Plzeň opět spouští portál Bezpečné město

Občanům města Plzně opět slouží portál Bezpečné město, v přehlednější a aktualizované formě jej radnice spustila tento týden. Portál, který poskytuje informace týkající se bezpečnosti a veřejného pořádku, umožňuje lidem obracet se s podněty na starosty jednotlivých městských obvodů i městskou a státní policii.

Cílená propagace v Plzni

Web je stěžejním komunikačním kanálem, jenž dává magistrátu zpětnou vazbu od občanů. K dispozici je na adrese www.bezpecnemesto.eu. 

„Komunikace s veřejností je základní podmínkou úspěšného fungování tohoto projektu. Využíváme k ní veškeré možné kanály včetně například infoschránek rozmístěných na území Plzně. Webový portál vnímáme jako jeden z nejdůležitějších prostředků, v minulosti jsme díky němu dostávali a řešili stovky podnětů ročně,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký. 

Hlavní myšlenkou projektu Bezpečné město, jenž byl nastartován v roce 2009, je úzká spolupráce mezi městem Plzeň, státní a městskou policií při řešení bezpečnostních problémů na území města. Cílem je, aby se Plzeňané cítili bezpečně, k tomu mají pomoci i strážníci, jež budou mít jednotlivé lokality na starost.  

Při startu projektu bylo město rozděleno na 60 územních částí, takzvaných okrsků. „Nově je nyní rozděleno do 30 okrsků tak, abychom skutečně byli schopni obsadit každý okrsek strážníkem městské policie. Na tyto pozice by měli být vybráni služebně starší a zkušení městští policisté, prozatím podněty k daným okrskům budou vyřizovat velitelé obvodních služeben městské policie,“ vysvětlil Aleš Průša, vedoucí Odboru bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně, který je garantem projektu. Roli zastupitelů, kteří v minulosti měli přidělené okrsky a řešili dotazy týkající se samosprávy, převzali nově starostové příslušných obvodů. 

Každý občan má možnost obrátit se prostřednictvím portálu na pověřené osoby, které mají jeho okrsek na starost, a informovat je o tom, co jej v oblasti veřejného pořádku nejvíc tíží. Na webu projektu lidé najdou rubriky, jako jsou poradna, ztráty a nálezy, dopravní informace, články věnované prevenci kriminality a další. 

Provoz portálu byl pozastaven loni v září, důvodem byl spor města s bývalým zaměstnancem magistrátního odboru bezpečnosti a prevence kriminality o logo projektu. „Poté, co Úřad průmyslového vlastnictví rozhodl ve prospěch města, jej opět spouštíme a to v upravené, tedy aktualizované a zpřehledněné formě, prostředí je uživatelsky příjemnější,“ dodal Aleš Průša.  

Podle primátora Martina Zrzaveckého je bezpečnost občanů vnímána jako jedna z hlavních priorit vedení města Plzně, vzniká proto koncepce bezpečnosti. Jde o rozsáhlý materiál, jenž mimo jiné umožní městské policii dlouhodobě plánovat její práci a navrhne opatření, která posunou k lepšímu oblast bezpečnosti ve městě. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 05.09.2015 12:19



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka