Pomozte zlepšit životní prostředí a vdechněte inhalátorům nový život

V České republice je ročne použito 3 600 000 respiračních inhalátorů, které představují 135 tun odpadu. Neodhazujte použité a expirované inhalátory do koše, vracejte je do lékáren!

Jarní servisní akce AUTO CB

Cílem projektu, který zaštiťuje Česká lékárnická komora spolu se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL), je motivovat uživatele inhalátorů k jeijch vracení za účelem ekologické likvidace a tím maximálně omezit dopad inhalátorů na životní prostředí. Použité inhalátory přijímají všechny lékárny, ale pouze v těch, které jsou zapojeny do projektu, se počet vrácených inhalátorů monitoruje.

Inhalátory slouží především pacientům s astmatem a jinými respiračními chorobami, například chronickou obstrukční plicní nemocí nebo alergickou rýmou. V České republice jde přibližně o 2,5 milionu pacientů, z nichž 75 % dosud plastové dávkovače odhazovalo do běžného odpadu, kde mohou představovat riziko pro životní prostředí. Kromě samotného plastu představují zátěž i zbytky léčiv, které se mohou nacházet v prázdných obalech. Je opravdu velkým problémem, že drtivou většinu použitých inhalátorů pacienti nevrací do lékáren, ale vyhazují do popelnic.

„Tento projekt velmi vítáme, neboť přispívá k obecnému povědomí o nutnosti zodpovědného zacházení s léčivy, a podporuje tak snahy a aktivity SÚKL v této oblasti,“ říká ředitel SÚKL MUDr. Pavel Březovský, MBA.

„Podařilo se nám vybrat již jednu tunu plastu, což je slibný začátek. Projekt Vdechněte inhalátorům nový život ale samozřejmě pokračuje dál a našim cílem je zapojit do něj ještě více lidí, od pacientů až po angažované lékárníky. Rádi bychom maximálně omezili dopady inhalátorů na životní prostředí, ačkoli si uvědomujeme, že je to běh na dlouhou trať,“ hodnotila v únoru 2014 průběh projektu generální ředitelka GSK PharmDr. Monika Horníková.

„Věříme, že i tímto projektem přispějeme k zodpovědnému nakládání s léčivými přípravky,“ říká vedoucí lékárník Ústavní lékárny IKEM Mgr. Michal Hojný.

Mezinárodní projekt Complete the Cycle

Podle výsledků britského projektu pod názvem "Complete the Cycle" se v případě, že pacienti použité inhalátory odnesou zpátky do lékárny, sníží uhlíková stopa o 99 procent, třebaže nádobky skončí ve spalovnách. Takový efekt by mohla kampaň prezentovaná na webu www.inhalatory.net přinést i v Česku, zatím se ale do českých lékáren vrací jen přibližně procento použitých tlakových nádobek.

Užitečné odkazy:

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 03.08.2015 15:06




3 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka