Aleš, Marold, Slavíček. Třináctka zve na výstavu Čas, čas, čas ... v umění 19. století

Výstava byla připravena ve spolupráci s Národní galerií v Praze k aktuálnímu tématu plzeňského mezioborového sympozia k problematice 19. století, pořádaného každoročně v rámci festivalu Smetanovské dny.

Cílená propagace v Plzni

Tématem letošního 38. ročníku sympozia je „Pochopit vteřinu. Čas v kultuře 19. století“.

Výstava ukazuje několik podstatných kapitol nazírání na fenomén času, které se právě v 19. století radikálně měnilo. Zatímco na začátku století můžeme hovořit ještě o cyklickém vnímání času v přírodních cyklech, dělením liturgického roku a pracovním koloběhem, na konci století sledujeme čas v jeho lineárním běhu, v modernistickém vývoji „od začátků ke konci“, k „lepšímu a dokonalejšímu“. Technické možnosti navíc dokázaly „kolonializovat“ noc a proměnit prakticky každou hodinu na dobu příhodnou k práci.

Z dřívějších dob přetrvaly náměty typu kalendárií a zobrazení denních a ročních dob, i když se v průběhu století po stylové stránce mění. Vystavená díla sledují změny pohledu na alegorie a cyklické vnímání času v monumentálním malířství, a dále obraz abstraktního času, v symbolické rovině často odkazující ke konci lidského věku a smrti (Chronos, Triumfátor). Důraz je kladen na stylovou proměnu českého umění v rámci celého století a zároveň na proměny člověka, jedince, v nezvratném koloběhu mládí, dospívání, stáří a smrti. Poslední část výstavy se zabývá zachycením okamžiku, jako je například sledování proměn krajiny, a to zejména na skicách a momentkách, na dílech, která mají schopnost vteřinu „zachytit“ a „zastavit“.

Návštěvníci se setkají s díly českých uměleckých autorit, jako jsou Josef Mánes, Antonín Machek, Josef Bergler, Karel Purkyně, Mikoláš Aleš, Luděk Marold, Antonín Chittussi, František Kaván, Antonín Slavíček, Jan Preisler, Jaroslav Špillar, Bohumil Kubišta a také s  díly nečekanými, méně známými.

výstavní síň „13“

Autor: Eva Bendová, Vít Vlnas.

Kurátor: Ivana Jonáková.
Výstava vznikla v souvislosti s mezioborovým sympoziem konaným tradičně v Plzni.  Název jeho 38. ročníku zní: "Pochopit vteřinu. Čas v kultuře 19. století".

23/02/2018 - 09/05/2018

DOPROVODNÝ PROGRAM

Komentované prohlídky s autory výstavy Evou Bendovou a Vítem Vlnasem:
 22. 3. a 12. 4. 2018 vždy od 17 hodin

Komentované prohlídky s lektorkou Ivetou Řežábkovou:
 28. 3. a 26. 4. 2018 vždy od 17 hodin

Přednášky (začátek v 17 hodin, místo konání přednáškový sál, Pražská 13, 2. patro)

4. 4. 2018 Roman Musil: Jaroslav Špillar, Vodník v zimě, 1899 (z cyklu Jedno dílo / Jeden svět)
2. 5. 2018 Ivana Jonáková: Mikoláš Aleš, Žalov, 1880 (z cyklu Jedno dílo / Jeden svět)


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka