Památky v kraji nabízejí pestrý program během sobotní Hradozámecké noci

Již šestým rokem zakončí více než 80 památek v celé České republice letní prázdniny stále více oblíbenou akcí, která nese název Hradozámecká noc.

Jarní servisní akce AUTO CB

Tentokrát se uskuteční v sobotu 29. srpna 2015 a jejím hlavním centrem bude státní zámek Kratochvíle v jižních Čechách. Kratochvíle jakožto centrum celorepublikového projektu Po stopách šlechtických rodů: Velká hradozámecká inventura se během tohoto večera vrátí do doby svého vzniku a největší slávy a sobotní večer i brzké hodiny nedělní naplní renesancí. Smyslem Hradozámecké noci je totiž nabídnout návštěvníkům něco speciálního a to i na památkách, které již dobře znají. Spojení lákavých kulturních akcí s romantickou atmosférou letní noci je tím správným řešením. 

Do akce se zapojí také čtyři památky na Plzeňsku, které spravuje Národní památkový ústav – hrad a zámek Horšovský Týn, klášter Kladruby a hrady Rabí a Švihov.


Hrad a zámek Horšovský Týn

* Jak se co dělá – tradiční prohlídky s kastelánem Janem Rosendorfským zavedou zájemce do prostor zámecké kuchyně a skladů porcelánu, skla a nádobí. K vidění bude také ukázka betlémů a dalších církevních předmětů. (cca 90 minut)

Vstupné: dospělí 160,- Kč, snížené 120,- Kč, rodinné: 500,- Kč

Prohlídky v 19:00, 21:00 a ve 23:00 hod. Kapacita prohlídek max. 25 osob.


* Zpětohledy – kostýmované hrané prohlídky Vás provedou budovou Purkrabského paláce. Podíváme se, jak to mohlo vypadat při odjezdu paní kněžny do Vídně. Navštívíme zámeckou jízdárnu s panem podkoním, u kuchařek ochutnáme něco z dobové kuchyně, dozvíme se více o panu purkrabím, vypereme prádlo a nakonec se setkáme i s paní kněžnou. (cca 50 minut)

Vstupné: dospělí 120,- Kč, snížené 80,- Kč, rodinné 360,- Kč.

Prohlídky v 18:30, 19:30, 20:30, 21:30 a 22:30 hod.

Kapacita prohlídek max. 12 osob.


* Šermířské vystoupení – vystoupení skupiny historického šermu Práčata z Týna na nádvoří zámku. Návštěvníci budou vpuštěni na nádvoří, shlédnou představení a zase se vrátí do prostor pokladny.

Vstupné: dobrovolné.

Vystoupení začínají ve 20:00 a 22:00 hod.


* Kouzelný svět Adolfa Borna – výstava děl českého malíře A. Borna.

Vstupné dospělí 90,- Kč, snížené 60,- Kč, rodinné 240,- Kč.

Prohlídky každou půlhodinu od 19:00 do 23:00 hod.


* Noční sklepy – pro velký zájem zpřístupněny prostory sklepení. Mezi 17. a 19. hodinou se mohou zájemci volně procházet hradními sklepy za svitu svíček a bez průvodce. Vhodná je pevná obuv, svíčku dostanou zájemci na místě.

Vstupné: dospělí 60,- Kč, snížené 40,- Kč.


Klášter Kladruby

* Lapidárium vůní – prohlídka lapidária soch M. B. Brauna s programem „Lapidárium vůní - Cesta bohů“ (Nádherné sochy M. B. Brauna, výjevy z řecké a římské mytologie, mají své vůně. V rámci prohlídky budete mít možnost ochutnat 10 vůní pro Lapidárium.) 

- otevření Archivu vůní (Představení Star of Santini (parfém věnovaný J. B. Santinimu) a kadidla pro kladrubský klášter Salve Santini.)


Od 17 hodin. Vstup zdarma.


* kostel Nanebevzetí Panny Marie a jeho okolí –  pozorování slunce (uskuteční se pouze při jasné obloze) - přednáška "Pražský orloj" (Pražský orloj je známou historickou památkou a unikátem. Obdivují ho každoročně tisíce návštěvníků Prahy. Má zajímavou figurální výzdobu a řadu mechanických pohybů. Postavy apoštolů, kostlivce, lakomce a dalších jsou všeobecně známy. O historii orloje se lze dočíst ve Starých pověstech českých. Ale jaká je skutečná historie pražského orloje a proč má takový význam? Co vlastně ukazuje jeho nejdůležitější astronomická část zvaná astroláb? - komentovaná prohlídka kostela Nanebevzetí Panny Marie - pozorování noční oblohy (uskuteční se pouze při jasné obloze)

Od 19.30 hodin. Vstup zdarma.


Hrad Rabí

* Prohlídky s příběhem - vydejte se s námi na neobvyklou procházku hradem osvětleným loučemi a svícemi. Prožijte noc, kdy ožívají staré pověsti a tajemné postavy středověkých obyvatel hradu. Měsíc je v úplňku a hrad otevírá své brány....... Na přípravě prohlídek se podílí Divadlo Rynek, SHŠ Jednota Panská, SHŠ Rytíři Žichovice a  hrad Rabí.

Vstupné: 200,- plné, 150,- snížené. Časy prohlídek: 19.00, 19.20, 19.40, 20.00, 20.20, 20.40, 21.00.


Vodní hrad Švihov

* Noční prohlídky: Půtův návrat aneb Co se děje na hradě bez pána – příběh, při kterém se hradní pán nečekaně vrací na svůj hrad a čeká na něj otrava purkrabího. Do toho všeho řeší pletky svého syna s děvečkou a zmateného alchymistu. A co na to mnich? Jak může tahle šlamastyka dopadnout a jaký bude konec, to se dozvědí návštěvníci nočních prohlídek, které začínají každou půlhodinu od 19 do 22.30 hodin.

Vstupné: 200,- plné, 140,- snížené, 540,- rodinné.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
28.08.2015 16:45



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka