Pavel Dobeš se těší do Plzně

V zahraničí mrzne a nejde aparatura. Proto se Pavel Dobeš těší na vystoupení v Plzni. Jeho nejznámější písně hrané v doprovodu Tomáše Kotrby zazní 9. února v Měšťanské besedě.

Cílená propagace v Plzni

Původem bigbeatový muzikant, pak jeden z nejznámějších folkařů konce komunistické éry a též jeden z prvních propagátorů ostravského dialektu Pavel Dobeš vystoupí v Plzni. Jeho nejznámější písně hrané v doprovodu Tomáše Kotrby zazní 9. února v Měšťanské besedě.

„V první části koncertu hraje Pavel své nejznámější písničky, jako je Jarmila, jeho první skutečný hit, dále Jumbo Jet, Vendelín Prouza, Pražce nebo Víte, vono, holky a další,“ říká jeho manažerka a žena Vlaďka Dobešová. Tyto písničky jsou hlavně z prvních čtyř alb vydaných na přelomu 80. a 90. let.

V druhé části přidává písničky z pozdějších desek, jako je Zum, zum nebo Banány a nechává i na posluchačích, aby sami navrhli, co chtějí zahrát. Opět jsou to hlavně písně z 80. let, kdy jeho popularita nejvíce rostla a jeho tvorba se šířila republikou na kazetových kopiích podobně jako tvorba Karla Kryla nebo Jaromíra Nohavici. Některé jeho texty také provokovaly tehdejší režim.

Dobeš vystupuje po celé republice i na Slovensku. V posledních letech ročně absolvuje kolem 80 koncertů. Několikrát hrál i krajanům v zahraničí. Po prvních zkušenostech má ale z hraní v cizině kromě radosti i obavy. „V Calgary jsem zpíval na mikrofon za řečnickým pultem, v Kelowně jsem nepropojil konektory s reproduktory, tak jsem hrál bez aparatury, v Edmontnu mrzlo, takže jsem nezpíval, ale chrčel, a v Bernu umělo v sále česky asi tak pět lidí. Vždycky mě těší hrát doma před českým publikem,“ říká Dobeš. „A na západě Čech především.“

Pavel Dobeš & Tomáš Kotrba, 9. 2. 2015 v 19:00 v Měšťanské besedě.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 20.01.2015 07:29




2 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka