Šumavská Modrava získala výjezdové místo záchranky

Rychlejší pomoc místním i turistům v nouzi. Takový je cíl záchranné služby, která v pondělí otevírá nové výjezdové místo na šumavské Modravě.

Jarní servisní akce AUTO CB

Dosud se záchranáři ze Železné Rudy nebo Sušice hlavně v zimě na zasněžených silnicích dostávali jen těžko v čase do dvaceti minut, což ukládá zákon. Teď tedy začíná na Modravsku na pomezí Plzeňského a Jihočeského kraje fungovat výjezdové místo záchranné služby.

Předpokládáse, že ročně bude mít stanice kolem 120 výjezdů. Na Šumavě poskytuje prvnípředlékařskou pomoc také horská služba a informační a strážní služba šumavskéhoparku, které disponují i defibrilátory.

Díky výstavbě nového výjezdového stanoviště na Modravě se rychlá zdravotnická pomoc obyvatelům této části Šumavy a také turistům dostane dříve. „Výjezdová skupina ZZS PK je tvořena dvoučlennou nelékařskou výjezdovou skupinou ve složení záchranář/sestra a řidič. Tato výjezdová skupina bude mít k dispozici velké sanitní vozidlo. Lékař pro oblast Modravska bude dostupný v malém sanitním vozidle v tzv. rendez-vous systému z výjezdového stanoviště v Klatovech nebo ve velkém sanitním vozidle z výjezdového střediska v  Sušici. Mám velkou radost z toho, že v oblasti Modravy bude zajištěna péče všeobecně dostupná, vysoce odborná, odpovídající standardním evropským postupům, racionálně využívající finanční zdroje. Veškerá snaha je zaměřena na spokojenost našich nemocných,“ uvedl ředitel ZZS PK Roman Sviták. 

Objekt v hodnotě 4 miliony korun nechala ze svého rozpočtu postavit obec Modrava. „Mezi obcí a ZZS Plzeňského kraje byla po vzájemné dohodě uzavřena nájemní smlouva, díky které bude zajištěn provoz výjezdového stanoviště. Na základě veřejné zakázky bude výjezdové stanoviště na Modravě zajišťovat nemocnice v Sušici. Od Plzeňského kraje obdrží nemocnice na zabezpečení provozu obou stanovišť zdravotnické záchranné služby, tedy na Modravě a v Sušici, částku 24 milionů korun,“ vysvětlila radní pro oblast zdravotnictví Milena Stárková. V souvislosti se stavbou nového objektu byla rekonstruována také hlavní křižovatka v Modravě, která umožňuje bezpečnou jízdu sanitního vozu.

„Předpokládáme čtyři výjezdy záchranářů za den nejen v Plzeňském kraji, ale i v jihočeské části Šumavy. Spolupráce dvou sousedních krajů, dvou zdravotnických záchranných služeb, společná péče o nemocného představuje úspěšný start do nového roku,“ doplnil Roman Sviták.

Stavba nového stanoviště na Modravě je dvoupodlažní. Ve zděném přízemí jsou dva pokoje pro výjezdovou skupinu, společná kuchyň, předsíň a toalety. Dále pak prostorná garáž pro jedno sanitní vozidlo, sklad a kotelny pro dřevokotel a elektrokotel. Podkroví, které má charakter dřevostavby, je připraveno pro možné budoucí bydlení. Stavbu zrealizovala stavební firma Grégr Kašperské Hory dle projektu Ing. Petra Lampy. Komplexní dílo předala zadavateli na konci prosince 2014. Celkové náklady ve výši 4 milionů korun zahrnují provedení nového objektu, přípojek, nových zpevněných ploch a terénních úprav kolem objektu.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka