Obří loutky budou od pátku procházet Plzní, krátkodobě omezí dopravu v centru

Plzeň bude v posledním prázdninovém víkendu patřit obřím loutkám. Město, které dalo světu Jiřího Trnku nebo autora Hurvínka Josefa Skupu, se promění v jeviště pro jedinečné představení pro 8 obřích loutek a stovky herců.

Jarní servisní akce AUTO CB

Na podívanou pro celou rodinu zve Evropské hlavní město kultury 2015 a festival Skupova Plzeň.

Přímo v centru města budou od 28. do 30. srpna vystupovat několikametrové chodící a mluvící marionety. Loutky budou vystaveny v ulicích, v pátek již od ranních hodin na nádvoří Plzeňského Prazdroje, odkud se v 17 hodin vydají do centra. Tam je pak mohou lidé potkat rozmístěné po sadovém okruhu i přímo na náměstí, kde se zároveň bude odehrávat bohatý program festivalu loutkového divadla Skupova Plzeň.  Začátek průvodového představení La Nina je každý den ve 20:30 na náměstí Republiky, odkud se loutky vydávají na cestu městem do DEPO2015.

„Obří loutky budou velkou podívanou a já doufám, že si je lidé užijí. V této souvislosti žádáme občany o trpělivost a toleranci, neboť průvodové představení bude znamenat krátkodobá omezení městské hromadné dopravy. Nicméně všichni se snažíme, aby dopady do dopravy byly co možná nejmenší,“ uvedl primátor města Martin Zrzavecký.

Vzhledem k zajištění bezpečnosti všech návštěvníků akce dojde ke krátkodobým omezením v dopravě a parkování v místech, kudy půjde průvod obřích loutek. Zákaz parkování se bude týkat náměstí Republiky, Dřevěné ulice a části Kopeckého sadů, a to od pátečního odpoledne po celý víkend. Krátkodobé uzavírky v době průchodu loutek se dotknou ulic Pražská, Anglické nábřeží, U Prazdroje, Dřevěná a Kopeckého sady (cca mezi 16:30 - 22:00), zhruba na 3 hodiny se uzavřou také ulice Františkánská, Zbrojnická, Bezručova, Prešovská, Sedláčkova, Martinská, Goethova, Smetanovy sady, po začátku průvodu z náměstí ve 20:30 nebude možné do 22 hodin projet po Anglickém nábřeží v úseku Šafaříkovy sady - Americká, Americké třídě v úseku Jungmannova – Denisovo nábřeží, Prokopova, Doudlevecká/Zborovská (v úseku U Trati - Samaritská), Presslova, Purkyňova (v úseku Resslova - Prokopova)a ulicí U Trati (v úseku Přeštická – Mikulášská a v úseku Sirková - Prokopova). Na náměstí Republiky zůstane zachován průjezd Dominikánská – Solní a Pražská – Rooseveltova.


Krátce před začátkem průvodového představení a během něj dojde také k následujícím výlukovým opatřením městské hromadné dopravy:


PÁTEK 28. 8.


• LINKY č. 1 a 2: provoz linek přerušen v úseku Slovany/Světovar – Sady Pětatřicátníků od 17:00 – 18:00. Zavedena náhradní autobusová doprava linkami č. 1A a 2A v trase Sady Pětatřicátníků – Slovany/Světovar. Ty jsou mezi Mikulášským náměstím a sady Pětatřicátníků vedeny po objízdných trasách - ve směru do sadů Pětatřicátníků přes zastávky Pařížská, Mrakodrap, U Práce, Sady Pětatřicátníků, ve směru Slovany/Světovar přes zastávky Sady Pětatřicátníků, Na Rychtářce, Hlavní nádraží a dále po svých trasách.

• LINKA č. 13: od 17:00 do cca 21:00 vedena obousměrně odklonem v centru přes zastávky Hlavní nádraží, Pařížská a Prokopova. Od 21:00 do cca 22:00 vedena obousměrně odklonem ze Slovan do centra po Slovanské ulici a odbaví v zastávkách Prazdroj, Hlavní nádraží, Mikulášské náměstí, Jedlová, Liliová, Olšová, Vřesová, Slovany. V trase Slovany, Vodárna, Doudlevce ETZ, Samaritská, U Plynárny, Zimní stadion zavedena náhradní linka 13A.

• LINKY č. 10 a 14: od 17:00 do cca 21:00 vedeny ve směru do centra mezi zastávkami U Radbuzy a Pařížská odklonem přes most Milénia a Mikulášské náměstí, odbavovat budou v zastávce Mikulášská. Linka č. 14 od 21:00 do 22:00 v provozu pouze v úseku Bory – Zimní stadion.

• LINKY č. 11, 12, 15, 16 a 17: od 21:00 do cca 22:00 vedeny obousměrně odklonem ulicemi Tyršova – sady Pětatřicátníků – Husova a dále po svých trasách. Odbavovat budou v zastávkách Na Rychtářce, Sady Pětatřicátníků a Divadlo J. K. Tyla. Linka č. 12 bude odbavovat ve směru na Novou Hospodu v zastávce Hlavní nádraží (v ulici Šumavská směr Doubravka), v opačném směru (na Slovany) odbaví v tramvajové zastávce Hlavní nádraží linek 1 a 2.

• LINKY č. 20, 33 a 40: od cca 17:00 do cca 21:00 vedeny obousměrně přes zastávky Sady Pětatřicátníků, U Práce (pouze linka č. 20) do zastávky Mrakodrap. Od 21:00 do cca 22:00 budou linky odkloněny přes zastávky Sady Pětatřicátníků a Divadlo J. K. Tyla do konečné zastávky CAN Husova.

• LINKA č. 27: spoj s odjezdem z Košutky ve 21:12 bude ze zastávky Sady Pětatřicátníků odkloněn přes zastávky Divadlo J. K. Tyla do konečné zastávky CAN Husova.

• LINKA č. 28: od 17:00 do cca 17:30 vedena ve směru do centra odklonem přes zastávky Hlavní nádraží, Pařížská, Mrakodrap, U Práce, Tylova a CAN, Husova. Ve směru z centra pojedou spoje ze sadů Pětatřicátníků přes Roudnou do zastávky Husův park a dále po stálé trase.

• LINKY č. 35 a 57: budou od 21:00 do cca 22:00 ukončeny ve směru do Radčic v zastávce CAN, Husova.

SOBOTA A NEDĚLE 29.-30.8.

• LINKY č. 1 a 2: provoz linek ve směru Slovany/Světovar bude mezi cca 20:40 a 20:55 krátkodobě přerušen.

• LINKA č. 13: bude od 15:00 do cca 21:00 vedena obousměrně odklonem po trase Šumavská – Americká – Prokopova a dále po své trase, odbavovat bude v zastávkách Hlavní nádraží, Pařížská a Prokopova. Od 21:00 do cca 22:00 vedena obousměrně odklonem ze Slovan do centra po Slovanské ulici a odbaví v zastávkách Prazdroj, Hlavní nádraží, Mikulášské náměstí, Jedlová, Liliová, Olšová,

Vřesová, Slovany. V trase Slovany, Vodárna, Doudlevce ETZ, Samaritská, U Plynárny, Zimní stadion zavedena náhradní linka 13A.

• LINKY č. 11, 12, 15, 16 a 17: od 21:00 do cca 22:00 vedeny obousměrně odklonem ulicemi Tyršova – sady Pětatřicátníků – Husova a dále po svých trasách. Odbavovat budou v zastávkách Na Rychtářce, Sady Pětatřicátníků a Divadlo J. K. Tyla. Linka č. 12 bude odbavovat ve směru na Novou Hospodu v zastávce Hlavní nádraží (v ulici Šumavská směr Doubravka), v opačném směru (na Slovany) odbaví v tramvajové zastávce Hlavní nádraží linek 1 a 2.

• LINKA č. 20: bude od cca 15:00 do cca 21:00 vedena obousměrně přes zastávky Sady Pětatřicátníků, U Práce do zastávky Mrakodrap. Zastávka Mrakodrap bude pro linku konečnou i výchozí zastávkou. Od 21:00 do cca 22:00 bude linka odkloněna přes zastávky Sady Pětatřicátníků a Divadlo J. K. Tyla do konečné zastávky CAN Husova.

• LINKA č. 33: bude od 15:00 do cca 22:00 odkloněna přes zastávky Sady Pětatřicátníků a Divadlo J. K. Tyla do konečné zastávky CAN Husova.

• LINKA č. 27: spoj s odjezdem z Košutky ve 21:12 bude ze zastávky Sady Pětatřicátníků odkloněn přes zastávky Divadlo J. K. Tyla do konečné zastávky CAN Husova.

• LINKY č. 35 a 57: budou od 21:00 do cca 22:00 ukončeny ve směru do Radčic v zastávce CAN, Husova. Podrobné informace naleznete na www.pmdp.cz  nebo v Zákaznických centrech PMDP Více o programu akce najdete na www.plzen2015.cz/obriloutkyvplzni   a www.skupovaplzen.cz Fotografie v dostatečném rozlišení a dva krátké videoklipy si můžete stáhnout zde 


Doplňující informace

Skupina Carros de Foc přijede ze Španělska do České republiky vůbec poprvé, aby zde společně s desítkami akrobatů, tanečníků, muzikantů a akrobatů pod taktovkou společnosti ArtProm předvedla jedinečné představení La Nina. To vzniká přímo na míru Plzni a bude vyprávět příběh holčičky, jejích hraček a splněných snů. Cestou potkává rytíře Emila Škodu, zbabělého draka, orlici Přemyslu, otravného velblouda Kamila nebo Chrtku, která od dob vzniku plzeňského znaku trochu ztloustla.

Španělské loutky budou mluvit česky a poprvé v historii souboru se předvede všech osm najednou. Hlas jim propůjčí vynikající čeští dabéři Martin Stránský, Jiří Lábus nebo Antonín Procházka. Součástí představení budou kromě loutek další skvělí účinkující: V.O.S.A. Theatre, Long Vehicle Circus, Tam Tam Batucada, Ridina Ahmed and band, Amanitas Fire Theatre, Žongléros a další. Na scénáři se podílejí Adam Renč, Luba Blaškovičová, Jakub Vedral a Carros de Foc.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka