Zástupci kraje jednali ve Vietnamu o podpoře podnikání

Z návštěvy Vietnamu a Číny se v sobotu 25. dubna 2015 vrátila delegace zástupců Plzeňského kraje, Asociace hospodářských komor Jihozápad, města Plzně, Západočeské univerzity v Plzni a také ředitelů velkých firem v kraji.

Cílená propagace v Plzni

Cílem cesty bylo navázání či potvrzení spolupráce s regiony a podpora podnikatelských záměrů našich firem.

První zastávkou na pracovní cestě bylo vietnamské město Can Tho, kde hejtman Václav Šlajs a předseda národního výboru města pan Le Hung Dung podepsali memorandum o navázání spolupráce. Cílem vzájemné spolupráce Plzeňského kraje a města Can Tho je podpora regionálních firem našeho regionu v jejich snaze získat mezinárodní kontakty, podpořit jejich export do Vietnamu a rozvinout užší kontakty s vietnamskou stranou i v oblasti cestovního ruchu, vzdělávání, kultury, energetiky, investic a průmyslu.

Dalším navštíveným městem bylo Ho Či Minovo Město (dříve Saigon), kde se zástupci Plzeňského kraje setkali s primátorem města panem Le Hoang Quan. Na tamní radnici jednali o rozvoji ekonomické spolupráce, investičních příležitostech a možnostech projektu pro rozvoj vzdělávání. Při návštěvě Ho Či Minova Města došlo také k setkání bývalých vietnamských studentů Západočeské univerzity s jejich  tehdejšími profesory, kteří byli členy delgace.

V pondělí 20. dubna 2015 přijal členy delegace v čele s hejtmanem Václavem Šlajsem guvernér partnerské provincie Zhejiang pan Li Qiang. "Společně jsme projednávali výsledky dosavadní spolupráce, protože provincie Zhejiang je naši partnerskou provincií. Řeč byla také o otevření nové kanceláře pro podporu rozvoje dalších aktivit, zejména v oblasti podnikání," uvedl hejtman Václav Šlajs.

Následující den, 21. dubna 2015, byla v čínském městě Hangzhou, hlavním městě provincie Zhejiang, slavnostně otevřena společná kancelář na podporu podnikání a kontaktů mezi Plzeňským krajem a čínskou provincií Zhejiang.

Slavnostní otevření se uskutečnilo za přítomnosti zástupce čínské strany pana Zhou Rixing, hejtmana Václava Šlajse, náměstka hejtmana Ivo Grünera, zástupce Západočeské univerzity Josefa Basla, náměstkyně primátora města Plzně Evy Herinkové a předsedy představenstva Asociace hospodářských komor Jihozápad Miloslava Zemana. Při otevření kanceláře byla také dojednána oboustranná výměna zaměstnanců kanceláře na pracovní stáže.

Ve stejný den se také uskutečnila návštěva technické univerzity ve městě Zhejiang. Zástupce Západočeské univerzity Josef Basl při té příležitosti jednal s profesorem Songliang, který stojí v čele tamní univerzity. Dojednány byly možnosti výměnných pobytů studentů při stážích na jednotlivých univerzitách.

Ve čtvrtek 23. dubna se delegace z Plzeňského kraje zúčastnila zahájení veletrhu China Sanghai International Technology Fair 2015 (CSITF). Česká republika byla poprvé v historii hlavním zahraničním partnerem tohoto podniku. Představily se zde čtyři významné kraje ČR – Plzeňský, Moravskoslezský, Jihomoravský a hlavní město Praha a také padesát významných českých firem nejrůznějších oborů.

Místem konání veletrhu CSITF 2015 je National Exhibiton and Convention Center v Šanghaji. Plzeňský kraj se na akci prezentoval prostřednictvím stánku agentury CzechTourism. "Cílem prezentace Plzeňského kraje na veletrhu CSITF je zejména prezentace regionu a zviditelnění Plzeňského kraje pro potenciální čínské turisty," uvedl Václav Šlajs.

Veletrhu se zúčastnili hejtmani zúčastněných krajů, ale také zástupci české vlády – ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Jednalo se o veletrh technologií, při němž dostali příležitost se prezentovat například čeští výrobci letadel, automobilů, nákladních vozů, tramvají či obráběcích center. Česká republika představila na národním stánku nejnovější technologie - nanotechnologie a farmaceutické technologie, čističky vod a vzduchu či kogenerační jednotky.

Veletrh CSITF 2015 navázal na České dny v Šanghaji (22. – 25. 4. 2015). Akce s názvem České dny v Šanghaji je komplexní promoční a propagační akcí České republiky, která zahrnuje aktivity zaměřené na posílení image České republiky jako země kulturně a turisticky přitažlivé, technologicky a průmyslově vyspělé nabízející výhodné investiční příležitosti.

Delegaci Plzeňského kraje do Vietnamu a Číny vedl hejtman Václav Šlajs. Dalšími členy byli Miloslav Zeman, předseda představenstva Asociace hospodářských komor Jihozápad, za město Plzeň se zúčastnila náměstkyně primátora Eva Herinková, v čele delegace vyslané Západočeskou univerzitou byl emeritní prorektor Josef Basl, dalším členem byl starosta Klatov Rudolf Salvetr. Podnikatelskou část tvořili zástupci velkých firem v kraji: předseda představenstva Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela a zástupce společnosti ETD Transformátory.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka