Slavnostní otevření města kultury sledovalo 25 tisíc Plzeňáků

O víkendu 16. až 18. ledna se Plzeň otevřela jako Evropské hlavní město kultury pro rok 2015. Velkolepé slavnostní zahájení v režii uměleckého ředitele projektu Petra Formana sledovalo v sobotu na náměstí Republiky a přilehlých ulicích a sadech i přes nepřízeň počasí 25.000 návštěvníků.

Cílená propagace v Plzni

 Další program probíhal již v pátek po celý den a v sobotu večer a v noci, kdy desítky klubů, restaurací, kaváren ožily pestrým programem. Akce se setkaly s velkým zájmem návštěvníků, například procházek po městě s výkladem se zúčastnilo 500 lidí, varhanní koncert Adama Viktory zcela zaplnil katedrálu sv. Bartoloměje a taneční večery v Měšťanské besedě a KD Peklo byly vyprodané.

“V sobotu jsme zažili výjimečný den, Plzeň se stala centrem kultury v Evropě. Zároveň jsme díky bohaté účasti v průvodech i na náměstí dokázali, že Plzeňané projekt přijali. Zahájení se stalo krásným vstupem do roku s mnoha různými, zajímavými akcemi a projekty, které nás čekají,” říká první náměstek primátora Martin Baxa. “Snažili jsme se při zahájení ukázat vysokou kvalitu a přinést emoce, což se podařilo. Jsem také rád, že projekt již začíná působit jako podpora turismu. Loni touto dobou bylo do Plzně v jedné cestovní agentuře z Německa objednáno deset autobusů, nyní je jich dvě stě,” doplňuje ho ředitel Jiří Suchánek. Zahájení se zúčastnila řada hostů z řad osobností politického života - například předseda vlády Bohuslav Sobotka, ministr kultury Daniel Herman, komisařka EU Věra Jourová, řada velvyslanců a dalších hostů.

Otevírací ceremoniál začal příchodem čtyř průvodů, který připravovaly tisíce lidí přes půl roku. A pokračoval úchvatnou podívanou “namíchanou” z největšího videomappingu u nás, který kombinoval motivy z historie Plzně i současný design, přechodu švýcarského provazochodce Davida Dimitriho po 240 metrů dlouhém laně nad náměstím, akrobacii a tanec na molu uprostřed náměstí, obrovskou loutku, původní hudbu a první zvonění nových zvonů na katedrále. Emotivní představení v závěru přešlo do koncertu Davida Kollera s bandem, kdy na úvod vystoupili Jiří Suchý a Dan Bárta. “Jsem spokojený, spadnul z nás stres. Chtěl bych poděkovat tomu množství lidí, kteří na zahájení pracovali, že jsme vše dotáhli do konce. Zároveň děkuji lidem z města a kraje, kteří nám dali při tvorbě důvěru a nijak nás neomezovali,” hodnotí umělecký šéf Petr Forman. 

Nadšené ohlasy návštěvníků na otevírací ceremoniál potvrzují například slova jednoho ze zahraničních návštěvníků Jamese Stafforda: “Byla to skvělá podívaná s tancem, hudbou, vizuálním uměním a performancí. Výlet z Londýna do Plzně stál za to. Město Plzeň může být hrdé na zahajovací večer a nemohu se dočkat, až uvidím po celý rok další akce.” 

Švýcarský provazochodec a akrobat David Dimitri, který v den slavnostního zahájení Evropského hlavního města kultury otevřel sezonu nového cirkusu v Plzni, od pátku 23. ledna odehraje ve stanu na náměstí Republiky deset večerů svého sólového rodinného představení L´Homme Cirque, ve kterém bravurně spojuje smysl akrobacii, pro gag, napětí a zábavu. Pro tohoto jednapadesátiletého umělce není žádný problém nechat se dobrovolně vystřelit z děla či chodit po tenkém drátu ve velké výšce.  

Víkendový program se setkal s velkým zájmem médií, do Plzně dorazilo přes 240 domácích i zahraničních novinářů, Česká televize nabídla z Plzně například celé Studio 6, tematické bloky, přímé vstupy a především přenos celého zahajovacího ceremoniálu. Z mobilního studia na náměstí Republiky vysílal také České rozhlas.

Z bezpečnostního hlediska se celá akce obešla bez větších problémů. Po celou dobu zdravotníci ošetřili mobilní hlídkou osm lehčích zranění, dalších pět na místě ošetřených osob bylo následně převezeno vozy zdravotnické záchranné služby do zdravotnických zařízení. “Podle informací Policie České republiky nebyla zaznamenána žádná závažná protiprávní činnost. Policie asistovala společně se strážníky při koordinaci dopravy pro průjezd sanitek, konkrétně ve Františkánské ulici a předala zástupcům Městské charity Plzeň osmadevadesátiletou obyvatelku domova seniorů v Hlavanově ulici,” doplňuje údaje Aleš Průša z Odboru bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně. Policie řešila jeden přestupek v dopravě, který program akce neohrozil. V průběhu večera se ztratilo jedno dítě, které bylo vzápětí předáno rodiči.

Během tiskové konference k zahájení projektu byla oficiálně podepsána spolupráce vládní agentury CzechTourism a městské příspěvkové organizace Plzeň – TURISMUS. „Smlouva prohlubuje dosavadní kooperaci a reaguje na vysoký turistický potenciál projektu EHMK. CzechTourism tak oficiálně deklaruje, že se Plzeň jako Evropské hlavní město kultury v roce 2015 stane jedním z hlavních komunikačních témat v rámci marketingových aktivit České republiky jako turistické destinace, a to především v zahraničí. Naší snahou bude pomocí cílené propagace na zahraničních trzích přesvědčit turisty z celého světa o unikátnosti tohoto regionu“ uvedla Monika Palatková, generální ředitelka agentury CzechTourism.

Při té příležitosti byla také představena speciální mince věnovaná projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. „Na minci jsou ztvárněny významné plzeňské atributy – podobizna andělíčka z mřížoví kostela Sv. Bartoloměje v Plzni na náměstí Republiky, kterého obyvatelé po léta vnímají jako nositele štěstí, a zvon, který se stal symbolem celospolečenské podpory při snaze plzeňské diecéze o navrácení zvonů na věž kostela,“ představil Michal Spurný, ředitel firmy Trustworthy s.r.o., která spolu s městem Plzní a společností Plzeň 2015 o.p.s. mincovní památku vydává. Grafické zpracování pochází z ateliéru Mincovny Kremnica, š. p. a autorem je Roman Lugár. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 9 roky

    malinko jsem čekal více od otevření Plzen2015 ! Ale snad je to jen můj pocit....

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka