Hejtman ocenil dvacítku hasičů, například za záchranu tonoucího chlapce

Dvacet příslušníků Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje ocenil ve středu 17. 12. 2014 hejtman Václav Šlajs. Mezi oceněnými byl například Jaroslav Švarc (na snímku), který byl jedním ze zachránců malého chlapce, který se topil v bahně vypuštěného Drahotínského rybníka.

Cílená propagace v Plzni

Pamětní medaili hejtmana Plzeňského kraje a děkovný list obdrželo z rukou hejtmana Václava Šlajse dvacet profesionálních hasičů Plzeňského kraje jako ocenění za jejich práci. Plzeňský kraj takto oceňoval hasiče vůbec poprvé, stejně jako policisty v minulém týdnu. Hejtman při slavnostním oceňování na Krajském úřadě Plzeňského kraje poděkoval hasičům za jejich práci a také zmínil jejich důležitost pro stabilitu a rozvoj regionu. „Jste jistým stabilizačním prvkem rozvoje kraje, ochrany a bezpečnosti. Velmi si vážím vaší nelehké práce,“ uvedl Václav Šlajs. 

Hasiči byli oceněni na návrh ředitele Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje Františka Pavlase, který zmínil důležitost finanční podpory ze strany Plzeňského kraje. „Práce hasičů je složitá a bez finanční pomoci se neobejdeme. Jsem proto rád, že Plzeňský kraj výrazně podporuje bezpečnost v regionu, a to nejen finančně,“ řekl ředitel HZS PK František Pavlas.

Mezi oceněnými příslušníky byl také například bývalý příslušník HZS podniku Škoda Plzeň Jaroslav Švarc, který svou pohotovou reakcí zachránil život malého chlapce. 

Ocenění příslušníci HZS Plzeňského kraje:

ppor. Jiří Bečan

hasič – velitel čety PS Klatovy                                                                                   

Jiří Bečan nastoupil 1993 k tehdejšímu požárnímu útvaru do funkce hasič. Od roku 2005 je členem lezecké skupiny, kde je vedoucím. V roce 2010 se stal velitelem čety. V této funkci prokazuje, dlouhodobě získané zkušenosti a vysoké odborné znalosti, které dále předává jak příslušníkům, tak členům SDHO. 

ppor. Bc. Jan Beran, DiS.

velitel čety PS Střed                                                                                  

Jan Beran pracuje u HZS Pk od roku 2002. Svým profesionálním, aktivním a zodpovědným přístupem k plnění služebních povinností je příkladem pro ostatní příslušníky HZS. Dále se aktivně věnuje vzdělávání jednotek PO v oblasti předlékařské pomoci a v rámci Plzeňského kraje je určeným garantem pro tuto problematiku. 

Jaroslav Švarc

bývalý příslušník HZS Plzeňského kraje  

Jaroslav Švarc zachránil malého chlapce, který si hrál u vypuštěného Drahotínského rybníka. Chlapce napadlo, že zkusí rybník přejít a začal se brodit bahnem, do kterého se stále více propadal. Na pomoc mu přispěchali dva místní rybáři, kteří pomocí žebříku chlapce vyprostili. Jedním ze zachránců byl právě Jaroslav Švarc, rybář, chovatel ryb a hlavně veterán záchranného hasičského sboru. Pan Švarc pracoval 35 let jako hasič, dosáhl funkce velitele směny a hodnosti nadporučíka. 

nprap. Tomáš Dvořák

hasič – velitel družstva PS Košutka 

Tomáš Dvořák pracuje u HZS Pk od roku 2002. Aktivně se podílí na odborném vzdělávání příslušníků z řad HZS a jednotek dobrovolných hasičů. V rámci své odborné způsobilosti v oblasti neodkladné první pomoci a nebezpečných látek předává své poznatky na různých odborných školeních pro jednotky požární ochrany.

mjr. Ing. Jan Hora

velitel PS Rokycany                                                                            

Jan Hora pracuje u HZS od roku 1993 a od roku 2007 je velitelem centrální požární stanice v Rokycanech. Jan Hora je odborně erudovaný a své teoretické znalosti a praktické dovednosti předává, mnohdy i netradičními formami, příslušníkům stanice a členům dobrovolných jednotek v rámci okresu Rokycany, ale i rámci celého HZS ČR. Pod jeho velením hasiči úspěšně zasahovali při likvidaci mnoha mimořádných událostí. Jedním ze zásahů byla například havárie autobusu s francouzskými studenty v loňském roce. 

nstržm. Jan Jandík

hasič - strojník PS Přeštice                                                                           

Dne 24. července 2014 se u obce Kokořov stala vážná dopravní nehoda osobního a dodávkového vozidla. K události se jako první náhodou dostal právě Jan Jandík, který před příjezdem záchranných složek pomohl zraněným osobám, pomocí ručního heveru nazvedl karoserii dodávky a vyprostil skřípnutou paži zraněného řidiče. Jan Jandík pracuje u HZS od roku 2002.

nprap. Bc. Tomáš Jarošík

hasič – velitel družstva PS Košutka                                                                             

Tomáš Jarošík pracuje u HZS Pk od roku 2001. Velmi aktivně se podílí na zvyšování odborné způsobilosti nejen své, ale také kolegů v rámci HZS a ostatních složek IZS. Je také spoluautorem odborné publikace se zaměřením na problematiku zásahů s nebezpečnými látkami, která je určena především pro příslušníky police a zdravotnické záchranné služby.

pprap. Petr Klail

hasič – technik strojní služby PS Košutka                                                                                    

Petr Klail pracuje u HZS Pk od roku 1992. Svým příkladným přístupem k plnění zadaných úkolů je vzorem pro ostatní příslušníky na požární stanici. Po celou dobu své působnosti u sboru aktivně využívá své nabyté zkušenosti a svou prací dlouhodobě šetří finanční náklady sboru při opravách mobilní techniky.

nstržm. Josef Konrády

hasič – strojní služba                                                                                   

Josef Konrády pracuje na požární stanici v Domažlicích od roku 1991. Na stanici uplatňuje své dovednosti v oblasti odborné činnosti elektrotechniky. Své zkušenosti předává mladým příslušníkům a je jim příkladem.

npor. Mgr. Jan Krs

vedoucí směny Krajského operačního a informačního střediska  

Jan Krs působí u HZS ČR od roku 1998.  V roce 2006 nastoupil do funkce operačního technika na Krajském operačním a informačním středisku HZS Plzeňského kraje. Ve funkci vedoucího směny se podílel na řešení rozsáhlých a závažných mimořádných událostí na území Plzeňského kraje. Své zkušenosti a znalosti využívá k prohlubování dovedností příslušníků směny operačního střediska. 

npor. Robert Kučera

velitel PS Nýřany

Robert Kučera pracuje u HZS Pk od roku 2004. V rámci své funkce se věnuje jednotkám PO a především odborné přípravě na severním Plzeňsku. Svým přístupem se významně podílí na výchově a odborné přípravě nových příslušníků HZS a členů zásahových jednotek SDHO. Zároveň je velitelem jednotky dobrovolných hasičů města Nýřany.

pprap. Pavel Lajpold

hasič – technik strojní služby PS Sušice                                                                                       

Příslušník je u HZS ČR od roku 2000 a je nyní zařazen na stanici Sušice. Je aktivním také členem družstva účastnícího se soutěží ve vyprošťování z havarovaných vozidel, které dosahuje velmi dobrých výsledků jak na krajské tak i celostátní úrovni. Dále je členem posttraumatického týmu HZS PK a koordinátorem výcviku a školení  JSDHO ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel. Ve svém osobním volnu se věnuje renovaci a propagaci historické hasičské techniky.

plk. Mgr. Jaroslav Morávek

ředitel odb. ochrany obyv. a krizového řízení                                                                                   

Jaroslav Morávek u HZS ČR působí od roku 2001. Problematice ochrany obyvatelstva a krizového plánování se přitom věnuje téměř celý svůj profesní život. Konkrétně v letech 1982 až 1993 působil jako odborný pracovník Ministerstva národní obrany – Štábu civilní ochrany Plzeň-sever a v letech 1994 až 2000 jako zaměstnanec referátu obrany a ochrany Okresního úřadu Plzeň-sever. 

Ing. Bohumil Novotný

Chemická laboratoř Třemošná  

Bohumil Novotný pracuje v Chemické laboratoři Třemošná od roku 1999. Ocenění si zaslouží za vynikající plnění úkolů při řešení mimořádných událostí spojených s únikem nebezpečných látek ve výjezdové havarijní skupině, řízení kurzů radiační ochrany pro příslušníky HZS. Dále pak za vzornou péči o detekční přístroje, spojovací prostředky a dýchací techniku ve výjezdových vozidlech.

nprap. Václav Ponocný

velitel družstva                                                                                     

Václav Ponocný pracuje na požární stanici v Domažlicích od roku 1996. Služební povinnosti a stanovené úkoly plní řádně a svědomitě. Při své práce uplatňuje své dovednosti týkající se oprav techniky. Je platným příslušníkem při předávání zkušeností a výchově mladých příslušníků a je jejich příkladem.

nprap. Karel Štěpán

hasič – velitel družstva PS Horažďovice 

Karel Štěpán je dlouholetým příslušníkem HZS Plzeňského kraje. Byl jedním z prvních příslušníků požární stanice Horažďovice a stál u zrodu lezecké skupiny PS Horažďovice.  Svým přístupem a odbornými znalostmi tvoří odbornou i přirozenou autoritu pro ostatní příslušníky. 

nprap. Bohuslav Švagr

hasič – velitel družstva PS Stříbro 

Bohuslav Švagr byl velitelem zásahu při dopravní nehodě 22. září 2014 na 104. km D5 ve směru na Prahu. Došlo zde k hromadné dopravní nehodě a jako první na místě zasahovala jednotka z PS Stříbro pod vedením Bohuslava Švagra.  Přesto, že se jednalo o několik těžkých dopravních nehod navazujících na sebe na úseku několika desítek metrů s jedním úmrtím a těžkým zraněním 3 osob, výše jmenovaný si příkladně plnil úkoly vyplývající z funkce velitele zásahu – zejména v obtížné počáteční fázi zásahu. Na místě bylo třeba vyprostit zraněné osoby a spolupracovat s ZZS při jejich ošetřování a transportu, protipožárně zajistit všechna havarovaná vozidla a v neposlední řadě zajistit omezení a řízení dopravy v obou směrech dálnice.


nprap. Josef Švarc

hasič – velitel družstva PS Rokycany 

Josef Švarc pracuje jako profesionální hasič na CPS v Rokycanech již 25 roků. Po celou dobu výkonu služby dosahuje velmi dobrých výsledků a za svůj příkladný, aktivní a iniciativní přístup k plnění služebních úkolů byl v minulosti mnohokrát oceněn. Své dlouholeté zkušenosti získané praxí při výkonu zásahové činnosti uplatňuje při výcviku svých služebně mladších kolegů v rámci územního odboru HZS Plzeňského kraje v Rokycanech a členů jednotky požární ochrany obce Osek, kde vykonává funkci velitele.


pprap. Dušan Wager

hasič – technik technické služby PS Tachov, zástupce velitele družstva                                                                                  

Dušan Wager nastoupil k tehdejší Okresní správě Sboru požární ochrany v roce 1994. Při plnění služebních povinností využívá svých dlouholetých odborných i praktických zkušeností. Velmi aktivně pracuje v lezecké skupině a pomáhá s požárním sportem. Pod hlavičkou HZS se aktivně podílí na programu Dětských dní, soutěží „Mladý záchranář“ a různých prohlídek a exkurzí na CPS v Tachově. Jmenovaný pomáhá ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody každoročně za HZS Tachov organizovat při příležitosti “Dne země“ zřízení “traverzu“ přes řeku Mži, což je vždy pro děti největším a nejatraktivnějším lákadlem. 


por. Bc. Zbyšek Zuber

velitel PS Nepomuk

Zbyšek Zuber pracuje u HZS od roku 1998. Dlouhodobě věnuje na celorepublikové úrovni problematice vyprošťování osob z havarovaných vozidel. Svým přístupem se významně podílí na výchově a odborné přípravě nových příslušníků HZS a členů zásahových jednotek SDHO. Zároveň je velitelem dobrovolné jednotky města Blovice.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka