„Těším se na zápas s Plzní,“ říká před sobotou Jakub Kovář

Již druhý týden trénuje v Home Monitoring Aréně Jakub Kovář. Jeho tým Avtomobilist Jekatěrinburg, který hraje ruskou KHL je v Plzni na soustředění. V sobotu změří síly v přípravném zápase s plzeňskými indiány.

Cílená propagace v Plzni

„Doufám, že tu nedostanu devět gólů jako poprvé, když jsem do Plzně přijel,“ říká bývalý hráč Českých Budějovic a účastník letošního mistrovství světa.

Zápas začíná v sobotu 1.8. v 17.30.

Jakube, jaká byla tvoje reakce, když ses dozvěděl, že Jekatěrinburg pojede na soustředění do Plzně?

Byl jsem samozřejmě strašně rád. Sezóna v Rusku je dlouhá. Ukrojit z léta takhle 14 dní je super. Poslední dva roky jsme jezdili do Švýcarska, i tam to bylo příjemné, ale tady mohu zajet i domů, což se mi také dvakrát povedlo. Taková možnost mi krásně nabourává tu dřinu v přípravě.

Jak vypadají tréninky?

Dopoledne jsme rozdělení na dvě skupiny. Jedna skupina trénuje na ledě, druhá na suchu. Pak se měníme. Vždy dvě hodiny. Odpoledne jsme na ledě všichni hodinu a půl. Každý den je to tři a půl hodiny na ledě. V pondělí jsme měli úplně volný den, tak to bylo velice příjemné. Jinak nemám na nic čas, jen na trénink a na spánek. Jsem ale rád, že jsme v Plzni a ne v nějakém malém městečku.

Bleskly ti hlavou vzpomínky na extraligu?

No jasně. Hned jsem klukům vyprávěl, že jsem tu v prvním zápase, který jsem v Plzni hrál, dostal osm nebo devět gólů.  Po dalším utkání v roce 2013 jsem dostal disciplinární stopku na pět zápasů, takže na zápasy s Plzní nikdy nezapomenu. Když jsem to spoluhráčům v kabině vyprávěl, tak se všichni smáli. Já jsem to spočítal, že jsem tu chytal osm extraligových zápasů, k tomu nějaké přáteláky a vyhrál jsem jen jednou.

Budeš v sobotu chytat?

Budu chytat určitě. Minulý víkend jsme měli zápas, já jsem poprosil trenéry, abych mohl chytat s Plzní. Už se na ten zápas těším, i kdybych měl zase dostat devět gólů.

Je příprava gólmanů v Rusku specifická?

Spíš záleží na trenérovi brankářů. Já jsem měl poslední dva roky trenéra z klasické ruské školy, který mě zavářel každý den. Hodně jsme bruslili i s ostatními hráči. Bylo to náročné. Boleli mě kolena, nohy. Teď máme trenéra, který nás zbytečně nehoní, abychom si neublížili. Vztahy mezi gólmany jsou tu dobré. Mám tam dva mladé kluky. Jsou moc fajn, nedají mi pokoj celý trénink, jsou hrozně snaživí a musím makat, abych jim stačil. Celý život jsem byl zvyklý být nejmladší z trojice. Teď je mi 27, jsem nejstarší z gólmanů a v týmu už jsou jen čtyři kluci starší. Musím si zvykat, že se karta obrací. 

Vyvíjí vedení nějaký tlak na tým?

Nám hlavně odešlo 80 procent kádru. Odešlo 7 klíčových hráčů. Jsem rád, že jsme podepsali šikovné centry i od nás z Čech. Dostat se do play off pro nás bude těžší než v předchozích dvou letech, kdy to každý v Rusku považoval za malý zázrak. Ale i tak je to náš cíl.

Tiskový mluvčí Jekatěrinburgu říkal, že jsi největší hvězdou týmu. Jaké to je, být největší hvězdou týmu KHL?

Nový trenér mi hned na začátku řekl, že jestli se budu cítit jako hvězda, tak mi srazí hřebínek. Takže já žádná hvězda nejsem. Samozřejmě vím, že jsem si v předchozích dvou sezónách udělal dobré jméno a dvakrát jsme se dostali do play-off, i když tři sezóny před mým příchodem byli vždy poslední a platili za otloukánka celé soutěže. Až se jim ostatní posmívali. Teď začali na stadion chodit diváci a tým dělá příjemné výsledky. Lidi jsou mi vděční. Věřím ale, že kvůli oslabení týmu bude moje pozice ještě náročnější, než loni.

Ve čtvrtek tu budou hrát České Budějovice. Přijdeš se podívat?

Strašně rád bych přišel. Ale teď jsem se dozvěděl, že vedení týmu pro nás snad chystá překvapení a dostaneme půl dne volno. Jestli ano, pak bych se jel podívat domů. V sobotu je zápas, v neděli letíme do Ruska a už se domu dlouho nedostanu. Ale třeba za mnou do Plzně přijede manželka. Uvidíme.

Co exkurze do plzeňského pivovaru, byla?

Už byla domluvená. Zajišťoval jsem vše z Ruska. Ale jak nás tu první týden trenéři zničili, tak jsme je po čtyřech přilezli uprosit, ať nás nechají odpočívat, protože bychom do pivovaru ani nedošli.

Jak se jim líbí v Plzni?

Líbí se jim strašně moc. Chutná jim naše jídlo. Objednal jsem jim vepřo-knedlo-zelo, svíčkovou. Moc jim zachutnal smažený sýr, domácí chipsy. Taky jsou překvapení, že je u nás v restauracích levno, protože Jekatěrinburg je cenově srovnatelný s Moskvou, která je nejdražším městem na světě.

Budete jezdit častěji?

Těžko říct. Já se začínám potit, protože rubl zase spadl o dalších osm procent, tak tu pro ně bude zase dráž, než je teď.

Jaký je život v Jekatěrinburgu?

Když jsem odcházel do Ruska, tak jsem si vybíral z několika nabídek. Rozhodl jsem se pro Jekaterinburg, i když to bylo podle papírových předpokladů hokejově nejslabší tým. To město je ale nejhezčí ze všech. Rozhodně není tak přelidněné a ucpané jako třeba Moskva. Pro život a na ruské poměry je určitě nejlepší. Život je tam parádní.

Jak se těšíš na sobotní konfrontaci?

My asi necháme odpočívat první dvě pětky, z čehož jsem se opotil. Plzeňští budou poprvé hrát v té nejsilnější sestavě, poprvé naskočí i ti zkušenější. Takže věřím, že si zachytám, ale doufám, že nějak rozumně. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka