Jarní počasí přilákalo v sobotu na Berounku téměř stovku zájemců o ptactvo. Zjistili, že jaro se blíží

Téměř stovka ochránců přírody a dalších zájemců o pozorování zimujícího ptactva se vydala o tomto víkendu /13.února/ na tradiční zimní vycházku k řece Berounce. S železnou pravidelností se rokycanští ochránci přírody vydávají na tuto lokalitu, aby se zde kochali přítomností řady ptačích skvostů.

Cílená propagace v Plzni

Sobotní  akce však patřila k těm výjimečným. Nejen typicky jarním počasím, přítomností nejrůznějších lidí i ze vzdálených míst republiky, ale i pozorovaným druhům. "Díky relativně, nezvykle teplému počasí, které v těchto dnech na Plzeňsku panuje, jsme toho bohužel příliš neviděli. I přesto byli pozorovatelé nadmíru spokojeni," říká šéf rokycanských ochránců přírody Pavel Moulis.

Celá akce začala srazem na rokycanském nádraží před devátou hodinou ráno. Zde někteří měli šanci pozorovat několik městských druhů opeřenců zdržujících se v  blízkém parku. Vše tedy nasvědčovalo tomu, že tato akce bude patřit k těm povedeným. "Navíc v  Plzni se k nám připojila početná skupina dětí i dospělých a tak počet účastníků předčil všechna očekávání. Tolik lidí jsme na podobné akci dlouho neměli," líčí Pavel Moulis. 

Po krátkém úvodu, který byl věnován nejen organizačním záležitostem, ale i důvodu  vycházky – pozorování ptactva – se přítomní přesunuli k řece. "Zde si připomínáme i další důvod a to jsou mokřady. Tato akce byla totiž, po dohodě s Českou společností ornitologickou, zařazena do série akcí, které mají připomenout podepsání tzv. Ramsarské úmluvy, k čemuž došlo 2. února 1971. Z tohoto důvodu byl posléze tento den vyhlášen Světovým den mokřadů," vysvětluje Moulis. 

U řeky Berounky, která je významným zimovištěm vodního ptactva, proběhlo pozorování několika labutí velkých, kachen divokých, jedné husy domácí i několika nutrií. Ty jsou zajímavým zpestřením vycházky, protože přítomnost opeřenců není nikterak velká. "V průběhu cesty pozorujeme volavky popelavé, káně lesní, pobytové znaky divokých prasat i stále se rozšiřujících bobrů. I ti zde pilně kácí nejrůznější druhy dřevin. Všímáme si však i dalších ptačích druhů – sýkor koňader i modřinek, strakapoudů velkých i několika kormoránů velkých. Těch zde není mnoho. Vodní plochy v kraji nejsou zamrzlé, tudíž jsou ptáci vázaní na vodu rozptýleni na různých místech. To pro nás tedy není příliš dobré. Přesto relativně pěkného jarního počasí využíváme nejen k odpočinku, ale i občerstvení," popisuje Moulis dál.

Cesta pokračuje přes Bukovec, k Dolanskému mostu a následně do Chrástu na vlak. "Pozorujeme i čtyři rychle letící morčáky velké a další druhy drobného zpěvného ptactva, které dává jasně najevo, že se blíží jaro a je potřeba co nejdříve obsadit hnízdní teritoria."

Zhruba třinácti kilometrová trasa se účastníkům líbila. Viděli celou řadu zajímavých druhů, přičemž přestávky na odpočinek byly vyplněny informacemi nejen o zde vyskytujících se druzích, ale i aktivitách rokycanských ochránců přírody. Ti se nyní pečlivě připravují na další zajímavé akce, které se v letošním roce uskuteční. O jejich seznam si lze napsat na adresu: ZO ČSOP Rokycany, Švermova 748/II, 337 01 Rokycany nebo je najít na www.csop.erc.cz .

"Přírodovědnou, ornitologicky zaměřenou vycházku za zimujícími opeřenci lze hodnotit i přes poměrně náročnou trasu a relativně teplé počasí za velice vydařenou, neboť jsme v průběhu trasy pozorovali nejen výše zmiňované druhy, ale především oslovili potencionální zájemce o účast na námi pořádaných dalších akcích. Samozřejmě jsme viděli i další, neméně zajímavé ptačí druhy. V rámci vycházky však nebyla nouze ani o poslouchání prvních nesmělých zvukových projevů čížků, hýlů či sýkorek. To již dává tušit, že jaro pozvolna přichází.  V přírodě už svá území obsazují výři či krkavci, lze pozorovat první zajíčky i mláďata divokých prasat. V brzké době se dočkáme i prvních navrátilců z jihu," uzavírá Pavel Moulis optimisticky.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka