Působení Jana Mukařovského v Plzni

Fakulta filozofická Západočeské univerzity v Plzni na sklonku uplynulého roku úspěšně završila projekt nazvaný „Působení Jana Mukařovského v Plzni“. Miloš Ševčík z katedry filozofie v něm jako vůbec první systematicky zmapoval pedagogickou, osvětovou a vědeckou činnost tohoto literárního teoretika v době jeho působení v Plzni v letech 1915 až 1925.

Cílená propagace v Plzni

Ševčík se zaměřil jednak na Mukařovského působení na českém vyšším odborném gymnáziu vletech 1915 až 1919 a na dívčím lyceu a vyšším reálném gymnáziu města Plzně vletech 1919 až 1925. Věnoval se však také jeho aktivitám na poli popularizace vědy; upozornil zejména na přednáškovou činnost vLidové universitě Husově, v odbočce Jednoty filozofické vPlzni a ve Volné lidové škole osvětového svazu vPlzni. Dále představil Mukařovského publikační činnost ve zpravodaji divadelního odboru vzdělávacího sboru Umění všem, zahájenou textem „O Nerudově divadelní kritice“, ve kterém Mukařovský vyjádřil i své názory na potřebnost osvětové činnosti ve vztahu kdivadlu.

Dalším zkoumaným okruhem byla Mukařovského odborná publikační činnost na poli didaktiky a literární teorie ve vymezeném období. Otázkami jazykové didaktiky se Mukařovský zbýval především vrozsáhlé studii „Vyučování jazyku mateřskému na školách francouzských a o potřebě jeho reformy na školách našich“ (1925). Názory na jazykovou didaktiku předznamenávají jeho pozdější aktivity v oblasti školských reforem.

Nejvýznamnějším teoretickým pojednáním Jana Mukařovského zdoby jeho pobytu vPlzni je však nepochybně „Příspěvek kpoetice českého verše“ (1923). „Mukařovský v něm dochází kzávěru, že rozdíly ve zvukové podobě poezie jednotlivých sledovaných autorů, kterými jsou především Jan Neruda, Svatopluk Čech a Jaroslav Vrchlický, vyplývají zodlišných způsobů tvorby těchto básníků. Dosažené závěry prozrazují inspiraci psychologicky orientovanou estetikou a zároveň předznamenávají jeho pozdější strukturalistické stanovisko,“ uvádí Ševčík.

Projekt řešila katedra filozofie vrámci Smlouvy o partnerství mezi statutárním městem Plzeň a ZČU vroce 2014. Výslednou studii zaslala do recenzního řízení odborného časopisu „Acta Universitatis Carolinae. Philosophica et Historica“.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 29.01.2015 13:51




4 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka