Šumavský Mouřenec rozezní v neděli Žihelský sbor

Mouřenec zve o víkendu na tradiční předvánoční koncert. V neděli 21. prosince od 14 hodin vystoupí v tomto šumavském chrámu u Annína Žihelský pěvecký smíšený sbor.

Cílená propagace v Plzni

Během koncertu bude k dispozici také Betlémské světlo, které na Mouřenec přivezou skauti z Hartmanic.

„Koncertem amatérského sboru ze severoplzeňské Žihle jsme před třemi lety probudili do té doby spící Mouřenec k životu. Od té doby mohli lidé do kostela přijít už na desítky koncertů,  konají se tu pravidelně komentované prohlídky,  lidé mohou chodit na bohoslužby nebo odborné přednášky. Jsme moc rádi, že se z koncertů Žihelského sboru stala tradice. Letos vystoupí na Mouřenci už počtvrté,“ připomněl Lukáš Milota, který spolu s dalšími nadšenci akce v jednom z nejstarších kostelů na Šumavě připravuje.

 I letos přijede 35členný sbor s částečně obnoveným repertoárem. „Připravili jsme si pro posluchače oblíbené skladby, např. Vánoční od Michala Tučného nebo dvojhlasý kánon Halleluja. Jednou z novinek je píseň od Hany a Petra Ulrychových Nad horama vyšla hvězda. Koncert na Mouřenci je pro celý náš sbor srdeční záležitostí. Je to jeden ze dnů, na který se všichni celý rok těšíme. Kostelík bývá vždy plný. Jsme moc rádi, že máme na Šumavě tolik fanoušků, přestože přijíždíme ze 130 kilometrů vzdálené Žihle,“ láká sbormistryně Martina Rambousková.

 Součástí koncertu bude také minimálně jedno překvapení. „Překvapení se dopředu neprozrazují. Jen řeknu, že Mouřenec dostane další krásný dárek, tentokrát od místních annínských sklářů z manufaktury a nově otevřeného muzea, které sídlí pod mouřeneckou horou,“ dodává Lukáš Milota.

 Pozvánkou na koncert může být i rubrika „Polední zvony“ v Českém rozhlasu Plzeň, kde v neděli 21. prosince v 11:59 zazní příběh a následně i zvuk mouřeneckého zvonu z roku 1329.

Premiérově mohou lidé také v neděli v kostele vidět vánoční stromek, který jako v minulém roce ozdobili manželé Alena a Josef Bernardovi z Úbislavi. Vánoční atmosféru ozdobí také Betlémské světlo, které přivezou skauti z Hartmanic a bude návštěvníkům k dispozici po celé odpoledne. Nedělní koncert finančně podpořil OÚ Dlouhá Ves. Akci podporuje také annínský hotel, který zajistí na místě prodej čaje a svařeného vína. „Moc si vážíme každé pomoci. Často lidé spontánně darují kostelu květinovou výzdobu nebo napečou perníčky. Už podruhé dostal Mouřenec od jedné z návštěvnic také krásný ručně vyráběný adventní věnec,“ říká s vděčností Lukáš Milota.

Vstupné na nedělní koncert bude dobrovolné a výtěžek půjde opět na další provoz kostela a připravované aktivity a projekty. Pro zájemce je po vystoupení sboru připravená komentovaná prohlídka kostela i barokní kostnice.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 20.12.2014 14:09



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka