Animánie láká na Hurvínka či na Lajku

Filmové novinky, prezentace českých tvůrců, animační workshopy nebo desítky animovaných filmů vytvořených dětmi slibuje 12. ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů Animánie 2017.

Cílená propagace v Plzni

Letos proběhne od 16. do 19. listopadu v Plzni v prostorách Moving Station a Cafe Anděl.

„Festival má opět dva programové pilíře: mezinárodní soutěž animovaných filmů vytvořených dětmi a mládeží do 26 let a doprovodný program pro veřejnost,“ uvedl ředitel festivalu Animánie Jan Příhoda.

Právě doprovodný program opět nabídne čerstvé filmové novinky ze světa animace, které doprovodí i řada vynikajících tvůrců, v loňském roce zde uvedla například Galina Miklínová své Lichožrouty. „I letos se nám povedlo přilákat atraktivní hosty,“ dodal Příhoda. Srpnový hit Hurvínek a kouzelné muzeum, který poprvé převedl slavné české hrdiny, původem z Plzně, do světa počítačové animace, doprovodí syn nástupce Josefa Skupy a dlouholetého principála Divadla S+H Miloš Kirschner ml. Právě on se výrazně podílel na scénáři filmu. Do Plzně zavítá také producent filmového Hurvínka Martin Kotík.

Ihned po distribuční premiéře bude na Animánii uveden také nový film Aurela Klimta Lajka. Pozoruhodný projekt, který má původ v divadelní inscenaci o prvním vesmírném psu, vznikal řadu let. Jeho první část již mohli návštěvníci festivalu Animánie vidět v roce 2013. Lajku do Plzně doprovodí sám autor Aurel Klimt.

„Na festival míří nejmladší generace animátorů a filmařů, mnohým z nich nebylo ještě ani deset let. Profesionální tvůrci, kteří zde představují své filmy, malé umělce inspirují a dodávají jim kuráž. Setkání se známými autory je také určitá odměna pro začínající filmaře, všichni si to moc užívají a po projekcích probíhají zajímavé debaty,“ řekl Jan Příhoda.

Na festivalu se návštěvníci potkají také s animátorem Jaromírem Plachým, který představí novou počítačovou hru Chuchel, nebo s legendou české animace Jiřím Bartou. Ten bude prezentovat svou dlouholetou tvorbu. V porotě pak zasedne česká režisérka a autorka oblíbených Večerníčků Kristýna Dufková.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 19.10.2017 17:09



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka