Program Skutečně zdravá škola zlepšuje školní stravování. Nejen na hotelovce

Akademie hotelnictví se jako první v Plzeňském kraji zapojila do pilotní fáze celostátního programu Skutečně zdravá škola.

Cílená propagace v Plzni

Podle britského vzoru Food for Life Partnership proslaveného Jamie Oliverem jej začátkem tohoto roku spustila iniciativa Skutečně zdravá škola a přihlásily se do něj školy po celé zemi. Pilotní program pomáhá školám a školkám zlepšit stávající školní stravování a výchovu dětí k odpovědnému přístupu k jídlu. 

Škola, která do programu vstoupí, plní kritéria pro získání certifikátu. V praxi to například znamená, že školní jídelna vaří z čerstvých sezónních surovin od místních farmářů a řezníků, žáci pěstují zeleninu ve školní zelinářské zahradě, kterou pak využívají v hodinách vaření. Do realizace programu jsou zapojené školní jídelny, kuchařky, ale i samotní studenti, jejich rodiče a personál školy. 

„U nás zlepšujeme především kvalitu toho, z čeho školní jídelna vaří, a usilujeme o větší transparentnost naší školní jídelny. Například nevaříme ze zmrazené zeleniny, ale výhradně z čerstvé. Kvalita jídla se výrazně zlepšila a mění se také přístup žáků. Hodně spolupracujeme s rodiči, každý z nich má možnost do jídelny kdykoliv přijít a ochutnat. V jídelně také funguje poradce, který žákům pomáhá při výběru jídel a řídí chod jídelny,“ přibližuje nový přístup na základě programu Skutečně zdravá škola ředitelka Akademie hotelnictví Jana Linhartová. 

K dalším opatřením patří nabídka nápoje, který není doslazený, výběr z pěti hlavních jídel nebo možnost ohřát si ve školní jídelně vlastní donesené jídlo v mikrovlnné troubě. Toho využívají především žáci se speciálními dietními omezeními. Každý strávník si také může vyžádat informace o dodavatelích a původu surovin. Ve školním bufetu se neprodávají produkty z běžné velkoobchodní sítě, ale produkty připravené ve školní jídelně podle zásad zdravé výživy. 

Opatření je mnohem více, ta další jsou uvedena na stránkách školy na adrese:  www.hotelova-skola-plzen.cz/skutecne-zdrava-skola?idr=87631

Skutečně zdravá škola je občanská iniciativa usilující o zlepšení školního stravování. Usiluje jednak o změnu Vyhlášky o školním stravování tak, aby odpovídala současným vědeckým poznatkům, a též o zavádění komplexního programu Skutečně zdravá škola. 

Program je určen školám, v jeho rámci se vedení školy, učitelé, žáci, rodiče, pracovníci školních kuchyní, dodavatelé potravin, zemědělci a zástupci místní komunity společně zasazují o to, aby byla dětem poskytována chutná a zdraví prospěšná jídla a vytvářeny základy příjemné, zdravé kultury stravování. Školy, které se do programu zapojí, mimo jiné do kuchyně nakupují suroviny od místních farmářů, pekařů a řezníků a v jídelně poskytují pokrmy připravené z čerstvých sezónních surovin, splňujících kritéria Skutečně zdravé školy. Pro žáky organizují výlety na místní farmy, integrují téma jídlo do školního vzdělávacího programu, pořádají na škole farmářské trhy a komunitní aktivity, žáci absolvují lekce vaření a pěstují na školní zahradě vlastní ovoce a zeleninu.  www.skutecnezdravaskola.cz 

Akademie hotelnictví a cestovního ruchu je soukromá střední škola a střední odborné učiliště. Své studenty připravuje především pro práci ve všech oborech gastronomie. Vychovává manažery hotelového provozu, kuchaře, číšníky, průvodce v turistickém ruchu a animátory. Absolventi nemají problémy se získáním zaměstnání. Mnozí si už dobyli významné posty ve svém oboru, velká část pokračuje ve studiu na vysokých školách. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka