Plzeňský Majáles se vrací na „Výstaviště“

Největší západočeský open air festival Plzeňský Majáles musí hledat po mnoha úspěšných letech v amfiteátru Lochotín nové útočiště. Vrcholná akce studentských slavností jara pro desetitisíce návštěvníků se tak s mnoha podii pro více než třicet interpretů bude stěhovat kvůli rekonstrukci stávajícího prostoru.

Jarní servisní akce AUTO CB

Nepůjde však o přesun do nové lokality, ale o návrat ke tradicím. Před pětadvaceti lety totiž historie novodobého majálesu začala právě na plzeňském Výstavišti.

Místo po Výstavišti je aktuálně součástí obchodního a zábavního centra Plzeň Plaza. Mezi centrem a řekou je zachovaný amfiteátr, který obsadí diváci druhé majálesové scény a také se zde odehraje program tradiční volby Krále Majáles 24. dubna. Před hlavním festivalem odstartuje majálesové dění více než měsíční program studentských dnů převážně na akademické půdě, nebude chybět samozřejmě ani tradiční majálesový průvod.

Areál pro festival Majáles Open Air o den později poskytne především část za řekou. Velký přírodní park v kombinaci s pevnými plochami a spojovacími cestami nabídne prostor nejen pro obří koncertní scénu, velkokapacitní stany, občerstvení a menší akustická či workshopová podia, ale také pro rozsáhlý doprovodný program. Tradiční majálesové hry a soutěže od nepaměti tvoří nedílnou součást studentských slavností. „V amfiteátru Lochotín jsme měli krásné divadelní hlediště, které nám, interpretům i návštěvníkům bude jistě chybět. Nicméně park Plzeň Plaza umožní pracovat s větším množstvím doprovodných aktivit a dalších rozmanitých pódií než Lochotín, který je jeden velký svah. Navíc druhá scéna přímo u obchodního centra bude koncipována amfiteátrově.“, hodnotí parametry přesunu jeden z organizátorů Jan Lippert. Podle něj festival i předcházející volba nového studentského vládce získají na dostupnosti a komfortu v přístupu, spojení mhd a parkování.

Vstupenky na jedinou placenou část více než měsíčních studentských slavností jara jsou v prodeji zatím jen v limitované edici „zajíc v pytli“ za zvýhodněných 290 Kč. Zlevněné vstupenky na Plzeňský Majáles Open Air 25. dubna seženete pouze v síti majálesových agentů a nebo ve VŠ klubech, protože jsou určené především pro studenty. Standardní předprodej začne až příští rok. O zajíce v pytli však tak úplně nejde, protože pořadatelé zveřejnili první jména interpretů. Nechybí tradiční účinkující jako Vypsaná Fixa nebo Sto Zvířat, ale po mnoha letech se vrátí kapela Wohnout či hard rockoví Škwor, premiéru si odehrají Atmo Music. Program tak zřejmě opět nabídne směs toho nejlepšího z české hudební scény v duchu multižánrovosti festivalu pro všechny generace oslavující příchod jara ve studentském stylu. Tedy zábavou, hudbou, setkáním s přáteli a veselím. 

V loňském roce sobotní festival Majáles Open Air navštívilo přes 20.000 lidí. Letošní kapacita bude vzhledem k místu před pódii omezena, což ještě zvýší komfort pro nepódiové aktivity a zázemí návštěvníkům v rámci celého areálu. Zda se v dalších letech slavnosti jara vrátí nebo zůstanou v novém prostoru pořadatelé aktuálně neřeší. Soustředí se na co nejlepší realizaci letošního ročníku, který je ve znamení pětadvacátých narozenin a návratu na místo, které odstartovalo rozvoj novodobého Plzeňského Majálesu až do dnešní podoby.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 18.12.2014 14:17



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka