké individuality na všech postech,“ hodnotí trenér první duel, který pro Akademiky dopadl vítězně. Druhý zápas odehráli Plzeňští s Paneuropou Kings. „Zápas bylvelmi těžký. První zápas nás stál hodně sil, ale můžeme si za to sami. Ve druhém zápase jsme první třetinu tahali nohy, než jsme se rozjezdili. Ve druhé jsme měli skvělý nástup a ve třetí nám síly rychle ubývaly,“ shrnuje druhé utkání, v němž Akademici dlouho bránili fotbalový výsledek 1:0. „Oba gólmani byli fantastičtí. Na obou stranách neměli střelci štěstí v zakončení,“ řekl Ceperko, který však ví, co na víkendu vyzdvihnout. „Touhu vyhrát, týmového ducha a obětavost pro úspěch týmu.“

Fotogalerie
Autor: Věra Novotná Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka