Plzeň má nově domovníky v problémové lokalitě Plac

Dva domovníci začali v polovině června fungovat v problémové lokalitě Plac, tedy ve vnitrobloku Plachého a Korandovy ulice v Plzni.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Na starost mají městské domy v Plachého číslo 44 a 46. Jde o pilotní projekt, jenž je součástí balíku několika záměrů, pomocí kterých chce vedení města zklidnit tuto lokalitu. Cílem je nejen zlepšit stav bytů, ale i snížit kriminalitu a pomoci obyvatelům vnitrobloku získat návyky pro samostatné bydlení. 

„Úkolem domovníků je dohled nad dodržováním pořádku v jim přiděleném vchodu, dohlíží na soužití nájemníků, na dodržování domovního řádu. Chceme, aby tam fungovali stejně jako v každém jiném bytovém domě, kde je správce,“ uvedl primátor města Martin Zrzavecký, jenž má oblast bezpečnosti na starost. 

Podle Andrey Gregorové z Odboru bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně zajišťují domovníci i drobné opravy v domě, dohoda o provedení práce jim stanoví rozsah výkonu na 20 hodin měsíčně, odměna je ve výši 4 tisíce korun. „Úkolem domovníka je také komunikovat s Obytnou zónou Sylván, která je správcem těchto městských nemovitostí. Současně na své domovníky mají nájemníci kontakt, mohou se na ně obracet,“ vysvětlila. Město chtělo původně domovníky z řad místních, ti se ale do výběrového řízení nepřihlásili. „Nakonec jsme proto vybrali dva muže, kteří jsou sice z jiné části, ale lokalitu znají,“ doplnila Andrea Gregorová. 

Plzeň na projekt nazvaný Domovník – preventista získala dotaci ve výši 80 tisíc korun z Ministerstva vnitra České republiky, a to pro tento rok. V závěru roku jejich fungování vyhodnotí, zjistí-li, že se domovníci osvědčili, bude uvažovat o rozšíření tohoto modelu i do dalších problémových městských lokalit a objektů. 

Domovník - preventista je jedním z řady projektů, které mají vést ke zklidnění lokality Plac. Už druhým rokem tam funguje takzvaný asistent prevence kriminality, jenž spadá pod městskou policii, i na jeho zajištění město získalo podporu z ministerstva vnitra. „Pozorujeme, že díky dvěma tam působícím asistentům došlo v lokalitě k určitému zklidnění. Lidé se s nimi naučili spolupracovat. Dříve neexistovalo, že by místní zvedli telefon a nahlásili, že se v oblasti něco děje, to se po nástupu asistentů změnilo,“ uvedla Andrea Gregorová. Asistent spolupracuje s obyvateli vnitrobloku, informace přenáší svému mentorovi u městské policie. 

Domy Plachého číslo 44 a 46 budou ještě letos opatřeny takzvanými prvky situační prevence, tedy budou tam instalovány bezpečnostní dveře, pořízeny nové schránky, napojeny zvonky, upraveno osvětlení, zabezpečeny vchody a podobně. Na úpravy získalo město dotaci 396 tisíc korun. 

Podle Davida Šloufa, radního města, jenž má oblast správy městských nemovitostí na starost, počítá radnice s postupnou rekonstrukcí čtyř vchodů v této lokalitě, celkem jde o zhruba 60 bytů. První na řadě je objekt Plachého 42. Rekonstrukce bytů v prvním vchodě, která zahrne nahrazení příček novými, opravy stropů, položení podlah, zavedení a instalaci koupelen a toalet do všech bytů, nové rozvody vody, kanalizace i ústředního topení atd. vyjde na zhruba 5,8 milionu korun včetně DPH. Další tři vchody, tedy Plachého 44, 46 a 48 by měly následovat v dalších letech, město na ně plánuje vyčlenit peníze ve svém rozpočtu, pokusí se ale využít i možnosti dotací.


Obytná zóna Sylván, jež se stará i o další městské nemovitosti, bude s žadateli uzavírat ubytovací smlouvy. Bydlení v těchto zrekonstruovaných bytech chce město profilovat jako takzvané prostupné, z něhož se lidé dodržující pravidla budou moci dostat k nájemní smlouvě na městský byt v této nebo i jiné lokalitě. V rámci tohoto prostupného bydlení město zvažuje finanční model, kdy počáteční nájemné bude sníženo na úroveň přibližně 60 % a postupně se bude zvyšovat až do výše standardních 82,10 korun za metr čtvereční. Není vyloučeno, že některý z domů v této lokalitě bude využit jako bydlení zvláštního určení pro seniory. V tomto případě zde bude uplatněn stejný finanční model placení nájemného tak, jak je tomu u ostatních zařízení podobného typu v městě Plzni, tedy 50 korun za metr čtvereční. 

Vnitroblokem Plac se komplexně zabývá speciální mezirezortní apolitická pracovní skupina Plac, která byla zřízena za účelem komunikace problematiky a monitorování práce všech zúčastněných složek v této lokalitě a předávání zpětné vazby příslušným organizačním složkám Magistrátu města Plzně. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 05.07.2015 08:00



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka