Všechny dosud zrekonstruované Loosovy interiéry se od dubna otevírají veřejnosti

S novou turistickou sezonou nabízí město Plzeň další z turistických lákadel – komentované prohlídky bytových interiérů od světově proslulého architekta Adolfa Loose. Tři z více než desítky unikátních prací, které v Plzni vznikly na základě Loosova návrhu, je od dubna možné obdivovat každý čtvrtek, sobotu a neděli.

Cílená propagace v Plzni

Prohlídkové trasy návštěvníky zavedou do bývalého bytu manželů Krausových v Bendově 10, salonu a jídelny vněkdejším bytě doktora Vogla na Klatovské 12 a do prostorného dvougeneračního apartmá Brummelova domu v Husově 58, jehož rekonstrukce byla dokončena před několika týdny.

„Jedinečný a nadčasový bytový design Adolfa Loose patří mezi architektonické skvosty mezinárodního významu. Ztohoto důvodu se zpřístupnění Loosových interiérů individuálním návštěvníkům stalo jednou ze stěžejních akcí programu Evropského hlavního města kultury. Jsem přesvědčen o tom, že i v následujících letech budou vedle Plzeňského Prazdroje a historického centra patřit khlavním atraktivitám turistické nabídky města,“ říká Martin Baxa, náměstek primátora pro oblast kultury, cestovního ruchu, památkové péče aprojektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015.

Vposledních dvou letech nechalo město Plzeň postupně zrekonstruovat interiéry v Klatovské 12 a Bendově 10, které má ve svém majetku. Veřejnosti však byly doposud přístupné pouze v omezeném režimu, a to jen dvakrát ročně. Od podzimu zde městská příspěvková organizace Plzeň – TURISMUS, jež má oba objekty ve správě, pořádá komentované prohlídky pro předem objednané skupiny.

„Naším primárním cílem od začátku bylo otevřít komentovanou prohlídkovou trasu
po Loosových interiérech také pro individuální návštěvníky. Pro pestrost turistické nabídky Plzně je velká výhoda, že se nám ve spolupráci smajitelem Brummelova domu podařilo zpřístupnit hned tři objekty, znichž každý má své kouzlo. Přestože jsou všechny tři interiéry navrženy Adolfem Loosem, každý znich má svá specifika. Za návštěvu rozhodně stojí všechny,“
potvrzuje Zuzana Koubíková, ředitelka organizace Plzeň - TURISMUS, která bude prohlídkovou trasu provozovat ve spolupráci s Nadací Jana a Jany Brummelových.

Prohlídková trasa

Od dubna si návštěvníci si mohou vybrat ze dvou prohlídkových okruhů. První je zavede do dvougeneračního apartmá v Brummelově domě v Husově 58. Vrámci druhého navštíví ložnici a salon sjídelnou v bývalém bytě manželů Krausových v Bendově 10 a salon s jídelnou vněkdejším bytě doktora Vogla na Klatovské 12.

„Komentované prohlídky se budou konat každý čtvrtek, sobotu a neděli několikrát denně. Vstupenky je možné si zakoupit předem vTuristickém informačním centru na náměstí Republiky. Další zmožností bude od pondělí 30. března nákup přes internet prostřednictvím online rezervačního systému přístupného přes web www.visitplzen.eu,“ upřesňuje Zuzana Koubíková.

Za prohlídku Brummelova domu dospělí zaplatí 240 korun. Snížené vstupné stojí 150 korun. Zbylé dva interiéry je možné navštívit v rámci jednoho prohlídkového okruhu za 180, respektive 120 korun.

Brummelův dům

Zrestaurovaný interiér Brummelova domu, který vlastní soukromý majitel, se návštěvníkům po náročné rekonstrukci otevírá úplně poprvé. Restaurátorské práce na několika místnostech byly dokončeny teprve před několika týdny.

Na otázku, proč se rozhodl zpřístupnit veřejnosti soukromý majetek s cenným Loosovým interiérem, odpovídá synovec původních majitelů a zároveň současný vlastník Michal Brummel: „Zásadním podnětem byla návštěva rekonstruované Müllerovy vily v roce 2001, která byla Loosem stavěna ve stejné době jako dům v Husově ulici a za spolupráce obou investorů, kteří se dobře znali. Uvědomil jsem si tehdy poprvé veliký kulturně-historický význam interiéru a navázal spolupráci s kurátorkou vily Marií Szadkowskou a uznávanými restaurátory. V průběhu restaurátorských prací se stále zřetelněji ukazovalo, že využití interiéru pro účely bydlení již neodpovídá současnému životnímu stylu a komerční využití při zachování cenného Loosova interiérů je rovněž problematické. Zpřístupnění pro odborníky a veřejnost je proto jediným logickým využitím. Mé rozhodnutí podpořil neobyčejně kladný přístup a podpora plzeňského magistrátu a jeho památkového odboru.“

Na základě přání majitelů domu Jana a Jany Brummelových byl původně jednopatrový dům se sedlovou střechou a historizujícím průčelím podle projektu architekta Adolfa Loose přestaven vletech 1927-1929. Došlo ke stavební úpravě fasády na jednoduchou, hladkou. Dostavena byla nová část domu, v 1. patře následně vznikalo pět místností. Právě interiér prvního patra Loos řešil dvougeneračně. Obývací pokoj, jídelna a ložnice, umístěné v novostavbě, měly sloužit manželům Janu a Janě Brummelovým, salon a dámský pokoj vpůvodní části domu, byly určeny pro matku Jany Brummelové, paní Hedviku Liebsteinovou.

Prostorová skladba domu je řešena enfiládou, která probíhá čtyřmi společenskými místnostmi a vyúsťuje čtyřdílnými dveřmi na prostornou terasu. Architektonická dispozice a zařízení jednotlivých místností vychází zjejich celkové a detailní funkční diferenciace, respektující život rodiny v domě.

Podobně jako ostatní z bytových interiérů navržených Adolfem Loosem i Brummelův dům měl složitý osud. Majetkem rodiny byl do roku 1940, kdy přešel do správy německých okupačních úřadů. Po roce 1945 byl dům vrácen původnímu majiteli a zůstal v majetku rodiny do roku 1962, kdy přešel do vlastnictví státu na základě vynuceného darování. Vroce 1969 byl interiér vyhlášen kulturní památkou a vroce 1986 byl přestavěn pro potřeby Klubu architektů. Projekt odpovídal tehdejším představám a materiálním možnostem investora a v mnoha případech necitlivě zasáhl do původního Loosova pojetí.

Po navrácení domu rodině vroce 1991 byl proto vroce 2001 profesorem Václavem Girsou a architektem Miloslavem Hanzlem zpracován projekt, jehož cílem bylo zrestaurování domu do původní podoby. Restaurátorské práce byly dokončeny vroce 2015. Rekonstrukce probíhala za významné podpory Magistrátu města Plzně, Plzeňského kraje a Ministerstva kultury ČR.

Logo Adolf Loos Plzeň

Se vznikem prohlídkové trasy souvisí také vizuální styl značky Adolf Loos Plzeň. Organizace Plzeň – TURISMUS, která marketingově prohlídkovou trasu Loosovými interiéry zaštituje, na něj vyhlásila vyzvanou výtvarnou soutěž.

„Odborná porota ocenila grafickou úroveň všech návrhů. Nicméně její členové se shodli, že nejlepším je návrh Jana Dienstbiera. Jeho grafické řešení vsobě spojuje historický odkaz Adolfa Loose se současnou grafikou. Pro marketingové účely je samozřejmě stěžejní, že logo je výrazné a atraktivní, což pomůže komunikaci tohoto nově vzniklého produktu cestovního ruchu,“ vysvětluje Zuzana Koubíková.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 31.03.2015 11:34




2 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka