Slavnosti svobody Plzeň

V roce 70. výročí vítězství nad nacismem budou tradiční plzeňské Slavnosti svobody v mnohém výjimečné. Oslavy ukončení druhé světové války se v Plzni uskuteční od 30. dubna a potrvají do 6. května. Organizátoři předpokládají, že do Plzně se vypraví značný počet tuzemských i zahraničních návštěvníků a kladou proto mimořádný důraz na bezpečnost.

Cílená propagace v Plzni

„Letošní Slavnosti svobody budou jednou znejnáročnějších akcí ve vztahu kzajištění bezpečnosti. Je to nejen sohledem na politiky a další osobnosti, které se jich zúčastní, ale také vzhledem kvelkému množství očekávaných návštěvníků zČech i ze zahraničí,“ uvedl primátor Plzně Martin Zrzavecký.

Připravovaný program odpovídá významu jubilejního výročí. „Slavnosti svobody letos připomenou nejen 70 let od osvobození města americkou armádou, ale také 25 let svobodných oslav vPlzni,“ zdůraznil 1. náměstek primátora města Plzně Martin Baxa. „Záměrem letošních slavností je připomenout celý příběh, který Plzeň prožívala jako nejzápadnější výspa východního bloku, jako město, které osvobodila americká armáda, ale které patřilo na území sovětské zóny. Mluvme nahlas o tom, jaké to tehdy bylo, připomeňme si znovu příběhy amerických vojáků ijejich plzeňských hostitelů a přátel. Užijme si oslav stejně, jako si svobodu užívali Plzeňané vroce 1945. Přáli bychom si, aby město Plzeň – navíc vroce, kdy se pyšní titulem EHMK – oslavami žilo,“ řekl Martin Baxa.

Program zahájí už ve čtvrtek 30. dubna v Borském parku setkání Plzeňanů u májky v předvečer Slavností svobody (program pro děti ve spolupráci srádiem Junior, opékání buřtů, prezentace plzeňských skautů apod.) Tradiční bohatý kulturní amilitary program o víkendu 1. až 3. května zpestří řada atraktivních novinek. V pátek 1. května to bude například historická rekonstrukce příjezdu amerických tanků na náměstí Republiky, odhalení pomníku generála G. S. Pattona na obnovených divadelních terasách a večerní megakoncert skupiny Lynyrd Skynyrd na plochodrážním stadionu na Borech, v sobotu inscenace náletu na koterovské vlakové nádraží a především večerní lidová veselice v rytmu swingu na náměstí Republiky, v neděli přehlídka 300 vojenských historických vozidel Convoy of Liberty a v pondělí fotbalový zápas plzeňské Viktorie s americkými vojáky jako vzpomínka na podobné utkání zkvětna 1945. Po tradičním pietním aktu Díky, Ameriko! uzavře Slavnosti svobody 6.května večer ve Velké synagoze koncertem Světlo porozumění. Program přiváží Plzeň EHMK 2015 a jedná se o unikátní hudebně-duchovní projekt, který spojuje hudebníky aumělce z různých náboženských a kulturních světů. VPlzni vystoupí mj. Bára Basiková s Michalem Pavlíčkem a na konci zazní v podání všech účinkujících symfonie Dětské transporty do Terezína – 5774 Petera Gyoriho, který sám vůbec poprvé v Plzni rozezní laserovou harfu!

Vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně Jana Komišová představuje letošní výroční novinku, kterou je slavnostní večer 2. května na náměstí Republiky. „Originální večer promění náměstí Republiky ve velký taneční parket a bál ve swingovém rytmu za doprovodu Melody Makers a Mydy Rabycad. Měla by to být společná oslava Plzeňanů a jejich osvoboditelů – stejně, jako Plzeň slavila svobodu před sedmdesáti lety. Věříme, že lidé najdou doma dobové oblečení, že na náměstí si přijdou zatančit i zástupci vojenských historických klubů vuniformách, aby tak vzdali hold těm, kteří jim přinesli svobodu. Veteráni a jejich rodiny stráví tento večer společně sPlzeňany a historické centrum se tak přenese o 70 let zpět… Večer má podtitul Z Normandie do Plzně aneb D-Day+334 a režie akce se ujal ve spolupráci sbratry Cabany Václav Marhoul. Jejich cílem je účastníky nejen pobavit, ale i představit veřejnosti jednotlivé veterány a jednotky, které se na osvobozování západních Čech podílely,“ uvedla Jana Komišová.

Slavnosti svobody 2015 budou největší letošní prezentací vzdušných i pozemních sil Armády ČR, představí se US Army, chybět nebudou vojenské historické kempy stechnikou zrůzných částí Evropy ani pestrý hudební a kulturní program na náměstí Republiky a vamfiteátru za obchodním centrem Plaza.

Pro Slavnosti svobody připraví Plzeňský Prazdroj speciální várku piva Gambrinus zamerického chmelu, které bude k ochutnání jak v restauracích v Plzni, tak přímo na Slavnostech svobody.

K oslavám se připojí také staroplzenecký Bohemia Sekt. Existují fotografie amerických vojáků, kteří si vroce 1945 připíjeli sektem. Na základě této události se započalo s výrobou nového sektu Chateau Radyně – pro letošní rok je připraven nový design sektu Chateau Radyně a bude se slavit nejen 70.výročí osvobození, ale také 70 let od vzniku Chateau Radyně.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
27.03.2015 12:57




12 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka