Výstavní síň 13 od středy představuje architekta Hanuše Zápala

Západočeská galerie v Plzni zve do výstavní síně 13 v Pražské ulici na novou výstavu HANUŠ ZÁPAL (1885–1964). Architekt Plzeňska. Začíná ve středu a končí 7. února.

Cílená propagace v Plzni

Třebaže je Hanuš Zápal (1885-1964) nejvýznamnějším architektem Plzně ve 20. století, byla mu zatím věnována jen velmi malá pozornost. Po několika desetiletích, kdy byl zcela zapomenut, je v současné době jeho jméno známé a mnohé realizace jsou chráněnými kulturními památkami, přesto však stále schází ucelená monografie jeho díla. Zápal přitom prakticky celý život věnoval architektonické tvorbě a záchraně památek v regionu a jeho vzhled tak významně ovlivnil.

Od roku 1910, kdy se stal zaměstnancem města Plzně, projektoval celou řadu významných veřejných budov v Plzni, především škol, sociálních ústavů, ale i staveb technického zaměření. Současně se soukromě zabýval návrhy rodinných domů a záchranou památek. Především areál barokního poutního místa v Mariánské Týnici u Kralovic byl zachráněn jeho zásluhou. V předválečné době soukromě projektoval i řadu dalších veřejných budov v západočeských městech. Zápalovo dílo, které lze vymezit obdobím 1910–1960, zahrnuje na desítkách návrhů a realizací celý vývoj české moderní architektury od neoklasicismu a pozdní secese, přes kubismus a kotěrovskou modernu, rondokubismus a purismus k funkcionalismu.

Výstava, která by měla podat první ucelený pohled na architektovu práci, se bude konat u příležitosti 130 let od jeho narození, 105 let od počátku práce v Plzni, sto let od získání titulu městského inženýra a u příležitosti roku, kdy se Plzeň stane evropským hlavním městem kultury. K výstavě, jejíž součástí budou historické plány, fotografie a dokumenty, ale také modely, bude ve spolupráci s vydavatelstvím Starý most vydána publikace, která se stane prvním významnějším uceleným připomenutím Zápalovy činnosti.

Komentované prohlídky s autorem výstavy
 26. 11. 2015 a 28. 1. 2016 vždy od 17 hodin

Doprovodný program
 Přednáška o modelu Sokolského pavilonu v Plzni (v rámci cyklu Jedno dílo / jeden svět)
 6. 1. 2016 od 17 hodin

Otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka