Evropskou sezónu divadla a tance v rámci Plzně 2015 zahájí 22. ledna Les Slovaks

Evropskou sezónu divadla a tance, která je jedním z větších celků programu projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015, zahájí 22. a 23. ledna v plzeňském Novém divadle belgický soubor Les Slovaks za živého doprovodu čtyřicetičlenné Plzeňské filharmonie.

Cílená propagace v Plzni

Unikátní jednorázové spojení energického současného tance umělců se slovenskými kořeny s živou hudbou předznamená další hostování nejzajímavějších evropských i českých tanečních a divadelních souborů, na které se Plzeň může těšit po celý rok téměř každý měsíc - například Les Ballets Bubeníček, Sasha Waltz and Guests, Théâtre du Jeu de Paume, Le Manége Mons, Cirk La Putyka, DaeMen a další. Na první termíny jsou již nyní vstupenky v prodeji.

“Všichni tvůrci mají za sebou úspěchy v Evropě, získali uznání na festivalech a pochvalné recenze. Jsou to umělci, kteří pracují bez kompromisů a na jevišti ohromují absolutní přítomností a opravdovostí. Nebojte se nových uměleckých žánrů a přístupů, buďte odvážní a nechte se okouzlit nevšedním, originálním či nepoznaným,” láká programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko. Téměř každý měsíc bude na programu večer s divadlem nebo tancem na špičkové evropské úrovni.

Členové tanečního souboru Les Slovaks dávají divákům zažít výbušnou kombinaci energie a pohybové dokonalosti. Mají za sebou špičkové vzdělání a zkušenosti z práce u nejlepších evropských mistrů současného tance jako je Anna Theresa de Keersmaeker nebo Vim Vandekeybus. Představení Fragments reflektuje útržky, spletitost a protiklady lidského života v humorných i kouzelných okamžicích. Vstupenky jsou již v prodeji.

V únoru uvidí malí i velcí návštěvníci v Divadle Alfa výtvarně působivé představení Aladin plné loutek, exotických rekvizit, melodií a obrazů, které vzniklo pod vedením Matěje Formana v divadle Théâtre du Jeu de Paume v Aix-en-Provence ve Francii jako součást programu Marseille - Evropské hlavní město kultury za koprodukční spolupráce Plzně 2015. I na toto představení jsou již vstupenky v prodeji.

V dubnu v KD Peklo se v rámci komorního tanečního představení Zoe´s Bio Box II. německé choreografky Alexandry Karabelas budou čeští a němečtí tanečníci věnovat svým česko-německým kořenům, své vlastní identitě, vztahu k místu a zapojí přitom i diváky.

Červen v Plzni bude patřit především festivalu TANEC PLZEŇ, který do Nového divadla přiveze legendu současného tance - německou choreografku Sashu Waltz, Její soubor zde uvede představení Travelougue I – Twenty to Eight, které bylo uvedeno v Praze v době, kdy Sasha Waltz byla teprve vycházející hvězdou.

V červenci zažije Nové divadlo výjimečné hostování: mezinárodní soubor Les Ballets Bubeníček bratrů Jiřího a Otty Bubeníčkových zde s předními sólisty z Německa, Švédska a Dánska představí zcela nový program pro rok 2015. Bratři Bubeníčkovi patří mezi mezinárodně uznávané tanečníky, opravdové mistry ve svém oboru. Po evropských angažmá se nyní obě silné umělecké individuality spojily v rámci vlastního souboru, pro který Jiří choreografuje a Otto se stará o výtvarnou stránku a komponuje pro některá bratrova díla hudbu.

31. července v monumentálním prostoru Jízdárny ve Světcích u Tachova vyroste věrná kopie barokního divadla, ve které v rámci projektu 9 týdnů baroka uvede hudební soubor Musica Florea

vůbec poprvé od premiéry v roce 1723 korunovační operu J. J. Fuxe Costanza e Fortezza - s orchestrem, sólisty, a sborem.

V září proběhne v prostoru Papírny světová premiéra mezinárodního divadelního projektu UBUdneS belgického souboru Le Manége Mons. Představení spojí české a belgické umělce v rámci Plzně a Monsu 2015. Kabaret volně inspirovaný Králem Ubu Alfreda Jarryho proběhne ve sledu krátkých, simultánně hraných scének. Diváci budou rozděleni do dvou skupin, kdy jedna bude sledovat aktualizované části originálu Krále Ubu a druhá tři krátké hry od Jean-Marie Piemme.

Na září připravuje do prostor DEPO2015 premiéru nového představení Family náš přední soubor nového cirkusu Cirk La Putyka, v němž budou účinkovat jak zástupci klasického cirkusu, tak i toho nového. Na pódiu se tak potká několik generací herců, akrobatů a tanečníků v režii principála souboru Rosti Novák, který je již osmou generací rodu loutkáře Matěje Kopeckého. V prosinci pak návštěvníci v Novém divadle zažijí návrat jejich vůbec prvního představení La Putyka - s původním obsazením i speciálními hosty.

Září bude také patřit tradičním festivalům Mezinárodní Skupova Plzeň a Mezinárodní festival Divadlo.

22. října se diváci v Novém divadle ocitnou v letadle na trase Praha – Barcelona. Respektive přenese je tam soubor DaeMen v hravém představení Loser(s) plném prvotřídní akrobacie a tance s živým hudebním doprovodem muzikanta, zpěváka a beatboxera En.Drua. Autorem choreografie je Jarek Cemerek.


V průběhu roku se Plzeň také může těšit na další více či méně netradiční akce spojené s tancem či divadlem - například 19. června v Novém divadle přímý přenos finálového večera Eurovizní soutěže mladých tanečníků nebo 27. června v ČEZ Areně Sokolský slet v choreografii člena souboru Les Slovaks Petera Jaška s původní hudbou skladatele Simone Thierrié, který se inspiroval i Jaroslavem Ježkem. Vůbec poprvé se také do České republiky díky Plzni 2015 dostane digitální vizuální a zvuková instalace Test Pattern (n°9) japonského mága Ryoji Ikedy, která bude od 3. července přes měsíc umístěna ve studiu Nového divadla. Pohlcující černobílá videoprojekce s důrazným elektronickým zvukovým doprovodem je charakteristická pro tvorbu Ryoji Ikedy, který je například držitelem prestižní ceny Prix Ars Electronica a díku tomu získal rezidenci ve výzkumném středisku CERN, kde zkoumá podstatu vesmíru z uměleckého pohledu.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 20.12.2014 10:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka