PechaKucha Night zavede v pátek návštěvníky za brány plzeňského pivovaru

Pravidelné setkávání s inspirativními tvůrci ve formátu 20x20, oživování dávno uzavřených prostorů nebo objevování nových, to je plzeňská PechaKucha. Patnáctá PechaKucha Night Plzeň přivítá své diváky v pátek 27. 11. 2015 od 20:20 v areálu plzeňského pivovaru.

Cílená propagace v Plzni

Jubilejní PechaKucha Night Plzeň toho svým divákům nabídne opravdu mnoho – například ojedinělý prostor bývalé elektrárny Plzeňského pivovaru a původní originální sudárny. „Na tuto akci jsme pozvali všechny hosty, kteří se zúčastnili předchozích PechaKucha Night v Plzni a také týmy PechaKucha Night z celé České republiky. Jsme velice rádi, že naše pozvání přijali také zakladatelé této akce Mark a Astrid, kteří za námi přiletí z Tokia,” říká hlavní koordinátorka Alice Slavíčková. Dále se návštěvníci mohou těšit na 10 skvělých hostů z oblasti designu, architektury a umění. První vlna předprodeje lístků byla zahájena 1.11.2015, druhá 11.11.2015. 

Účastníky akce tak Plzeňský Prazdroj uvítá vojedinělém prostoru bývalé pivovarské elektrárny, která sloužila vletech 1907-1986.

Unikátní na celé akci jsou také prostory, kde se patnáctá PechaKucha Night uskuteční. Plzeňský Prazdroj umožnil pořadatelům využít prostory bývalé pivovarské elektrárny, které jsou prozatím veřejnosti běžně nepřístupné. „Elektrárna byla uvedena do provozu již na přelomu let 1907/1908 a její energie napájela 134 motorů, 120 obloukových lamp a zhruba 6200 žárovek. Mimo vlastní potřebu pivovaru dodávala elektrárna proud také do obcí Doubravka, Újezd, Hrádek a krátce také na Letnou,“ říká khistorii pivovarské elektrárny Vlastislav Štrunc z Plzeňského Prazdroje.

Elektrárna sloužila i přes značná válečná poničení a řadu rekonstrukcí až do roku 1986, kdy byl celý pivovarský závod napojen na plzeňskou teplárnu. „Provedli jsme řadu rekonstrukčních – především zabezpečovacích prací, aby původně průmyslová hala mohla být zpřístupněna veřejnosti. Těšíme se, jak se tento unikátní prostor bude lidem líbit,
a věříme, že nezůstane pouze u jedné kulturní akce,“ dodává Vlastislav Štrunc.

Historická perlička:

Dne 10. ledna 1881 bylo na pivovarském nádvoří na zkoušku rozsvíceno šest elektrických obloukových lamp Františka Křižíka. Protože zkouška dopadla úspěšně a lampy poskytovaly „světlo jasnosti přímo denní“, bylo ještě na podzim téhož roku usneseno zavést obloukové lampy i na humna. Od roku 1883 se elektrické osvětlení zavádělo postupně do všech prostor plzeňského pivovaru. Toto rozšíření si nakonec vyžádalo zřízení ústřední elektrárny pro celý pivovar.

 Organizace k světu. svými projekty probouzí a mění zapomenutá místa v Plzni. Symbolem je kulturní urbanismus, snaha vložit energii a změnit tím budovy, veřejný prostor, parky, které lidé znají spíše z vyprávění nebo historických fotografií, aby opět začali sloužit účelům, pro které byli vytvořené nebo alespoň byli přístupné. „K světu není tvůrce kultury ani kulturních festivalů. Snažíme se být tvůrci prostředí pro přirozené setkání lidí v místech, kam by třeba sami nevyrazili.“ říká ředitel k světu. Jakub Mareš. Mezi ně patří také PechaKucha Night Plzeň.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka