Na cyklostezce u Babylonu spadl a zranil se opilý cyklista

Nezvládl řízení a upadl na zem. Zřejmě jej přemohl alkohol, jeho dechová zkouška byla s pozitivním výsledkem 1,24 promile alkoholu v krvi.

Cílená propagace v Plzni

 Dne 30. září 2015 v 22:35 hodin došlo na cyklostezce mezi obcemi Babylon a Újezd - Pila k dopravní nehodě. Jednasedmdesátiletý cyklista jedoucí na jízdním kole tovární značky Hero jedoucí ve směru od obce Babylon na obec Újezd - Pila nezvládl na přímém úseku pozemní komunikace řízení svého bicyklu a upadl na zem. Při pádu došlo k lehkému zranění cyklisty, který byl proto z místa dopravní nehody převezen k ošetření do domažlické nemocnice. Cyklista se na výzvu dopravních policistů podrobil dechové zkoušce ke zjištění, zda neřídil jízdní kolo pod vlivem alkoholu. Provedená dechová zkouška byla s pozitivním výsledkem 1,24 promile alkoholu v krvi. Na jízdním kole nevznikla žádná škoda.

V souvislosti s tímto případem je třeba zopakovat, že stejně jako řidič motorového vozidla ani cyklista nesmí požít alkoholický nápoj nebo užít návykovou látku před jízdou, během jízdy nebo v době, kdy mohl být pod jejich vlivem. Cyklista pod vlivem alkoholu jednoznačně vykonává činnost, při níž by mohl ohrozit život či zdraví lidí nebo poškodit majetek. Tím se dopouští přestupku, nebo trestného činu. Za přestupek mu může být uložena pokuta až do výše 50 tisíc korun. Závažnější jednání opilého cyklisty může být kvalifikováno jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Při ukládání trestu není cyklistovi ukládán trest zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení jízdního kola, stejně tak nemůže být cyklistovi zadržen řidičský průkaz. Tento doklad opravňuje k řízení motorového vozidla, kterým jízdní kolo samozřejmě není. Důležité je zmínit i to, že nošení helmy je v České republice povinné pouze u cyklistů do 18 let. Ovšem helma je velmi důležitá a i dospělí cyklisté by bez ní neměli jezdit. "Všem cyklistům přejeme hodně šťastných kilometrů v sedle jízdního kola," říká policejní mluvčí.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 04.10.2015 06:18



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka