Čtrnáctý rok Stavby roku Plzeňského kraje byl vyhlášen i s novou kategorií

Čtrnáctý ročník prestižní soutěže Stavba roku Plzeňského kraje byl zahájen! Majitelé nemovitostí, investoři či architekti do ní mohou hlásit stavby uvedené do provozu nebo zkolaudované v uplynulém kalendářním roce. Přihlášky je možné podat od okamžiku vyhlášení soutěže, tedy 16. února, až do 17. března 2017. Novinkou letošního ročníku je sedmá kategorie – Průmyslové stavby.

Cílená propagace v Plzni

„Stavby přihlášené do soutěže jsou velmi rozmanité a my na to reagujeme. Před dvěma lety jsme přidali kategorii Stavby pro bydlení, letos jsme se rozhodli vyčlenit samostatnou kategorii pro průmyslové stavby. Právě výrobní podniky a haly tvoří významnou část přihlášených staveb. Už dávno neplatí, že by to byly objekty nezajímavé, architektonicky podprůměrné. Je to přesně naopak. Dnes už investoři z řad průmyslových společností mají jasné požadavky nejen na funkčnost, ale také estetiku svých podniků. Důležitým faktorem pro ně bývá začlenění do okolních prostor,“ říká Miloslav Zeman, předseda Okresní hospodářské komory Plzeňsko, která je odborným garantem soutěže.

Přihlášku do soutěže může podat investor, projektant, zhotovitel nebo vlastník přihlašovaného stavebního díla, a to vždy se souhlasem jeho autora a vlastníka. Termín uzávěrky přihlášek a dodání kompletní dokumentace do sekretariátu soutěže na adresu DOMINIK CENTRUM SERVIS s.r.o., Dominikánská 3, 301 00 Plzeň je 17. března 2017 do 15.00 hodin.

Soutěž Stavba roku Plzeňského kraje 2016 pořádají Plzeňský kraj a Statutární město Plzeň ve spolupráci s Okresní hospodářskou komorou Plzeňsko, Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků, Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR a Obcí architektů. Záštitu nad soutěží převzali hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard a primátor statutárního města Plzeň Martin Zrzavecký.

„Stavebnictví je důležité odvětví pro rozvoj regionu a mě těší, že se každým rokem najdou stavby, které nejenže slouží svému účelu, ale mají jakousi přidanou hodnotu, ať už je to architektonické zpracování, víceúčelovost, respektování ekologických hledisek či přizpůsobení se prostředí, ve kterém se stavba nachází. Věřím, že ani v loňském roce investoři, architekti a zadavatelé staveb nezaháleli a že bude mít porota soutěže Stavba roku Plzeňského kraje z čeho vybírat,“ říká hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

Primátor města Plzně dodává: „Osobně mám několik tipů na stavby, které by mohlo přihlásit do soutěže město Plzeň jakožto jejich investor. Vloni se nám například povedlo zrekonstruovat a zmodernizovat úpravnu vody, stejně tak výrazně pozvednout lokalitu na Slovanech díky úpravě vnitrobloku Koterovská – Chvojkovy lomy. Palce držím i projektu náhradního hřiště pro TJ Slovan Spoje.“ Uvítal vytvoření nové kategorie zaměřené na průmyslové stavby, „žhavým“ adeptem na vítěze by podle něj mohla v tomto být například nová spalovna v Chotíkově, jejímž investorem byla Plzeňská teplárenská.

O výsledcích soutěže rozhodne sedmičlenná odborná nezávislá porota, v níž zasedne například Ing. akad. arch. Jiří Klokočka, jenž má dlouholeté zahraniční zkušenosti a v současné době působí mimo jiné v Kanceláři architekta města Brno. Další zajímavým jménem je Ing. Arch. David Leníček, autor návrhu bytové nástavby plzeňského hotelu U Zvonu. Ta v loňském roce získala hlavní titul v nejnovější kategorii Stavby pro bydlení. Partneři soutěže už tradičně udělí nestatutární ceny a o svém favoritovi rozhodne v hlasování i veřejnost.

Výsledky letošního ročníku Stavby roku Plzeňského kraje budou slavnostně vyhlášeny na galavečeru v Měšťanské besedě v Plzni 25. května 2017.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka