V neděli se v Plzni představí divadlo s cizinci

V ČR žije mnoho cizinců, kteří sem přijeli z nejrůznějších důvodů, ať už za vidinou lepšího výdělku nebo na studia nebo z obyčejné touhy cestovat.

Cílená propagace v Plzni

O tom, co zde prožívají, jaké rozdíly kultur pociťují, do jaké míry musí překonávat předsudky nebo problémy s úřady, jaké to je, cítit se vykořeněný a jakou cenu mají nově navázané vztahy, vypráví divadelní projekt Sám mezi lidmi.

S nápadem přišla herečka, divadelní lektorka a autorka Blanka Josephová - Luňáková a nabídla ho organizačnímu týmu Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015 jako součást multikulturního projektu Chaloupka strýčka Toma, který se podobným tématem zabývá. Herečka se nechala inspirovat knížkou „Když hodiny padaly z věže“ Věry Linhartové, ve které jsou vylíčeny skutečné příběhy žen Ukrajinek žijících v ČR.

„Chtěla jsem něco podobného vytvořit na jevišti", říká Blanka Josephová - Luňáková. „Do projektu se mi přihlásilo osm neherců z Ukrajiny, Běloruska a Ruska, kteří byli ochotni vyprávět o svém životě a souhlasili i s tím, že sami sebe ztvární v představení."

Lektorka, která na vlastní kůži poznala, jaké je to začínat v cizí zemi, se rozhodla účinkovat společně s ostatními, a tím je podpořit.

„Nikdy jsem v životě nemyslel, že můžu hrát divadlo.  Až tady v Čechách mně kamarádka řekla o té možnosti", vysvětluje jeden z účinkujících, Vladimir Vachrušev. „To, jak se o projektu mluvilo na prvním setkání, mě zaujalo, a začal jsem chodit na pravidelné zkoušky. První půlrok jsme si na sebe zvykali a osvojovali si základy herectví, teď už zkoušíme představení.  A celá ta cesta proběhla přesně tak, jak nám říkala režisérka: ani jsme si nevšimli, že už jsme herci.  Na každou zkoušku se těším a s kamarády se kvůli divadlu scházíme i mimo zkoušky. Jsem strašně rád, že jsem tuto příležitost využil. Dívám se jinými očima na celý svět kolem sebe. Podporuje to můj osobní rozvoj, po kterém jsem toužil před časem“.

Sám mezi lidmi premiéra divadla s cizinci (1. 3. 2015 od 19:00, KD Peklo, Plzeň)

S reprízami se počítá 19. dubna a 10. a 17. května v KD Peklo.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 28.02.2015 14:05



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka