Je tu jaro, zvířecí záchranáři se nezastaví

Jaro je v plném proudu a začínají se objevovat další a další mláďata. Jako by sama příroda chtěla dorovnat předešlé neúspěšné roky a dala povel většině volně žijících živočichů, aby si letos dali záležet a vyvedli co nejvíce mláďat.

Jarní servisní akce AUTO CB

Zatímco obojživelníci na tom jsou oproti předešlým rokům hůře, některé druhy ptáků a savců k tomu přistoupily zodpovědně a opravdu se snaží.  "V budkách pro puštíky máme letos rekordně po 3 až 5 mláďatech, výři mají někde dokonce až tři vejce či mladé, čápi bílí zatím vypadají také nadějně a mladých kosů jsme už řešili několik desítek," líčí šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň.

Ze savců si pak obstojně vedou například zajíci (několik desítek zbytečně donesených mláďat už mají záchranáři za sebou) a lišky, které s důvěrou přesměrovávají na místně příslušná myslivecká sdružení.  "Uvidíme, jak to všechno dopadne, a na nějaké konkrétní závěry je zatím brzy, přičemž za velice důležité však považuji zopakovat, co je třeba v přírodě řešit a naopak co si vyřeší příroda sama," dodává Makoň.

A přidává vlastními slovy čerstvé případy: Záchrana mláděte puštíka po telefonu.

V sobotu (25.4.2015) dopoledne volají na náš zásahový telefon dva mladí lidé. Slečna vysvětluje, že pod mohutnou lípou na opuštěném hřbitově u Mariánských Lázní objevili malou bílou kuličku prachového peří s černýma očima. Choulí se dole na zemi u kořenů stromu a asi to bude nějaké mládě sovy.  Já řeším tři mláďata výrů na úplně opačném konci kraje a snažím se s nálezci vyřešit věc po telefonu.  Zhruba za hodinu dostávám od mladého páru SMS zprávu: „Udělali jsme vše, jak jste řekl, ve vsi jsme si půjčili žebřík, přítel vylezl na lípu a našel dutinu s dalšími mláďaty. Malého puštíka jsme vrátili do hnízda, kde byli ještě další dva. Děkujeme.“ 


I my děkujeme a ideální stav, řešení i přístup. Operativní pomoc přímo na místě, vyřešení problému, jak nejlépe to šlo.


Zachránil jsem mládě kosa, máme tady kočky anebo psa.

Desítky telefonátů typu - u nás na zahradě skáče mládě kosa, máme tady však kočky a ty by ho sežraly. Přijeďte si pro něj. Ne, přátelé, není důvod sbírat, nosit, odvážet anebo složitě odchovávat čerstvě vyvedená mláďata kosů, drozdů, sýkor a podobně. V přírodě není žádné mládě opuštěné a hlavně se učí létat a hledat potravu.  To, že na zahradě běhá pes nebo loví kočka, a ti ho ohrožují, není, pravda, věc přírodní ani přirozená, ale je třeba přednostně řešit prevenci a ne pak komplikované následky. Tato fáze je pro většinu mláďat opravdu životu nebezpečná, ale zároveň i velice důležitá! Kolikrát se jedná jen o otázku několika málo hodin či dnů, než se naučí mládě pořádně létat a nelze do tohoto procesu takto zasahovat.  Jediné co lze, je ohlídat psa nebo kočku, případně mládě posunout o pár metrů vedle z posekaného trávníku do keřů a dřevin, kde se může lépe schovat.  Na mláďata ptáků se na rozdíl od mláďat většiny savců sahat smí. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka