78 % Plzeňáků by uvítalo víc míst, kde se dá platit kartou

Popularita platebních karet roste.

Cílená propagace v Plzni

Zatímco objem peněz, které Češi nosí v peněženkách, dlouhodobě klesá, platby kartou jsou již nejen ve větších městech považovány za samozřejmost. Dle průzkumu agentury Ipsos pro KB SmartPay se 87 procent Plzeňáků přiklání k názoru, že jim platba kartou ulehčuje život. Vítají například to, že u sebe nemusí nosit velkou hotovost.

Češi si oblíbili komfort, který jim poskytují platební karty. Téměř polovina Plzeňáků použije platební kartu při každém nákupu, je-li to možné. Pokud obchod, který terminál nemá, sousedí s bankomatem, nabízí se jako řešení vybrat si hotovost a do prodejny se vrátit. To je ale v Plzni ochotno udělat jen 38 procent dotázaných lidí. V některých regionech jsou zákazníci ale ještě méně shovívavější, například v Praze či Brně se do takové prodejny vrátí jen každý pátý zákazník.

Průměrná částka, kterou lidé na západě Čech zaplatí kartou, je 1142 korun, přičemž ale statisticky tvoří v ČR polovinu všech plateb kartou částky do tří set korun. Podle průzkumu KB SmartPay pak více než polovina lidí na Plzeňsku nemá zábrany zaplatit kartou nákup třeba jen za 50 korun.

„Zájem zákazníků o platby kartou potvrzuje i jejich otevřený přístup k rozšíření sítě terminálů. Přes tři čtvrtiny plzeňských zákazníků by dle průzkumu rádo vidělo více míst, kde se dá platit kartou, možná proto, že až 64 procent Plzeňáků preferuje pro nákup právě takový obchod, který terminál má,“ komentuje postoje v regionu generální ředitel KB SmartPay Sirus Zafar.

Důvodů, proč lidé preferují placení kartou, je několik. Prvním je vyšší bezpečnost, skoro 90 procent obyvatel Plzně pozitivně hodnotí skutečnost, že u sebe nemusí nosit velkou hotovost. A dále dodávají, že jejich nákupy jsou díky možnosti bezhotovostních plateb flexibilnější a mohou je uskutečnit bez ohledu na to, jaký u sebe mají zrovna finanční obnos.

V Plzni se dá kartou zaplatit i jízda městskou hromadnou dopravou. To je také důvod, proč společnost KB SmartPay umístila na plzeňské tramvaje reklamu s velkou nulou. „Obchodníkům, kteří ještě na prodejně nemají platební terminál, nabízíme možnost vyzkoušet si ten náš, a to na tři měsíce zdarma,“ nabízí Sirus Zafar.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 31.10.2018 14:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka