Nový ročník soutěže Stavba roku Plzeňského kraje startuje

Stavební díla už je možné přihlásit do soutěže o titul Stavba roku Plzeňského kraje 2018. Byl totiž zahájen už 16. ročník této veřejné soutěže.

Cílená propagace v Plzni

Vyhlásili ho za Plzeňský kraj hejtman Josef Bernard, za město Plzeň primátor Martin Baxa a za Krajskou hospodářskou komoru v Plzeňském kraji její předseda Ota Rubner. Uzávěrka přihlášek do soutěže je 29. března 2019.

O titul Stavba roku Plzeňského kraje 2018 se mohou ucházet stavební díla, která byla zkolaudovaná nebo uvedená do provozu v loňském roce na území Plzeňského kraje. Přihlásit je mohou investoři, projektanti, zhotovitelé nebo vlastníci. Soutěží se v sedmi kategoriích - novostavby, rekonstrukce, stavby pro bydlení, stavby dopravní a inženýrské, průmyslové, sportovní a volnočasové a veřejná prostranství.

Přihlášená díla bude posuzovat sedmičlenná odborná porota, která letos má i zahraničního zástupce. Česko-vlámský architekt a urbanista Jiří Klokočka, kterého do poroty delegovala Krajská hospodářská komora v Plzeňském kraji, po emigraci působí jako samostatný autorizovaný architekt v Belgii, kde zastával také pozici urbanisty měst a obcí a spoluzakládal magisterský obor urbanismu.

V každé soutěžní kategorii vybere odborná porota nominace na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2018. Nominované stavby budou zveřejněny 9. května a budou se ucházet také o Cenu poroty, Cenu hejtmana Plzeňského kraje nebo Cenu primátora města Plzně, ceny spoluvyhlašovatelů soutěže a také o Cenu veřejnosti, která bude zvolena na základě internetového hlasování. Vítězné stavby budou vyhlášeny a ceny předány na slavnostním galavečeru 12. června 2019 v Měšťanské besedě v Plzni.

„Věřím, že také letos bude mít porota z čeho vybírat, protože Plzeňský kraj se má stále čím pochlubit. Vzpomeňme například z loňského ročníku oceněné KINONEKINO v Plané (na snímku), ke které mám jako plánský rodák osobní vztah. Jsem přesvědčen, že i šestnáctý ročník přinese zajímavé stavby a mnoha návštěvníkům kraje i zajímavé tipy k návštěvě,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

„Městu Plzeň se vloni podařilo zrealizovat hned několik staveb a projektů, které je podle mého názoru možné do soutěže přihlásit. Je to například nový autobusový terminál vystavěný hned vedle vlakového nádraží, originální novostavba tréninkové sportovní haly v městském areálu na Slovanech, za pozornost stojí ale třeba i obnova Lobezského parku. Osobně bych za výjimečnou označil přístavbu jídelny k základní škole v Plzni-Újezdě, minimalisticky pojatý dřevěný dvoupodlažní hranol. Těch projektů je samozřejmě mnohem více,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

„Letošní ročník soutěže je pro nás o to významnější, že jeho odborným garantem se stala nově vzniklá Krajská hospodářská komora v Plzeňském kraji, která je nástupnickou organizací sloučených hospodářských komor v Plzeňském kraji,“ vysvětlil její předseda Ota Rubner. „Je samozřejmostí, že jsme vyzvali své členy, investory, stavební firmy a architektonické ateliéry k přihlášení svých realizovaných staveb.“

Novým partnerem soutěže Stavba roku Plzeňského kraje je společnost EUROSOFTWARE, s.r.o. z Plzně. „Naše společnost působí na západě Čech už přes 20 let. Po celou tuto dobu jsme mohli sledovat velké úsilí Plzeňského kraje a města Plzně o zvelebení regionu. Nyní vidíme, že tyto snahy skutečně přinesly ovoce,“ řekl Stephan Kronmüller, zakladatel a jednatel firmy. "Je nám ctí tento projekt podpořit.“


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 21.02.2019 09:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka