Absolventi strojního učiliště v Domažlicích jdou do práce lépe vybaveni

Školy v Plzeňském kraji by bez finanční podpory Evropské unie nebyly zdaleka tak moderní a neměly tolik míst pro své žáky a studenty.

Cílená propagace v Plzni

Díky Regionálnímu operačnímu programu (ROP) Jihozápad bylo během fungování tohoto programu v uplynulých letech podpořeno zhruba 200 projektů základního, středního a vyššího odborného školství na jihozápadě Čech za přibližně miliardu korun.

Jednou ze škol, které v žádosti o dotaci uspěly, bylo Střední odborné učiliště v Domažlicích. Před pěti lety získalo více než 12 milionů korun na zkvalitnění odborné přípravy u čtyřletého oboru mechanik - seřizovač a tříletého oboru obráběč kovů a strojní mechanik.

„Dotace směřovala na dovybavení a modernizaci pracoviště odborného výcviku KOVO v Rohově ulici v Domažlicích. Ze získaných investičních prostředků škola nakoupila nové stroje, zařízení a technologie, konkrétně CNC vrtací a frézovací centrum, CNC soustruh, měřící přístroje, 3D tiskárnu a dále vybudovala počítačovou učebnu. Díky tomu rozšířila výuku programování a obsluhy CNC strojů u oborů mechanik seřizovač, obráběč kovů a strojní mechanik, což výrazně přispělo ke zvýšení jejich uplatnitelnosti na trhu práce,“ uvedla Michaela Čermáková Šímová, ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad, který dotaci zprostředkoval.

Podpora domažlického učiliště zlepšila podmínky pro vzdělávání v Plzeňském kraji. „Díky modernizaci výuky mají žáci strojírenských oborů mnohem větší odbornou přípravu. Jsou schopni zacházet s novými přístroji, jejichž použití se ve výrobní praxi začíná výrazně rozšiřovat. Tím se posílila jejich pozice při hledání zaměstnání. A zaměstnavatelé mají k dispozici schopnější absolventy,“ doplnil náměstek hejtmana Plzeňského kraje a předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Ivo Grüner.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka