Přes 200 milionů korun za tři roky šlo do modernizace škol v Plzni

Už více než 200 milionů korun získaly projekty v oblasti vzdělávání v Plzni z evropských fondů prostřednictvím nástroje Integrované územní investice (ITI – Integrated Territorial Investments) za poslední tři roky.

Cílená propagace v Plzni

Vyučující, žáci a studenti 19 základních a 13 středních škol tak mají nové učebny technických, řemeslných a přírodovědných předmětů, učebny cizích jazyků nebo digitálních dovedností. Do celé plzeňské metropolitní oblasti, která zahrnuje 117 obcí s celkem 309 tisíci obyvateli, přineslo ITI na modernizaci 51 škol celkem 288 milionů korun.
   
„Právě nově vybavené a zrekonstruované učebny umožní žákům využívat nejmodernější technologie a lépe se připravit na budoucí povolání. Jsem rád, že v rámci rekonstrukcí nebyli opomenuti ani handicapovaní žáci a studenti, a proto jsou součástí projektů také stavební úpravy zajišťující dobrou dostupnost a bezbariérovost prostor školy. Celkem město Plzeň do svých základních škol investovalo v rámci ITI přes 119 milionů korun, z toho více než 101 milionů korun činila podpora z Evropské unie. K tomu můžeme přičíst aktuální velkou investici na 7. základní škole a mateřské škole na Vinicích za více než 37 milionů korun,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Rekonstrukce 7. základní školy a mateřské školy má být dokončena na konci září. „Jde o jednu z největších investic do škol, zahrnuje nástavbu 3. nadzemního podlaží a přístavbu výtahu, škola tak bude plně bezbariérová. Vzniknou v ní tři odborné učebny – jedna pro výuku fyziky a chemie, druhá pro výuku přírodopisu a zeměpisu, třetí pro výuku pracovních činností. Součástí patra bude i nový kabinet fyziky a bezbariérové sociální zařízení,“ uvedla radní města Plzně pro oblast školství Lucie Kantorová.

Další velkou investicí byla loňská úprava Gymnázia Františka Křižíka, jež získalo nástavbu jazykového pavilonu s pěti moderně vybavenými jazykovými učebnami. Cílem bylo zkvalitnění vzdělávání v komunikaci v cizích jazycích s využitím nejmodernějších metod výuky – tabletů, elektronických učebnic, zajímavých aplikací a programů. Celkem bylo proinvestováno téměř 12 milionů korun.

„Rovněž významnou investicí za více než 10 milionů korun byla nová půdní vestavba 17. základní školy a mateřské školy v Malické ulici na Roudné, v níž vznikly tři nové učebny s vybavením pro přírodovědnou a audiovizuální výuku a učebna informatiky, kabinet a sociální zázemí. Dokončena byla v říjnu 2018,“ doplnil technický náměstek Pavel Šindelář.

Efektivní využívání ITI zajišťuje příspěvková organizace města Plzně Útvar koordinace evropských projektů (ÚKEP). „ITI je nový progresivní nástroj, kterým Evropská unie v rámci programového období 2014–2020 podporuje rozvoj v důležitých aglomeracích a metropolitních oblastech. V případě plzeňské metropolitní oblasti jsme zvolili jako téma podporu technického vzdělávání, které nám umožní navázat na strojírenskou historii plzeňského regionu a podpořit uspokojení narůstající poptávky po technicky vzdělaných pracovních silách,“ řekl ředitel ÚKEP Erich Beneš. 

Modernizace budov, učeben a nového vybavení nesměřuje jen do Plzně, ale i do ostatních škol spadajících do plzeňské metropolitní oblasti. Dočkali se jí tedy i žáci, studenti a učitelé v okolních obcích, například v základních školách v Nezvěsticích na jižním Plzeňsku, v Oseku na Rokycansku či v Horní Bříze na severním Plzeňsku

„Již nyní se připravuje nové dotační období na roky 2021–2027, v němž budou schválené projekty opět financovány z Evropských strukturálních a investičních fondů. Starostové, ředitelé škol a organizací a další případní žadatelé by již nyní měli aktivně připravovat projekty a zapojit se do určení kategorií, které budou v nástroji ITI podpořeny od roku 2021,“ upozornil Erich Beneš.
 
V letech 2014 až 2020 byla na rozvoj veřejného prostoru a služeb pro obyvatele Plzně a blízkého okolí k dispozici suma tři miliardy korun. „Evropská unie klade v novém programovém období 2021–2027 ještě větší důraz na nástroj ITI, což je důkazem toho, že se osvědčil,“ dodal Erich Beneš.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 20.08.2019 10:39



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka