Animánie slaví 10. narozeniny. Oslaví je výstavou i promítáním v netradičním 4D kině

Plzeňská nezisková organizace Animánie, která se věnuje animaci, vzdělávání dětí i dospělých na poli animovaného filmu slaví letos 10 let od svého založení. Na říjen připravila retrospektivní výstavu v kavárně DEPO2015 spojenou se speciálně pro tuto příležitost vyrobeným 4D minikinem.

Jarní servisní akce AUTO CB

„Od 1. až do 31. října mohou návštěvníci na dvanácti panelech zhlédnout nejzajímavější momenty zhistorie Animánie a ve speciálně vybudovaném 4D minikině si užít promítání toho nejlepšího, co za 10 let vzešlo znašich dílen,“ zve na výstavu Martina Voráčková, která právě s kolegyní Janou Ježkovou stála před deseti lety u zrodu Animánie.

Vrcholem oslav se stane sobota 17. října, kdy proběhne Mezisáž, jejíž součástí se stane veřejné živé natáčení animovaného filmu vareálu DEPO2015 studenty Fakulty umění a designu Západočeské univerzity vPlzni.

„Návštěvníci tak budou moci být přímo u vzniku animovaného filmu, podívat se filmařům pod ruce a poodhalit kolik práce a času stojí za pohybujícími se obrázky. Kromě natáčení filmu se během dne v pravidelných intervalech odehraje happening, při kterém projekce 4D kina zaútočí na všechny smysly diváka. Mezisáž vyvrcholí v 17 hodin promítáním filmu vzniklým právě v tento den a setkáním všech příznivců Animánie,“ vypočítává program Mesisáže Martina Voráčková.

Animánie vznikla před deseti lety znadšení a lásky kanimované tvorbě. U jejího zrodu stála právě Martina Voráčková s kolegyní Janou Ježkovou. Za deset let své existence se Animánie značně rozrostla a vydobyla si silné postavení vrámci celé republiky nejen na poli animované tvorby, ale i vzdělávání.

Kromě každoročního pořádání Festivalu, soutěžní přehlídky animované tvorby dětí a mládeže do 26 let, otvírá dvakrát do roka celou škálu kroužků a kurzů pro děti zaměřených na animovanou tvorbu a multimediální výchovu. Oběma se věnují i vpravidelně pořádaných workshopech, kterých se účastní nejen děti, ale i dospělí. Nedílnou součástí Animánie jsou také programy do škol. „Vroce 2010 byla jako doplňující obor zařazena do Rámcového vzdělávacího programu Filmová/Audiovizuální výchova (FA/V) a právě té se Animánie ve školách věnuje. Zpravidla se jedná o tří až čtyřhodinové bloky, v nichž se pracuje interaktivní formou sfilmem a obsahem filmu, “ vysvětluje Martina Voráčková. Žáci se díky tomuto programu jednak seznámí s procesem tvorby animovaného filmu, ale naučí se jej také mnohem lépe vnímat a formulovat své názory.

9 let Animánie včíslech:

9 festivalů_494 přihlášených filmů do soutěže_343 projekcí pro veřejnost_5285 diváků_31 projekcí pro školy_2876 diváků_677 účastníků dílen a workshopů během festivalů_90 učitelů akreditované kurzy_346 účastníků intenzivních letních soustředění_58 účastníků mezinárodních soustředění_3150 účastníků dílen pro veřejnost během roku_157 účastníků kurzů a kroužků (pololetí)_1936 dětí během 157 programů pro školy Film hrou.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 06.10.2015 22:07




2 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka