Studenti z Plzně a Monsu odehrají ve středu společné divadelní představení

Ve středu 25. února 2015 v 19:00 h v Divadle Dialog proběhne vyvrcholení projektu „V roce 2015 mi bude 20 let“. Studenti Gymnázia Františka Křižíka v Plzni a Ecole du futur v Monsu připravili představení s názvem Pilsen meets Mons.

Cílená propagace v Plzni

Původní myšlenkou projektu bylo pomoci mladým lidem na prahu dospělosti stát se nepostradatelnou součástí hlavního města kultury. Gymnázium Františka Křižíka a Ecole du Futur v něm reprezentují města Plzeň a Mons, držitele titulu Evropské hlavní město kultury 2015. Studenti plzeňského gymnázia se od prosince 2013 setkávali se svými belgickými protějšky a během několika workshopů, vedených ředitelkou Šárkou Chvalovou a učitelem angličtiny Václavem Zelenkou, připravili vlastní autorské představení pod taktovkou divadelního režiséra Viléma Dubničky.

Jazykem představení je angličtina, zazní však i čeština i francouzština. Představení inspirované kabaretními postupy se skládá ze skečů narážejících na kulturní odlišnosti, ale také vize budoucnosti mladých lidí ze dvou evropských měst. Hlavními tématy jsou sny, přání a obavy těchto mladých lidí. Cílem projektu je převést zkušenosti ze vzájemného setkání studentů a jejich kultur do divadelního jazyka tak, aby byly obecně srozumitelné a pochopitelné i pro diváky, kteří o projektu neví téměř nic. Mladí lidé by v této kabaretní performanci měli vyjádřit, jací doopravdy jsou – v čem jsou stejní, v čem se liší, jaká mají očekávání, sny, obavy. Nechybí zde samozřejmě ani prostor pro humor a nadsázku.

 „Nápad dát dohromady studenty 2 škol 2 budoucích evropských hlavních měst kultury vznikl hned po vyhlášení vítězů. Chvíli jsme hledali cestu, jak uchopit projekt. Budeme si navzájem představovat naše kulturní velikány? Vytvoříme vlastní průvodce našimi městy? Představíme si legendy? To vše byla výzva. My jsme se však rozhodli, že vytvoříme vlastní autorské představení. O nás. Jací jsme. Jak se vidíme. Jací bychom chtěli být. O našich snech i obavách. O našich radostech i trápeních. O tom, jak jsme odlišní, či stejní,“ uvádí ředitelka plzeňského Gymnázia Františka Křižíka Šárka Chvalová.

Představení vzniklo v průběhu 3 workshopů, které probíhaly střídavě v Plzni a Monsu. Během divadelní práce zbyl čas i na poznání obou měst, žáci společně navštívili Bruggy, Prahu, výstavu Andyho Warhola, představení Ostře sledovaných vlaků v Divadle Alfa či koncert plzeňské skupiny Annešanté.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka