Divadelní léto pod plzeňským nebem si letos užívalo více než 6 500 diváků

Premiérová inscenace „Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor, zlý pes!“ s Pavlem Baťkem v roli Sherlocka Holmese, reprízy loňské komedie „Lhář“ s Romanem Zachem i letošní novinka Taneční léto, které zahrnovalo inscenaci Malá smrt“ a původní autorskou komedii „NOs“. To vše přinesl 8. ročník festivalu Divadelní éto pod plzeňským nebem, který od 17. června do 25. července bavil diváky na jevišti v Proluce.

Jarní servisní akce AUTO CB

Divadelní léto pod plzeňským nebem pořádá PaNaMo, festival je podporován Statutárním městem Plzeň, Plzní 2015, o.p.s. a Plzeňským krajem.

Festival je v České republice unikátní tím, že každý rok připravuje činoherní inscenaci ušitou na míru historickým prostorám v centru Plzně. Letos se s premiérou Prokletí rodu Baskervillů vrátil do Proluky v Křižíkových sadech, kde před osmi lety začínal hrou Don Juan. Pro potřeby festivalu tu v červnu vyrostlo jeviště shledištěm pro 450 diváků, na které organizátoři umístili i reprízy loňské velmi úspěšné komedie Lhář a také dvě pohybově taneční inscenace ve spolupráci s Tancem Praha – představení Malá smrt a NOs, autorskou poetickou komedii Adély Laštovkové Stodolové a Viléma Dubničky.

„Spolupráci Plzně 2015 s Divadelním létem definovala i vítězná přihláška o titul Evropského hlavního města kultury, kde se mluvilo o rozšíření o Taneční léto. Inscenace NOs je moc pěknou tečkou za letošním úspěšným ročníkem festivalu a příslibem pro další roky,“ říká Jiří Sulženko, programový ředitel společnosti Plzeň 2015.

Spolu s pražskými hvězdami se v inscenacích Divadelního léta tradičně potkávají najevišti herci z plzeňských profesionálních scén, mezi stálice patří Zdeněk Rohlíček, Michal Štěrba nebo Marek Adamczyk. Letos měli možnost pracovat pod vedením Petra Svojtky, uměleckého šéfa Městských divadel pražských, který režíroval Prokletí rodu Baskervillů.

„Mám radost, že se nám daří získávat ke spolupráci špičky ve svém oboru. Petr Svojtka – umělecký šéf jednoho z nejvýznamnějších českých divadel, v tandemu s Jiřím Janků jeden znejvýraznějších autorských tandemů (autoři adaptace Psa Baskervillského), Adéla Laštovková Stodolová možná našim divákům nic neříká, ale v tanečním světě je to pojem a inscenace NOs to dokazuje. A herci? Pavel Batěk – člen Národního divadla, Roman Zach – bez komentáře! Kam půjdeme dál?“ říká umělecký ředitel Divadelního léta Vilém Dubnička.

Festival se tradičně těší pozornosti Plzeňanů i návštěvníků města. Velká část představení byla letos vyprodaná. „Zájem diváků je pro nás na prvním místě, těší nás, že se na festival vracejí. PředVánoci znovu chystáme pro skalní fanoušky originální vouchery na další ročník. Vloni v prosinci si vouchery na Divadelní i Taneční léto koupilo na 200 diváků, aniž by věděli, jaké tituly připravujeme,“ upozorňuje Marcela Mašínová, ředitelka Divadelního léta.

8. ročník festivalu vsobotu 25. 7. skončil a titul premiérové inscenace pro příští rok není znám, už nyní ale celý tým začíná pracovat na 9. Divadelním létě pod plzeňským nebem, které se uskuteční v červnu a červenci 2016.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 27.07.2015 10:51




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka