Mediace – šance, jak přežít spory bez šrámů navíc

Rozvod, rodinný či sousedský spor, dohady o majetek. To jsou jen některé nepříjemné životní situace, které může pomoci řešit mediace, způsob mimosoudního řešení problémů. Soud málokdy skončí k oboustranné spokojenosti. Mediace naproti tomu dává šanci najít řešení společně a zabránit tomu, aby spor zničil všechny vztahy a vyhloubil navždy nepřekročitelný příkop. O zkušenostech s mediací mluvíme s plzeňskou mediátorkou JUDr. Petrou Markovou.

Cílená propagace v Plzni

Rozvod, rodinný či sousedský spor, dohady o majetek. To jsou jen některé nepříjemné životní situace, které může pomoci řešit mediace, způsob mimosoudního řešení problémů. Soud málokdy skončí koboustranné spokojenosti. Mediace naproti tomu dává šanci najít řešení společně a zabránit tomu, aby spor zničil všechny vztahy a vyhloubil navždy nepřekročitelný příkop. O zkušenostech smediací mluvíme splzeňskou mediátorkou JUDr. Petrou Markovou.


V jakých situacích lidé obvykle volí mediaci?
 
Mediace je řešení pro lidi, kteří jsou si vědomi hodnoty vztahů a nechtějí je nechat svými spory zcela zničit. Zvlášť dobře se hodí v situacích, kdy nejde o uzavřenou kapitolu, ale lidé budou mít chtě nechtě i v budoucnu nějaké kontakty. Typicky je to třeba rozvod – rodiče se rozejdou, ale mají spolu děti, o nichž spolu budou muset dál komunikovat. Sourozenci mohou mít spor o dědictví, ale stále zůstanou sourozenci. Ani při sporu se sousedem se nedá očekávat, že se soused po rozsudku navždy někam vypaří. Právě v takových situacích může mediace zafungovat lépe než soudní spor.

Jak přesně mediace vypadá?
 
Účastníci sporu hledají oboustranně přijatelné řešení za pomoci nestranné a nezávislé třetí strany – kvalifikovaného mediátora. Ten není jako odborník odpovědný za obsah výsledné dohody (ten si dojednají společně účastníci mediace), ale za proces, tedy to, že účastníky bezpečně mediací provede. 

Kde se mediace obvykle odehrává a jak dlouho trvá?

Účastníci se setkávají v kanceláři mediátora a zpravidla platí, že jde o několik opakovaných setkání s odstupem zhruba týdne. Jedno setkání trvá dvě až tři hodiny podle náročnosti tématu a stupně vyčerpání všech zúčastněných. 

Jsou nějaké další výhody mediace ve srovnání se soudním sporem?

Jednou z výhod mediace, kterou už jsme zmínili, je to, že vztahy mezi stranami nejsou po mediaci tak narušené jako po soudním sporu, mohou se i zlepšit. Mediace je však obvykle také rychlejší než soudní řízení. Je zpravidla levnější než soudní spor, strany se o odměnu mediátora dělí rovných dílem. Důležité je i zachování důvěrnosti a ochrana soukromí. 

Můžete vyjmenovat víc situací, kdy lze mediaci uplatnit?

Mediace je vhodná například pro vypořádání v souvislosti se skončením manželství a rozvodem, řešení péče o nezletilé děti, styk rodičů a prarodičů s dětmi, výživné, ale také v případech spoluvlastnických záležitostí, nakládaní se společnou věcí, vypořádání spoluvlastnictví. Mediaci lze použít na dohody mezi dědici o vypořádání dědictví, sousedské záležitosti, obchodní věci s nejistým výsledkem soudního sporu a mnohé jiné.

Mediace vyžaduje ochotu obou stran se dohodnout. Co když jedna strana chce zvolit toto řešení a druhá má k němu nedůvěru? Jak ji přesvědčit, aby to zkusila? 

Někdy může pomoci, když druhou stranu kontaktuje přímo mediátor, který je neutrální osobou a současně může z vlastní praxe vysvětlit podrobnosti a zodpovědět eventuální otázky váhající strany. 

S jakými obavami nebo předsudky lidé k mediátorovi přicházejí?

Základní problém je, že se obecně o mediaci stále mnoho neví. To je asi hlavní příčina, proč se mediace nevyužívá zdaleka tak často, jak by mohla. Často si lidé ani neumí představit, že by se v nepřátelské atmosféře a emotivně vypjatých situacích dalo domluvit. Říkají třeba: Vždyť ho znáte, s ním se nedá mluvit… Nebo se bojí setkání a konfrontace s druhou stranou, protože je to emočně náročné. Pokud ale tyhle bariéry překonají, mohou být velmi překvapeni, jak se může díky mediaci situace výrazně zlepšit a uklidnit. 

Vyhrocené emoce jsou přirozenou reakcí na neshody a vážné rozepře. Není to často největší překážka v tom, aby se lidé rozumně dohodli?

Emoce samozřejmě hrají důležitou roli, proto se s nimi v mediaci pracuje. Mediátor vytváří prostor, aby lidé svoje emoce sdělili a prožili. Emoce je nejdřív třeba uznat a respektovat, aby měly obě strany možnost pochopit svoje stanoviska. Až pak se překvapivě objevuje právě prostor pro hledání racionálního řešení.  

Co bývá při mediaci nejnáročnější?

Vstoupit do mediace vyžaduje od účastníků velkou odvahu, protože v tu chvíli se nemohou skrýt za advokáta a papíry. Musí se setkat, což může být náročné. Musí současně mluvit o svých postojích i o svých preferencích, cože není jednoduché, když je situace vyhrocená. Osobně si proto velmi vážím všech lidí, kteří vyhledají mediátora a dají přednost mediaci před soudním sporem. 

Více se o mediaci dozvíte na webových stránkách mediátorky Petry Markové www.akmarkova.cz






Autor: Kateřina Chejlavová Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 28.04.2015 11:10




4 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka