Discovery představí v Techmanii dosud nezveřejněné záběry z Apolla 11

21. července 2019 uplynulo přesně 50 let ode dne, kdy poprvé vstoupil člověk na Měsíc. Stalo se tak díky posádce vesmírné lodi Apollo 11.

Cílená propagace v Plzni

Tento zlomový moment v historii lidstva je pak úzce spojen se jmény Neila Armstronga a Buzze Aldrina. Discovery Channel při této příležitosti uvedl nový dokumentární snímek Apollo: Ztracené záznamy. Ten obsahuje dosud nezveřejněné audio i video záznamy, které se podařilo obnovit. Návštěvníci plzeňské Techmanie budou mít jedinečnou možnost se jako první podívat přímo v prostorách 3D Cinema, a to již 22. srpna 2019.

Snímek Apollo: Ztracené záznamy, který měl televizní premiéru 21. července 2019 na Discovery Channel, obsahuje záběry z množství různých zdrojů včetně výzkumných center NASA, Národního archivu a zpravodajství té doby. Tento úžasný poklad, kvůli němuž se bylo potřeba probrat tisíci filmovými kotouči, poskytuje nevšední pohled do zákulisí vyčerpávajících příprav, které předcházely vyslání prvních lidí na náš Měsíc.

„Záměrem tohoto památečního speciálu je oslavit a vzdát hold každému, kdo se zasloužil o realizaci této nejneuvěřitelnější mise,” řekl Howard Swartz, Senior Vice President of Production and Development, Discovery. „Snímek obsahující výhradně archivní dobové záběry bude pro diváky poutavým zážitkem, jenž je přenese zpátky do doby naděje i strachu, která nakonec vyústila ve vítězství.”

Techmania Science Center v Plzni je oblíbenou destinací pro všechny nadšence a fanoušky vědy. Hlavním cílem organizace je neformální vzdělávání, jako aktér se podílí na odborných vědeckých projektech, za jeden ze svých pilířů ale považuje především popularizaci vědy napříč generacemi. Založena byla již v roce 2005 z iniciativy Západočeské univerzity v Plzni a společnosti ŠKODA Investment. Spolupráce s Discovery Channel na tomto projektu je tak logickým vyústěním cílů obou partnerů – zvýšit povědomí zvídavé veřejnosti o problematice kosmonautiky a vesmírného výzkumu novými materiály, které dokreslují to, co již o misi Apollo víme.

Úvodní promítání, které proběhne 22. srpna od 10 hodin bude uvedeno přednáškou garanta expozice Vesmír Lukáše Houšky, který působí jako redaktor serveru Kosmonautix.cz a je spoluautorem knihy Vesmírné osudy, která pojednává o zásadních milnících v odtajňování záhad vesmíru. V přednášce se zaměří na historické souvislosti mise Apollo 11, zejména pak jaký zanechala otisk v rámci studené války a její přesah do oblasti československé kosmonautiky.

Discovery a Techmania Science Center představí Apollo: Ztracené záznamy již 22. srpna 2019 v 10:30. Ve dnech od 23. srpna do 30. září pak bude v prostorách Techmanie snímek uváděn v pravidelných reprízách.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 20.08.2019 17:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka