ZVOU NA VÝSTAVU FLAKÓNŮ Z MINULÉHO STOLETÍ

Černošín - V černošínském muzeu si pro letní prázdniny připravili dvouměsíční výstavu pod názvem Kouzlo českého parfémového skla. V nevšední expozici mohou návštěvníci vidět skleněné obaly parfémů z našich českých skláren.

Jarní servisní akce AUTO CB



Skla jsou různých tvarů a barev, více nám prozradí majitelka křehké krásy Hana Štollová ze Stříbra. "Do Černošína jsem zapůjčila jen zlomek své sbírky, uvidíte tam malovaná skla s mléčným podbarvením. Dále flakóny zdobené vysokým smaltováním, pravým zlatem zdobené. Některé flakóny byly dokonce náhodou objeveny hledači s detektory na staré výsypce jedné bývalé sklárny. K tomu patří, samozřejmě, i módní doplňky, takže výstavu ještě oživují drobnosti, jako jsou pudřenky, staré skládací zrcadlo malované ručně tak zvaným švarclotem. Je zde nitěná kabelka z roku kolem 1900. Další kabelka je gobelínová, i ta spadá někam k letům 1920, zajímavostí těchto kabelek bylo to, že se vlastně prodávaly jako stavebnice a ženy si je mohly doma samy vyšít a zapasovat do rámu," upozornila na raritu Hana Štollová. 

Toaletní soupravy se většinou skládají z několika dílů, nejčastěji ze tří, kdy je v sadě flakón s balónkem, pak se zátkou a k tmu je ještě dóza, která sloužila jako pudřenka či šperkovnice. Součástí výstavy jsou i historické manikúry, které se vyráběly v letech 1920 až 1940. Jejich střenky jsou z přírodních materiálů, například z mořských korálů.

Hana Štollová začala sbírat historické flakóny zhruba v roce 2002, tedy před patnácti lety. Soustřeďuje se zejména na české sklo, neboť, jak sama říká, má k němu velmi blízko. "Můj dědeček byl sklář, vyučil se v naší nejstarší a pro mě i nejlepší sklárně v Harrachově.  Stal se z něj foukač a brusič skla. Myslím, že svou lásku ke sklu tak nějak na mě přenesl. Ale nikdy bych netušila, že jednou pomyslnou červenou nitku naváži a budu sběratelkou takové křehké české krásy. Přišlo to znenadání, najednou jsem měla doma plno různého skla a postupně přibývalo. Víte, sklo, to je vlastně taková energie. Na jeho výrobu je potřeba všech živlů, písek, ohně se pak taví, vodou a vzduchem chladí. V tom vidím tu sílu skla a když přidáme tvar a barvy, neznám lepší hmotu ke zpracování," dodala sběratelka Štollová. Jedinečnou výstavu si můžete prohlédnou společně s další trvalou expozicí muzea denně od 10 do 17 hodin.

MarS

Fotogalerie
Autor: Martina Sihelská Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 7 roky

    Výborný nápad, výstava je dobře načasovaná na léto, voňavé sklo, kouzelné barvy a letní čas jdou krásně k sobě.

    Poutavý článek o historii sbírky láká k návštěvě Černošína, auta však nemaje, nebudu mít štěstí se na flakónky podívat,
    přesto Vám přeji hodně úspěchů.





























    • Před 7 roky

      Milá paní Hanzová, děkuji za pochvalu. K nám do muzea jezdí rychlíkový autobus na trase Praha - Plzeň - Cheb. Pokud i tak nemáte spojení, pokuste se dostat co nejblíže a ráda Vás pak naberu autem se a pak zpět na nějaký spoj. Jen mi musíte přes redakci nechat kontakt. M. Sihelská

      • Před 7 roky

        Dobrý večer, paní Sihelská, návštěva Černošína je pro mne stejný problém jako návštěva Nového Zélandu. Jsem totiž zaměstnána, pracuji 7 dní v týdnu, nemohu se posadit do veřejného dopravního prostředku, který se bude několik hodin z Františkových Lázní sunout směrem k Plzni.
        Na výstavu mne upozornila moje dcera Jitka Hepová. Mám radost, když se něco takového děje, protože mám pocit, že rychle zapomínáme na šikovné ruce našich předků.
        Děkuji za pozvání a držím palce, ať se daří. Hanzová

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 02.07.2017 00:00




0 (3)
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka