Plzeň chce posílit význam zdejšího loutkářství

Plzeň se připojila k nominaci prvku „České a slovenské loutkářství“ k zápisu do Reprezentativního seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO a s tím souvisejících záchovných opatření.

Jarní servisní akce AUTO CB

Na 32. zasedání Generální konference UNESCO byla dne 17. října 2003 přijata konsensem Úmluva o zachování nemateriálního kulturního dědictví. Tato úmluva založila dva nové seznamy statků nehmotné kultury – konkrétně Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva a Seznam nemateriálního kulturního dědictví vyžadujícího naléhavě zachování, jejichž existence navázala a nahradila předešlý projekt Mistrovská díla ústního a nemateriálního dědictví lidstva.

Do národních seznamů i seznamu UNESCO jsou zařazovány tradice, které skupiny obyvatel pokládají za své kulturní dědictví a chtějí je předat dalším generacím. V českém seznamu jsou například slovácký verbuňk, vesnické masopustní obchůzky a masky na Hlinecku, jízdy králů na Slovácku, sokolnictví nebo myslivost. Zápis i samotná nominace do seznamů mají samozřejmě velký význam pro propagaci daného města a kraje v evropském i světovém kontextu.

Je zřejmé, že kontinuita loutkářství na západě Čech a zvláště v samotné Plzni je stále živá. Za připomenutí stojí některé z jejích mezníků - Loutkové divadlo Feriálních osad, „revoluční“ Kašpárek, Spejbl, Hurvínek, Mánička, Žeryk, první profesionální loutkové divadlo nového typu v ČSR, divadlo rodiny Nováků, profesionální i amatérské loutkářství na vysoké úrovni, mezinárodní úspěchy Divadla ALFA, festival Skupova Plzeň, díky němuž se město stává Mekkou loutkářů, a Muzeum loutek, jehož otevření v r. 2009 bylo přirozeným završením významu Plzně pro celé české loutkářství a nepochybně i významu loutkového divadla pro kulturní prestiž Plzně.

V únoru roku 2012 nominovali hejtmani Královéhradeckého a Pardubického kraje „Východočeské loutkářství“ k zápisu do Seznamu nemateriálních statků tradiční a lidové kultury České republiky a iniciovali tak vlnu zájmu odborné i laické veřejnosti z České a následně i Slovenské republiky o lidové loutkářství. Tento zápis poté inicioval zápisy fenoménů národních loutkářství na slovenský i český seznam nehmotného kulturního dědictví. Následně se ministři kultury obou zemí dohodli na společné nominaci „Českého a slovenského loutkářství“ do Reprezentativního seznamu UNESCO. Postupně se k nominaci prvku loutkářství připojila všechna města a kraje v ČR s loutkářskou tradicí, naposledy dne 20. 11. 2014 Rada Pardubického kraje, nyní je ve fázi příprav připojení Plzeňského kraje.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 22.12.2014 08:11



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka