Beseda v květnu: hvězdný kytarista Al di Meola, Listování a další lákadla

I v měsíci květnu nabízí plzeňská Měšťanská beseda bohatou nabídku. Opravdovou lahůdkou, která se tento měsíc uskuteční, je koncert fenomenálního amerického kytaristy Ala Di Meoly.

Cílená propagace v Plzni

Divadelní inscenace přiváží řadu známých jmen - například životní partnery Vojtu Dyka nebo Tatianu Vilhelmovou v představení Bláznivý Petříček. Ondřej Havelka zahraje se svými Melody Makers, vrací se úspěšné Listování a samozřejmostí jsou dětská představení. Přinášíme kompletní program:

Se svým kvartetem představí 10.5. od 19 hod. v české premiéře nový koncertní pořad Beatles & More.

10. 5.  19:00 Al Di Meola plays Beatles & More

Světoznámý americký kytarista a čtyřnásobný vítěz ankety časopisu Guitar Player Magazine  v kategorii Nejlepší jazzový kytarista Al Di Meola vystoupí v Měšťanské besedě a se svým kvartetem představí v české premiéře nový koncertní pořad Beatles & More.


11. 5. 16:00 Hašler! Hašler! Hašler! 

Písničky psané životem Karla Hašlera

Cucáte hašlerky? Ale kde se vzal jejich název? Zpíváte Hašlerky? U mnohých možná nevíte,  že jejich autorem je právě Karel Hašler. Jak žil Karel Hašler? Koho miloval? Co všechno umel?  A jak skončil? Hudební monodrama Vám odpoví! 

Koncert pořádá Rada seniorů Plzeňského kraje.


17. 5. 19:00 Ondřej Havelka & Melody Makers: Když zaválí hot-jazz nebo swing

Ondřej Havelka a jeho Melody Makers se tentokrát rozhodli nabídnout ty  vůbec nejlepší hudební kusy z repertoitu, jež nám světový swing 30. a 40. let zanechal. Zběsilé, virtuózní kusy střídají nesmrtelné sladké melodie. Žhavý americký swing zvedá ze židlí, české písně konejší nervy. Anebo naopak! Beze všech pochyb však vězte, že hned po prvních vteřinách strhující show plné rytmu a humoru, vám zazáří plaménky v očích...


18. 5. 19:00 Zpívám, tedy jsem

Při hudebních večerech tradičního cyklu, který uvádí Jiří Untermüller, uslyšíte nejkrásnější operetní melodie v podání členů souboru DJKT, mezi nimiž budou Venuše Dvořáková, Roman Krebs, Hana Spinethová a další.

Klavírní doprovod: Táňa Vaněčková


21.5. 19:30 Pohlazení po duši s Vlaďkou Bauerovou & host James Harries

Tato oblíbená plzeňská jazzmanka opět vystoupí v Měšťasnké besedě se svým pořadem, jež má v Plzni již mnohaletou tradici, a který si za dobu své existence získal řadu věrných fanoušků. A to by nebyla Vlaďka Bauerová, aby neměla pro své posluchače přichystané opět nějaké překvapení…

Speciální host koncertu: James  Harries


25. 5.    19:00  Duo Komáři: Písničkové pohlazení

Host: Jan Matěj Rak

Další díl tradičního folkového pořadu Bédi Šedifky Röhricha a Komárů. Tentokrát si jako hosta pozvali Jana Matěje Raka. 


29. 5. 15:00 Slavnostní koncert k 25. výročí SDČR

Plzeňský smyčcový orchestr Ivo Pavelky se sólisty

Přijďte si poslechnout operetní a muzikálové melodie a písničky Karla Hašlera v podání Plzeňského smyčcového orchestru Ivo Pavelky se sólisty.


DIVADLO

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=3


5. 5. 20:00 Záměna 

Divadelní spolek Jezírko 

Hlavní ženatý hrdina se zakouká do manželky svého nejlepšího přítele. Ona dáma je navíc  i nejlepší přítelkyní jeho ženy! Neřešitelná situace? Divadelní spolek Jezírko vám v premiéře komedie Záměna ukáže, že situace zas tak beznadějná není.


20.5. 19:00 Caveman

Rob Becker - Máte chuť se rozesmát až k slzám?? Přijďte se podívat na slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství  a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.


23. 5. 17:00 Rodinná LiStOVáNí: Lichožrouti 

Možná i vám se včera nebo právě v této chvíli ztratila ponožka. Kdo za to může? Lichožrout! Záhadný tvor, který žere ponožky a z párů dělá licháče. Je to nejobratnější lupič všech dob  a dosud nikdy nebyl dopaden.

Lichožrouti se stali v ocenění Magnesie Litery Dětskou knihou desetiletí!

Cena dospělí 90,- Kč, děti do 12 let 70,- Kč 

Dětské vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně Informačního centra města Plzně a Měšťanské besedy. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný! Děkujeme za pochopení.

Vhodné pro děti od 6 let.


23. 5. 19:00 LiStOVáNí.cz: Odpad

Strhující a zároveň hořce zábavné. Přesně takové bude thrillerové LiStOVáNí s knihou Odpad. Tři kamarádi naleznou mezi odpadky tašku se 1100 peset, obrázkem a klíčem. Hodlají zjistit, komu věci patří, ale brzy jim začne jít o život. Možná jste nedávno zaregistrovali v kinech film na motivy této skvělé knihy. 


24. 5. 19:30 Líbánky aneb láska ať jde k čertu

Divadelní hra Líbánky aneb Láska ať jde k čertu patří k nejúspěšnějším komediím N. Cowarda v podání Divadla Palace. Dvojice bývalých manželů se po letech setkává v drahém francouzském hotelu, kam oba přijeli trávit líbánky se svými novými a mladšími partnery a napětí mezi partnery roste...

Hrají: J. Langmajer, I. Jirešová / K. Issová, Jan Teplý ml., K. Frejová / J. Čvančarová / M. Preissová – Válková



25. 5. 20:00 Bláznivý Petříček

Vojtěch Dyk a Tatiana Vilhelmová

Gangsterská pohádka podle stejnojmenného filmu s J. P. Belmondem o mladém znuděném muži a krásné teroristce, kteří na útěku před policií a vlastními rodinami nacházejí ten nejvražednější cit – lásku.

Pořadatel VM ART production


27. 5.  19:30 Táta

Celosvětově úspěšná divadelní komedie aneb “humorná zpověď novopečeného otce” Budete plakat smíchy i dojetím. Být tátou je úžasné! Být dobrým tátou ale vyžaduje hodně odvahy, odhodlání a zručnosti. Herec a táta Roman Pomajbo vás seznámí s pohledem moderního muže na těhotenství, porod a plínky. 

Představení není vhodné pro děti do 15 let


OSTATNÍ ŽÁNRY


16.5.     19:00    Galavečer - Plzeňský festival stepu

Na stepařském galavečeru uvidíte ukázky toho nejlepšího, co nabízí současný step - několikanásobného Mistra světa ve stepu Daniela Boraka, českého Mistra světa ve stepu Tomáše Slavíčka, stepařská studia z Varšavy, Prahy, Brna, Hradce Králové a Plzně. Moderátory večera budou herec, zpěvák a tanečník Roman Vojtek a plzeňský herec Bronislav Kotiš.

21. 5.    19:30    Vypravěčka/La Narradora

  Festival Mediterránea

Taneční projekt Jany Drdácké a Anežky Hessové zkoumá a přibližuje divákům dvě hudebně-taneční tradice, španělskou a indickou, skrze osobní příběhy a přístup k těmto tradicím každé z interpretek.


22.5.   20:00    Fandango

   Festival Mediterránea

Projekt zaštítěný Španělskou ambasádou představí klasickou podobu tohoto tance v dílech barokních a klasicistních skladatelů v podání dua českých cembalistek Petry Žďárské a Lucie Guerra Žákové a proslulé španělské tanečnice a hráčky na kastaněty Ludovicy Moscy. Příznivce klasické hudby čeká perlivý večer s temperamentní hudbou a tancem v dialogu cembal a kastanět. 29. 5. 18:00  Taneční večer

  aneb Každý máme svůj vrchol...

K tanci a poslechu hraje dobře známé plzeňské DUO EVERGREEN KLASIK ve složení Jan Ježek (housle + vokál) a Jaroslav Špelina (klávesy + vokál).

Cyklus tanečních večerů v režii OSS MMP. Vstup zdarma.


AKCE PRO DĚTI

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=5


3.5. 14:30 a 16:00 Vodnická pohádka 

Divadelní společnost M+M

Pohádka o tom, že není důležité jak kdo vypadá, jestli je černý, žlutý nebo bílý, ale jaký je  to kamarád a jaké má srdíčko. Děti poznají, že přátelství je největší štěstí nejen mezi vodníky. Vhodné pro děti 3+.


10.5. 14:30 a 16:00 Tři prasátka aneb loupežnická pohádka

Divadlo Rolnička

Pohádku o třech prasátkách, která si stavěla domečky, jistě většina diváků dobře zná.... Ale tahle pohádka je jiná. Třetí domeček je postavený, prasátka v něm spokojeně žijí, a vlk už dávno zapomněl, co tu vlastně kdysi chtěl. A prasátka si hospodaří, náramně dobře si vaří,  a upečou si borůvkový koláč! Vůně koláče probudí pět loupežníků, kteří bydlí v blízkém lese... Oni tihle loupežníci nemohou být každý sám. Je jich pět, jako je pět našich smyslů, a každý  z těch loupežníků dovede používat jen jeden jediný smysl...

Vhodné pro děti 3+.


17.5. 14:30 a 16:00 Pletené pohádky 

Divadýlko Kuba

Čtyři známé pohádky upletené  z vlny – O statečném kůzleti, O chytrém zajíci, Kůzlátka a vlk, O zlé koze. Vhodné pro děti 3+.


23. 5. 17:00 Rodinná LiStOVáNí: Lichožrouti 

Možná i vám se včera nebo právě v této chvíli ztratila ponožka. Kdo za to může? Lichožrout! Záhadný tvor, který žere ponožky a z párů dělá licháče. Je to nejobratnější lupič všech dob  a dosud nikdy nebyl dopaden. Lichožrouti se stali v ocenění Magnesie Litery Dětskou knihou desetiletí!

Cena dospělí 90,- Kč, děti do 12 let 70,- Kč 

Dětské vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně Informačního centra města Plzně a Měšťanské besedy. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný! Děkujeme za pochopení.

Vhodné pro děti od 6 let.


24.5. 14:30 a 16:00 Povídání o sluníčku 

Divadlo Dráček

Sluníčko se na nás usmívá, ale mamince do smíchu není. Pepík je totiž velký neposeda.  Vhodné pro děti 3+.


31.5. 14:30 a 16:00 Skřítek Pořádníček

Divadlo Meluzína

Děti, máte doma nepořádek? Tak si dejte pozor, aby vám ho neuklidil skřítek Pořádníček! Ten totiž uklízí trochu jinak, než jak by se vám líbilo... V našem vyprávění s veselými písničkami ale nakonec všechno dobře dopadne. Vhodné pro děti 3+.


KINO BESEDA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=6


4.5. 18:30 Impresionisté z Paříže, Londýna a USA

  Cyklus: Exhibitions

Odhalte příběh umění největších revolucionářů. Monet, Ceazanne, Degas, Renoir: jedni ze světově nejpopulárnějších umělců. Ale kdo byli opravdu? Proč a jak přesně malovali? Chcete-li znát odpověď na tyto otázky, tento jedinečný film Vám zprostředkuje bezkonkurenční přístup k nové velké výstavě se zaměřením na muže, kterým je přisuzován vynález impresionismu z pohledu pařížského sběratele umění Paul Durand-Ruel. Tato netrpělivě očekávaná mezinárodní výstava je možná nejkomplexnějším průzkumem impresionistů  v historii. Bylo to odvážné rozhodnutí Durand-Ruela vystavovat impresionisty v New Yorku  v roce 1886. Zaplnil mnohé velké americké galerie mistrovskými díly a také díky němu se zachoval impresionismus naživu v době, kdy se setkal s nelibostí veřejnosti. Tento energický a výmluvný film bude vyprávět svůj nevšední příběh.


6.5. 18:30 Teorie všeho

Příběh geniálního vědce, který měl celý život před sebou, když o něj málem přišel. Příběh muže, jenž jako jeden z mála rozuměl zákonitostem vesmíru a přitom jeho samého zachránila „obyčejná" láska.


7.5. 18:30 Kobry a užovky

Užovka (Matěj Hádek) je ztracen ve svém vlastním životě. Je mu už skoro čtyřicet a nemá holku ani práci, přičemž cítí, že má poslední šanci sám se sebou něco udělat. Naskytne se mu šance, kterou nehodlá promarnit. Jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek) je magor, nezodpověděné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová). Staví vzdušné zámky a vykrádá chatky. Ve chvíli, kdy se ukáže, že by Užovka mohl být už konečně šťastný, se objeví Kobra. Užovka se mu rozhodne dát pořádnou lekci, situace se ale vymkne kontrole.

8.5. 18:30 Ida Než se osmnáctiletá novicka Anna stane jeptiškou, musí navštívit svou jedinou žijící příbuznou Wandu, o jejíž existenci neměla dosud ani tušení. Ukazuje se, že teta Wanda je bývalá zapálená komunistka a soudkyně, která v 50. letech posílala na smrt kněze a další odpůrce režimu. Nečekané setkání nasměruje Annu na cestu za odkrytím rodinného tajemství, svého židovského původu a svého pravého jména, Ida. Britský režisér polského původu, dvojnásobný držitel ceny BAFTA Paweł Pawlikowski, se s Idou vrací do země svého dětství. Originální a poetický příběh hledání vlastní identity je moderní poctou klasické kinematografii 60. let.

11.5. 18:30 Poklady Ermitáže              Cyklus: Exhibitions

Kdybyste si chtěli minutu prohlížet každý z exponátů ze sbírek petrohradské Ermitáže, trvalo by vám to bez přestávek téměř šest let. Exponátů je ve slavné galerii více než tři miliony –  a tohle množství dělá Ermitáže jedno z největších muzeí planety. Ermitáž – pojem, který

rozechvěje každého milovníka umění. Statisíce obrazů, grafik, soch, rytin… celkem se počet všech exponátů odhaduje na tři miliony. Vystavit je naráz je nemožné – k vidění je tak současně vždy jen malý zlomek – ve stálých expozicích a v časově omezených výstavách. I tak je to ale fascinující cesta do epicentra umění. Veřejnosti přístupné sbírky jsou pak rozmístěné celkem v deseti budovách, mezi něž patří třeba slavný Zimní palác, Malá, Stará a Nová Ermitáž nebo Rezervní dům. Sálů, které jsou přístupné, je okolo tří stovek. 

Veliké, od Michelangela k Matissovi a nekonečná řada dalších skvostů čekajících, aby zazářily i na stříbrném plátně. 


13.5. 18:30 Láska je dokonalý zločin 

Cyklus: Creme de la Creme

Horské oblasti mezi Švýcarskem a Francií skýtají nejen panensky krásnou krajinu, ale také netušené možnosti ukrýt pod závějemi sněhu nežádoucí důkazy. Marc, profesor tvůrčího psaní na Univerzitě v Lausanne, má pověst proutníka a Barbara je jednou z řad studentek, které jeho kouzlu podlehly. Po společně strávené noci dívka záhadně zmizí a Marc se tímto vývojem událostí nezdá býti vůbec pobouřen. Do města přijíždí nevlastní matka Barbary, Anna, která se snaží na vlastní pěst zjistit, co se oné noci stalo. Marcova nonšalance a jaksi záhadné charisma jsou nebezpečnými zbraněmi, kterým mnoho z žen nedokáže odolat. Policie však neustává ve svém pátrání a možná ani Anna není tím, kým se zdá být.


14.5. 16:00 Tři srdce   Cyklus: Creme de la Creme

Za osudovým setkáním Marca se Sylvií stojí jednoduchá věc – zmeškaný vlak. Prozářená noc francouzského provinčního městečka pak vybízí k příjemné procházce a nezávazné konverzaci dvou dosud cizích lidí. Bylo by však škoda nevyužít této až neuvěřitelné harmonie, která mezi oběma panuje. Ideálním místem na další rendez-vous je pak Paříž. Zamilovaného Marca však zradí jeho vlastní srdce a vinou nenadálého infarktu schůzku nestihne. Bez kontaktu a iniciálů těžko najde ženu svých snů. Ve svém pátrání po osudové ženě Marc potkává jinou: Sophii. Netuší, že Sophie je Sylviinou sestrou, a tak se znovu setkávají. Jejich jedinečná harmonie stále přetrvává... ale je již příliš pozdě...


Projekce pro seniory – zvýhodněné vstupné 69 Kč.

14.5. 18:30 Láska na první boj

            Cyklus: Creme de la Creme

Zdá se, že Arnaud stráví pokojné léto v kruhu své rodiny, kolegů z práce a nejbližších přátel. Jednoho dne si však všimne krásné, ale drsné Madeleine, ztělesňující čistou energii a neustálý pohyb, která ho svým nevhodným a někdy násilným jednáním záhadně přitahuje. Mírumilovný Arnaud bere věci tak, jak jsou, naopak Madeleine neustále s něčím bojuje a překonává samu sebe. Jejím snem je podstoupit armádní výcvik a Arnaud se rozhodne ji v tom podporovat a chránit, čímž se jeho stereotypní život převrátí vzhůru nohama. Nic však nevyjde podle jejich plánu, protože vzájemně nepatří do svých rozdílných světů. Jediným východiskem je vytvořit si nový.



15.5. 18:30 Život Adele

                       Cyklus: Creme de la Creme

Film se silným tématem o milostném vztahu mezi dvěma mladými ženami natočil tunisko-francouzský režisér Abdellatif Kechiche a hlavní role ztvárnily mladé herečky Adele Exarchopoulosová a Léa Seydouxová. 


17.5. 16:00 Rusalka

     Záznam z Metropolitní opery v New Yorku Autor: Antonín Dvořák  Dirigent: Yannick Nézet-Séguin Režie: Otto Schenk Účinkují: Renée Fleming, Emily Magee, Dolora Zajick, Piotr Beczala, John Relyea a další Délka: 3h 15m (2x přestávka)

Renée Fleming se představila v jedné ze svých stěžejních rolí a zazpívala ve Dvořákově jímavé pohádkové opeře slavnou árii o měsíčku. Pod taktovkou maestra Yannicka Nézet-Séguina a v režii  Otto Schenka roli Prince ztvárnil tenorista  Piotr Beczala a Dolora Zajick Ježibabu.


18.5. 18:30 Samba                        Cyklus: Creme de la Creme

Samba se do Francie přistěhoval před deseti lety ze Senegalu. Pracuje načerno v různých zaměstnáních a doufá, že brzy dostane povolení k trvalému pobytu. Jeho neradostná rutina se změní, když potká Alice – manažerku, která trpí syndromem vyhoření a dobrovolnickou prací se snaží dát svůj život zpátky dohromady. Brzy mezi nimi vznikne křehké pouto. Jejich vztah se však nesetkává s pochopením okolí: Sambův strýc synovce varuje, že jej žena opustí, jakmile bude psychicky zase v pořádku, a Aliciiny kolegyně jí zase vyčítají, že si od klienta neudržela profesionální odstup.


20.5. 18:30 Dejte mi pokoj!

                       Cyklus: Creme de la Creme

Francouzská komedie o tom, jak také může skončit snaha poslechnout si v klidu gramodesku z blešího trhu... V hlavní roli exceluje francouzský komik Christian Clavier, kterého si můžete pamatovat z filmů Co jsme komu udělali?, Asterix a Obelix a Návštěvníci.


21.5. 18:30 Divočina Autobiografický příběh ženy, která se po smrti své matky a krachu svého manželství rozhodne vyrazit na 1 770 kilometrů dlouhou pěší pouť. Bez jakýchkoli znalostí o přežití  v divoké přírodě se vydává na vysokohorskou trasu od Mohavské pouště přes celou Kalifornii a Oregon až do státu Washington, aby našla sama sebe.


22.5. 18:30 Divoké historky Seznamte se s hrdiny šesti povídek scenáristy a režiséra Damiána Szifróna. Normální lidé  s životy, které se neliší od našich, avšak pouze do okamžiku, než všednodenní situace, drobná nespravedlnost, která běžně na světě naštve miliony lidí, setře z jejich tváří konformní masku normálnosti. Nervy přetečou a hranice dobrých mravů je překročena rychlostí rozzuřeného

zvířete. Divácký hit letošního Cannes, koprodukovaný bratry Almodóvary, je černá povídková komedie o šesti podobách pomsty a o rozuzleních, nad kterými může zůstat rozum stát. Sáhněme si ale do svědomí – vždyť ztratit kontrolu může být tak příjemné.


25.5. 18:30 My jsme nejlepší!

                        Cyklus: Scandi

Dvě 13leté dívky Bobo a Klara vyrůstají ve Stockholmu 80. let a cítí se přehlížené vlastními rodiči. Jsou osamělé, naštvané, jen tak se potloukají po ulicích a rozhodnou se založit punkovou kapelu, i navzdory tomu, že neumí hrát na žádný hudební nástroj. V místním mládežnickém klubu "vymlátí" z nástrojů hrůznou píseň o hodinách tělesné výchovy a záchraně dětí v Africe, ale stále to není ono. Když se však k nim přidá slušná a věřící Hedvig s výjimečným hudebním talentem, jejich kapela i hudba náhle dávají smysl. Konečně mohou s punkovými účesy zvítězit nad sexistickými a nechutnými kluky, vyfintěnými koketními holkami a trapnými rodiči.


27.5. 18:30  O koních a lidech

    Cyklus: Scandi

Kolbeinn miluje Solveig a Solveig miluje Kolbeinna, ale Kolbeinn miluji svoji prvotřídní klisnu, miláčka Gránu. Grána je však posedlá hřebcem Brúnnem. Vernhardur miluje vodku a kůň Jarpur miluje Vernhardura, svého pána. Grimur má vášeň pro starou koňskou dopravu, ale Egill obdivuje jiskřivé elektrické ploty. Přichází jaro a celá místní komunita sleduje tento příběh. To nemůže skončit dobře... Během natáčení nebyl žádný kůň zraněn. Herci přežili, otázkou však zůstává jejich možná psychická újma.


28.5. 16:00 Sex, drogy a daně

                       Cyklus: Scandi

Sex, drogy a daně pojednává o velkolepém přátelství mezi dvěma nechvalně známými  a provokativními postavami moderní dánské historie: radikálního, pravicového právníka  a později politika, Mogense Glistrupu, a „krále cestovního ruchu", milionáře, záletníka  a veřejného provokatéra, Simona Spiese. Příběh natočený podle skutečných událostí přibližuje divákům dosud neznámá fakta – jak se tyto dvě nechvalně známé dánské ikony staly tím, čím byly, a jak si byly vzájemně oporou i oponenty ve svých vlastních životních misích. Dokázali si život užívat naplno, bojovat za své ideály, za novou vizi pro společnost. Polovina Dánska je milovala, druhá je nenáviděla. Něco takového tato země dosud nezažila.


Projekce pro seniory – zvýhodněné vstupné 69 Kč.


28.5. 18:30 Lví srdce

                       Cyklus: Scandi

Teppo je radikální neonacista, který si pevně stojí na svých názorech a předsudcích. Zároveň však touží po lásce a rodině. Když potká atraktivní servírku Sari, vše se zdá ideální, dokud nepozná jejího malého černošského syna Rhamua. Teppo tak stojí před těžkým rozhodnutím – splní si svůj sen o otcovství a rodině nebo zůstane věrný své celoživotní víře a přesvědčení založeného na diskriminaci, ignoranci a nenávisti? Situaci navíc ztíží Teppův bratr Harri  a vůdce skinheadů je tak nucen učinit jasné rozhodnutí, které však může mít fatální následky pro něj i pro ty, které miluje



29.5. 18:30 Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě

                       Cyklus: Scandi

Jako moderní Don Quijote a Sancho Panza, tak Sam a Jonathan, dva cestující prodejci  s drobnými cetkami, nás vezmou na kaleidoskopickou toulku lidskými touhami. Na výlet, který nám ukáže krásu jednotlivých momentů lidského života, malichernost druhých, humor  i tragédii, které se skrývají uvnitř každého z nás, majestátnost života či lidské slabiny.  S panoramatickým výhledem poukazuje holub ze své ptačí perspektivy na lidský stav. Opeřenec je ohromen lidmi – jejich aktivitami, pošetilostmi, pýchami a nervozitou, kterým se snaží porozumět a pochopit je. Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě je třetím závěrečným filmem Anderssonovy trilogie o lidském bytí, ve které se tvůrce snažil vytvořit napětí mezi banalitami a podstatnými věcmi, mezi komickým a tragickým – ukázat protichůdnost  a dynamickou povahu existence, zatímco formuje myšlenku, že lidský druh potenciálně směřuje k apokalypse, ale také že její výsledek máme ve svých rukách.


1.6. 18:30 Boj sněžného pluhu s mafií

                        Cyklus: Scandi

Nils se se svým sněžným pluhem prohání zasněženými cestami v okolí chladného norského městečka. Proráží cesty pro své spoluobčany, což  považuje za velmi zodpovědnou práci, kterou ostatní dokáží náležitě ocenit. Jednoho dne je dokonce jmenován Občanem roku, ale zároveň se v ten den dozví o úmrtí svého syna. Předávkování drogami není pro Nilse důvěryhodným vysvětlením, a tak vezme spravedlnost do vlastních rukou. Vyhrát krvavý spor s mafií není lehké, avšak Nils už nemá co ztratit. Navíc má v záloze mnohem silnější zbraně – mohutný stroj a štěstí začátečníka.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka