Víkend v Plzni patří Festivalu zelí

Ve dnech 18. a 19. října pořádá zelárna Lobkowicz v Křimicích první ročník Festivalu zelí, který se stane novou událostí podzimní sezóny. Během víkendu plného gastronomických zážitků, zábavy i kultury se návštěvníci mohou dozvědět více o kvalitách čerstvého i kysaného zelí a naučit se postup, jak si...

Jarní servisní akce AUTO CB

Ve dnech 18. a 19. října pořádá zelárna Lobkowicz v Křimicích první ročník Festivalu zelí, který se stane novou událostí podzimní sezóny. Během víkendu plného gastronomických zážitků, zábavy i kultury se návštěvníci mohou dozvědět více o kvalitách čerstvého i kysaného zelí a naučit se postup, jak si doma kvalitní kysané zelí připravit sami. K tomu si mohou zakoupit nejen čerstvě krouhané zelí, ale i fermentovací nádoby a vše potřebné. V prodeji budou i čerstvé zelné saláty Lobkowicz, které se pyšní oceněním Regionální potravina.
Zážitek vhodně doplní rozmanité menu sestavené z českých i mezinárodních jídel, která připraví špičkoví plzeňští kuchaři společnosti Janák Bros, provozovatele restaurací PI.JEZ.PI, Potrefená husa a dalších.
V sobotu vystoupí folklórní dětský taneční soubor Jiskřička a kapela In The Funk. V neděli pak originální duo Flaškinet a legendární Děda Mládek Illegal Band. Během festivalu budou k dispozici drobné atrakce pro děti a také zcela nové disciplíny tzv. zelísportu - zelístřelba (střelba z historického luku na hlávku zelí), zelívrh (vrh hlávkou na dálku ve váhových kategoriích) a zelíbal (hod hlávkou na cíl). Návštěvníci si také budou moci vyzkoušet šlapání zelí, aby zjistili, co tradiční výroba této regionálně typické potraviny obnáší.
Vladimír Lobkowicz říká: „Naše zelí je jediné kysané zelí vyráběné ve velkém přímo v Křimicích. Nejvhodnější odrůdy jsou sklízeny na polích v okolí Křimic a jsou ihned krouhány a následně kvašeny v modřínových kádích. Díky zrání v dřevěných sudech, které se v průmyslové výrobě již málokdy používají, si naše kysané zelí zachovává jedinečně jemnou chuť a křehkost.“
„Lobkowiczká zelárna si zakládá na tradičním postupu výroby a dbá na vysokou kvalitu zelných hlávek, které pro výrobu používá. Zelí se do výroby dostává v nejkratší možné době a je vždy jednoodrůdové, tedy nedochází ke smíchávání odrůd a díky zbytečnému transportu i zahnívání vnějších listů. Takto přísné sledování kvality vede k vyváženému kvašení zelí, které následně zůstane pevné, křupavá a i trvanlivé.“ dodává Vladimír, syn poslance Jaroslava Lobkowicze, od kterého postupně přebírá starost o rodinný podnik.
Festival zelí je pořádán ve spolupráci s projektem Evropské hlavní město kultury Plzeň 2015 a společností Janák Bros.
Více o programu na www.festivalzeli.cz


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 18.10.2014 10:23



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka