Trnkova freska ožije na Skupově Plzni

31. Skupova Plzeň – mezinárodní přehlídka loutkového a alternativního divadla mimořádný nesoutěžní ročník 28. 8. – 6. 9. 2015, Plzeň

Cílená propagace v Plzni

Jedno z raných klíčových, avšak poměrně neznámých děl Jiřího Trnky -  půvabnou fresku Vývoj loutky - oživí pořadatelé festivalu Skupova Plzeň v rámci stejnojmenné výstavy. Výtvarné dílo, které Trnka navrhl do bytu Josefa Skupy a v němž v mladém věku zachytil svůj pohled na loutku v kontextu světové historie, představí kurátoři v Muzeu loutek stylizovanou reprodukcí. Každá z loutek, které Trnka na fresku namaloval, bude mít na výstavě svůj originál.

„Trnka vytvořil osobitě pojatou časoprostorovou mapu, jež ve zkratce dokládá, že loutky provázejí člověka od nepaměti a jsou nepřehlédnutelnou součástí téměř všech etnických a národních kultur. Inspirován zčásti i fotografiemi včasopise LOUTKÁŘ (jehož šéfredaktor a první president UNIMA dr. Jindřich Veselý byl rovněž mužem světového rozhledu), Trnka namaloval svébytné výtvarné parafráze loutek ze starého Egypta, loutek indiánských a eskymáckých, plochých stínoherních či trojrozměrných,“ vysvětlil kurátor výstavy Pavel Vašíček. „Dnes už nezjistíme, zdali si námět fresky zvolil Skupa sám, nebo vznikl zinciativy Trnkovy, případně ve vzájemné diskusi. Skupa i Trnka byli umělci bytostně ukotveni včeském prostředí, včeské kultuře, i včeské loutkářské tradici. Možná není bez významu ani fakt, že nedlouho před vytvořením fresky, vroce 1933, byl na IV. kongresu vLublani Skupa zvolen presidentem mezinárodní loutkářské unie UNIMA.“

Pro hmotnou repliku Trnkovy fresky využili kurátoři archivů Muzea loutkářských kultur v Chrudimi a kolekce Divadla Radost v Brně. Kromě výše zmíněných originálů se návštěvníci setkají například s čínskými loutkami z počátku 20. století, japonskými a ruskými loutkami z konce 19. století, dále sexponáty z celé Evropy, Turecka, Barmy, Indie, Indonésie a dalších zemí. Celkem uvidí návštěvníci přes 40 loutek z 15 zemí a 4 kontinentů. Nebudou chybět ani tradiční české loutky Kašpárek či Škrhola a plzeňští hrdinové Spejbl a Hurvínek.

„Lidé uvidí mimo jiné spodové hůlkové loutky z Indonésie, tzv. Wayang golek (= loutka – hračka), které se na Jávě objevily vprvní polovině 18. století. Těmito loutkami se hraje především na Západní Jávě (Wayang golek sunda) a loutkoherec – dalang za doprovodu orchestru - gamelanu jimi předvádí nejčastěji příběhy ze staroindickýchindických eposů Mahábhárata a Ramájána,“ dodal Vašíček.

Výstava s názvem Vývoj loutky – na motivy fresky Jiřího Trnky bude v Muzeu loutek k vidění od 26. 8. do 14. 9. Vstup je vrámci vstupného do Muzea loutek.

Pozoruhodnou kolekci představí v rámci Skupovy Plzně také francouzský fotograf Christophe Loiseau. Tento rodák z loutkářské Mekky Charleville – Mesiéres již řadu let tvoří umělecké portréty významných autorů z oblasti světového loutkářského umění.

„V roce 2015 zavítal Loiseau vrámci projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury doČeské republiky, kde doplnil kolekci o portréty českých loutkářů z Plzně, Liberce či Hradce Králové,“ řekl Jakub Hora, ředitel festivalu Skupova Plzeň. „V exteriérech města Plzně budou kvidění velkoformátové umělecké fotografie českých i zahraničních loutkářů, lidé vPlzni určitě poznají Blanku Luňákovou nebo Ivana Nesvedu. Umělci jsou zachyceni vsituacích, kde by je lidé běžně nečekali.“.

Snímky v rámci výstavy Christophe Loiseau – Loutkáři uvidí lidé od 27. 8. do 15. 9. v Sadovém okruhu, KD Peklo, DEPO2015 nebo v Divadle Alfa. Vstup je zdarma.

Mimořádný 31. ročník festivalu Skupova Plzeň přiveze v rámci programu Evropského hlavního města kultury 2015 do Plzně to nejlepší z loutkových scén čtyř kontinentů.

Součástí programu bude mimo jiné v ČR zcela unikátní podívaná – vietnamské vodní divadlo, které rozehraje jedinečnou hru loutek na vodní hladině pomocí speciálních tyčí a madel. Stylizované jezero vyroste v DEPO2015 a půvabnou tradiční scénu oživí kouřové a ohnivé efekty.

Skupovu Plzeň zahájí víkendový open air program - ulicemi města projdou několikametrové marionety španělské skupiny Carros de Foc a své umění v centru rozehrají čeští i zahraniční loutkáři. Na open – air festival naváže vprvním zářijovém týdnu mimořádná přehlídka špičkových loutkářských inscenací z celého světa. Kromě vietnamského vodního divadla se diváci mohou těšit finské jevištní iluzionisty W.H.S, izraelskou hvězdu Yael Rasooly, okouzlujícího Aladina Divadla bratří Formanů, mezinárodní česko-belgický projekt Plzně a Monsu UBUdneS a mnoho dalšího.

Více informací a podrobný program najdete na www.skupovaplzen.cz a www.plzen2015.cz/obriloutkyvplzni.

Předprodej vstupenek

Na programy open air bude vstup volný, předprodej vstupenek na ostatní představení Skupovy Plzně je možný prostřednictvím portálu Plzeňská vstupenka www.plzenskavstupenka.cz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
21.08.2015 06:47




7 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka