Skauti rozdají od neděle Betlémské světlo tisícům Plzeňanů

Tradičně v předvánočním čase přivážejí skauti do Plzně Betlémské světlo - oheň, který byl zažehnut v Betlémě a v podobě jediného plamínku překonal tisíce kilometrů. K vyzvednutí bude v neděli na mši v katedrále sv. Bartoloměje a dále v úterý a na Štědrý den ve středu.

Cílená propagace v Plzni

Rozdávání Betlémského světla v Plzni mají každoročně na starosti skauti ze střediska ICHTHYS. „Nejdříve světlu požehná biskup František Radkovský, již tuto neděli 21. prosince v 10:30 v katedrále svatého Bartoloměje. Vzápětí nastane první příležitost, odnést si světlo domů,“ uvádí plzeňská koordinátorka Betlémského světla Marie Bočková. Další příležitost vyzvednout si plamínek bude v úterý 23. prosince a to od 14 do 17 hodin v katedrále sv. Bartoloměje, kde ho budou rozdávat skauti. O Štědrém dnu bude světlo k dispozici i na dalších místech v Plzni.

Betlémské světlo - vánoční symbol, představovaný malým chvějícím se plamínkem, přivážejí skauti do Plzně od roku 1990. Letos dorazí Betlémské světlo do Plzně na Hlavní nádraží v sobotu 20. prosince ve 13.57 rychlíkem R668 Rožmberk. Poté bude k dispozici na těchto místech:

Katedrála sv. Bartoloměje:

-neděle 21. prosince 10:30 hod. (mše svatá a uvítání světla)
-úterý 23. prosince 14–17 hod.
-středa 24. prosince 9–17 hod.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie (kostel „U františkánů“): středa 24. prosince 13–17 hod.

Kostel „U Redemptoristů“ na Chodském náměstí: středa 24. prosince 17–18 hod.

Kostel Sv. Martina a Prokopa v Lobzích: středa 24. prosince 17–18 hod.

Kostel U Ježíška: středa 24. prosince 10–12 hod.

 

„Světlo, které se rozdáváním nezmenšuje, ale naopak přibývá, má být znamením míru a pokoje, radosti, která k nám o Vánocích přichází a kterou chtějí skauti spolu s lucerničkami šířit mezi lidmi,“ dodává Bočková a pokračuje: „Skauti se tímto způsobem snaží předávat a znovu probouzet v lidech trvalejší hodnoty, jež toto světlo symbolizuje, a které by v nás měly přetrvávat i po zhasnutí všech vánočních svíček.“

Plzeňští skauti se snaží, aby se světlo dostalo skutečně ke všem, kteří o ně mají zájem. Proto každoročně světlo roznáší nemocným a opuštěným lidem do jejich domovů. „Na přípravě lampiček, rozdávání a roznosu světla se podílí asi sto skautů z našeho skautského střediska ICHTHYS a z oddílů Kalahari a Hiawatha. Takto se nám podaří rozdat celkem 6 000 sklenic s plamínkem. Mnoho lidí si již přináší rovnou své lampičky, takže konečný počet domácností, kde světlo svítí, je daleko vyšší,“ uzavírá plzeňská koordinátorka.

Skauti rozvážejí Betlémské světlo po republice vlakem. Světélko zažehnuté v místě narození Ježíše Krista k nám tradičně putuje z Vídně, kde ho rakouští skauti předávají skautským delegacím z celé Evropy. Novodobá vánoční tradice vznikla v Rakousku. V roce 1986 letadlem do Lince přicestovat malý plamínek, aby se stal součástí vánoční sbírky na pomoc postiženým dětem. Do České republiky se Betlémské světlo dostalo poprvé po pádu komunistického režimu v roce 1989.

Junák – svaz skautů a skautek ČR v současné době sdružuje více než 50 000 dětí a dospělých a je tak největší neziskovou organizací v České republice. V Plzni se skautingu věnuje zhruba 1 400 dětí a dospělých a jejich řady se neustále rozrůstají. Skauti se pravidelně účastní řady dobročinných akcí - například Postavme školu v Africe nebo Společně proti leukémii či. V Plzni pak organizují Vánoční stánek, jehož výdělek putuje na charitativní účely.

 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka