SPADLA KLEC! ANEB PRVNÍ PŘÍPAD PODPORUČÍKA VITÁSKA

st 14.03.2018 - 16.03.2018 09:00 Divadlo ALFA

Akce ukončena !



Svérázná pocta fenoménu detektivky, aneb Z plzeňského pitavalu 70. let minulého století


O oblibě detektivního žánru v Česku si lze udělat obrázek v knihkupectví či pouhým nahlédnutím do televizního programu – detektivní seriály a filmy nechybí na žádné z hlavních stanic. A tak se i Divadlo ALFA rozhodlo přispět se svou „troškou do mlýna“ a potěšit diváky, detektivním příběhem, který se navíc odehrává v Plzni a sama jeho zápletka je s Plzní úzce spjata… Inscenace chce především zábavnou formou vzdát hold tomuto populárnímu žánru.

Protagonistou hry je jistý major Vitásek - dnes ctihodná legenda plzeňské kriminalistiky. I on ale kdysi – zhruba před 40 lety – začínal, a ty začátky věru nebyly jednoduché. Coby mladý podporučík, tovaryš kriminalistického řemesla, si prožil křest ohněm, když musel řešit velmi zapeklitý případ. A tento případ dnes znovu ožívá na improvizovaných prknech kulturní místnosti Věznice Plzeň – Bory, kde ho jako dárek oblíbené legendě ve svém volném čase a pod vedením osvíceného vychovatele secvičili sami trestanci, shodou okolností ti, kteří s oním případem měli cosi společného. Retro výlet do doby, kdy se po ulicích českých měst proháněly žluté žigulíky s písmeny VB (pro později narozené: Veřejná bezpečnost), kdy hovory v restauracích odposlouchávaly nepovolané uši a na televizních obrazovkách sice tu a tam zjednávali pořádek i profesionálové Bodie a Doyle, ale většinou, bohužel, major Zeman a jeho parta. Právě tehdy se v Plzni stal zločin tak strašlivý, že obrátil život v celé zemi vzhůru nohama, ba dokonce hrozil mít i dalekosáhlé mezinárodní důsledky.  Všichni zkušení kriminalisté z celého kraje se okamžitě vrhají do práce. A tak, když jistému drogistovi vykradou byt, není, kdo by se případu ujal. Nezbývá tedy než povolat agilního pochůzkáře Vitáska, narychlo jej povýšit a hodit ho do vody, aby se sám naučil plavat v moři protichůdných svědectví, matoucích indicií a vratkých důkazů. Ten se ale svého úkolu nebojí. Vždyť je to tak jednoduché! Stačí zajistit místo činu, pořídit důkazy, vyslechnout svědky, prověřit nesrovnalosti,  a pak…SPADLA KLEC! Nebo ne?

Vzhledem k tomu, že jde o detektivku, víme, že „nesmíme ani naznačovat“. Prozradíme jen, že hra nebyla napsána „podle skutečnosti“, jde o čirou fikci, navíc díky zvolené formě divadla na divadle, jde tak trochu i o mystifikaci. Nikoli však o pouhou parodii. Byť hra nepostrádá humor a nadsázku, můžete si první případ podporučíka Vitáska prožít jako každou jinou „kriminálku“, To vše za doprovodu stylové muziky, kterou živě provozuje Daniel Čámský j.h.


Komentujte...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
  • Rokycanská 7 , Plzeň



Další představení