Fakulta aplikovaných věd má svého děkana

Akademický senát Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni zvolil 14. listopadu kandidáta na děkana na další funkční období. V tajném hlasování uspěla jediná navržená kandidátka, doc. Dr. Ing. Vlasta Radová.

Cílená propagace v Plzni

Doc. Dr. Ing. Vlasta Radová získala 13 hlasů od 17 přítomných senátorů. Po jmenování do funkce rektorem ZČU povede fakultu další čtyři roky, tedy do roku 2021. Funkce děkanky se ujme 1. března 2017.

Ve svém programovém prohlášení uvedla Vlasta Radová několik bodů, které jsou podle ní pro fakultu v nejbližším období klíčové. V souvislosti s novelou vysokoškolského zákona se například výrazně změnil systém akreditací – pokud fakulta bude usilovat o institucionální akreditaci a získá ji, je podle Radové na místě otevřít diskusi na téma nestrukturovaného (pětiletého) studia. Úkolem nového vedení bude rovněž aktivně se podílet na přípravě vnitřní univerzitní normy pro rozdělení prostředků institucionální podpory na jednotlivé katedry či výzkumné programy v souvislosti sočekávaným přijetím nové metodiky hodnocení vědy. Fakulta by také měla věnovat velkou pozornost získávání kvalitních uchazečů o doktorské studium, nejen z vlastních řad, ale i z jiných univerzit v ČR i v zahraničí.

Vlasta Radová (*1969) absolvovala vroce 1992 Fakultu aplikovaných věd ZČU, obor technická kybernetika. Zde pokračovala i v doktorském studiu a následně se v roce 2005 habilitovala. Fakultě zůstala věrná po celý svůj profesní život. Působí na katedře kybernetiky a ve výzkumném centru NTIS. Ve své vědecké práci se zaměřuje na umělou inteligenci, řečové technologie, zpracování a rozpoznávání mluvené řeči. Absolvovala zahraniční stáže v USA a v Maďarsku, je členkou řady odborných společností a komisí. V letech 2009–2014 byla v předsednictvu Rady vysokých škol, je rovněž dlouholetou členkou a někdejší předsedkyní Akademického senátu FAV i Akademického senátu ZČU.

Fakulta aplikovaných věd byla založena v roce 1990, ještě jako součást Vysoké školy strojní a elektrotechnické v Plzni. V roce 1991 byla jednou ze zakládajících fakult Západočeské univerzity v Plzni. V současné době zde studuje přibližně 1100 studentů bakalářského, navazujícího magisterského a doktorského studia. Součástí fakulty je evropské centrum excelence NTIS, které se zaměřuje na výzkum v oblasti kybernetiky, informatiky, mechaniky, matematiky a fyziky.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka