Legendární Nazareth vystoupí v Plzni

Říjen je v hudebním kalendáři projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 nabitý zahraničními hvězdami. Ve čtvrtek 8. října se v KD Peklo odehraje koncert legendární skotské hardrockové čtveřice Nazareth. Do historie světové populární hudby se zapsali především světovými klasickými hity jako Love Hurts, Dream On, Bad Bad Boy či Holliday. Plzeňský koncert bude jediný v ČR v rámci jejich podzimního evropského turné!

Cílená propagace v Plzni

„Nazareth je další zvelkých koncertů, které zatraktivňují náš program v roce, kdy je Plzeň evropským hlavním městem kultury,“ říká ředitel Dominik Centra Ivan Jáchim, který ale tentokráte pro pořádání koncertu zvolil kulturní dům Peklo. „Pro tuto hudební událost roku je sál Pekla vhodnější,“ vysvětluje stím, že koncert je pochopitelně na stání.

Na hudební scéně působí Nazareth od roku 1968 a patří tak mezi nejdéle hrající skupiny na světě. Zakládající členové Dan McCafferty a Pete Agnew se znají od prvního školního dne, kdy začalo jejich přátelství. Mimojiné je spojoval stejný hudební vkus, odlišný od valné většiny té doby.


Začátky kapely, která byla založena ve skotském Dunfermline způvodní místní kapely Shadettes, nebyly jednoduché. Vroce 1970 se kapela přejmenovala na Nazareth a rok nato přesídlila do Londýna a vydala své první, stejnojmenné album. Největší průlom přišel vroce 1975 svydáním alba Hair of The Dog, které obsahovalo i slavnou předělávku písně Love Hurts, kterou dnes zná téměř každý. Je to jediná skladba od Nazareth, která se umístila vamerickém žebříčku Top Ten.

Kapela vydala celkem 28 alb. Nyní hraje ve složení Jimmy Murrison, Pete Agnew, Carl Sentence(zpěv) a Lee Agnew. Zpěvák a zakladatel Dan McCafferty opustil kapelu vroce 2013 kvůli zdravotním potížím. Carl Sentence do kapely přišel letos vúnoru ze švýcarské formace Krokus.

Nazareth jsou vedle kapel jako Rolling Stones, Deep Purple či Led Zeppelin považování za jednu ze zásadních formací světové hudební scény. VČeské republice mají velmi silnou fanouškovskou základnu a jejich koncerty se těší velké oblibě. Vroce 2011 natáčeli „Nazareti“ vPraze své studiové album Big Dogz. Vroce 2013 byl do kin uveden dokument režiséra Miloše Šmídmajera Nazareth – nekonečný rockový mejdan.

V rámci Plzně 2015 dále v říjnu vystoupí francouzský jazzový mág a trumpetista Erik Truffaz. V Měšťanské besedě představí 16. října společně se svým kvartetem to nejlepší ze své tvorby. Evropské hlavní město kultury přivítá také krále britského blues – zpěváka, kytaristu, hráče na klávesy a foukací harmoniku Johna Mayalla. V kulturním domě Peklo zahraje v rámci turné Hands That Play The Blues v sobotu 31. října.

Koncerty pořádá Dominik Centrum ve spolupráci s projektem Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. Vstupenky na všechny koncerty jsou vprodeji na webu www.mestanska-beseda.cz a vostatních prodejních sítích.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 20.07.2015 07:21




16 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka