Až 8,8 miliónů tun potravin se v EU vyhodí pouze na základě slov stojících na obalu!
Pojem minimální trvanlivost označuje stav potraviny, do kdy její stav setrvá v té nejkvalitnější formě. Po časového přesahu oné minimální trvanlivosti, je jídlo stále spotřebitelné a nemusí být odsouzeno k vyhození, tzn. nachází se ve fázi, kdy je stále pro spotřebitele vhodné k užití/ požití. To spousta občanů neví, proto jedna z ekologicky zaměřených iniciativ „Zachraň jídlo“ přichází s kampaní Spotřebuj mě . Účelem této kampaně je zvýšit povědomí spotřebitelů o významu dat na obalech potravin. Centrum pro výzkum veřejného mínění SOÚ AV ČR v červnu 2018 přišlo s výsledky, kdy 51% tázaných respondentů nebylo schopno právě tyto dva pojmy od sebe odlišit. Je proto pravděpodobné, že se zbytečně vyhazují potraviny s prošlou minimální trvanlivostí, ačkoli jsou stále vhodné ke spotřebě.
Domácnosti mají na svědomí více než poloviční podíl z veškerého vyhozeného jídla. Z toho jednu třetinu nesníme kvůli datům na obalech a špatnému skladování. Velké části potravin se přitom zbavujeme úplně zbytečně.
Jaký je tedy rozdíl mezi spotřebujte do a minimální trvanlivost?
Spotřebujte do - Datum najdeme na potravinách, které jsou čerstvé a mají relativně krátkou trvanlivost. Takové jídlo bychom měli rychle sníst, jinak pro nás může představovat zdravotní riziko. Po uplynutí doby se už produkt nesmí prodávat v obchodech. My bychom ho měli jíst jen s opatrností, pokud nevidíme ani necítíme nic podezřelého. Jsou to například mléčné výrobky, chlazené maso, ryby nebo výrobky studené kuchyně a další
Minimální trvanlivost - takové datum mají potraviny, které mají delší životnost a nekazí se tak rychle. I po uplynutí uvedeného data je potravina zpravidla vhodná pro konzumaci, výrobce již však negarantuje její plnou výživovou a chuťovou kvalitu. V obchodech se potraviny mohou prodávat i po uplynutí doby minimální trvanlivosti, pokud jsou viditelně označené a oddělené od zbytku zboží. Mezi tyto potraviny patří například sušenky, těstoviny, zavařeniny, čaje, konzervy a další
Brožura Spotřebuj mě, ve které se dozvíte mnohem více informací o této problematice ke stažení zde.