Annínsko otevírá poslední prázdninový víkend dveře dokořán. Zve od pátku do skláren, na koncerty i památky

Na koncerty sboru Touch of Gospel nebo Filipa Gondolána, nebo na prohlídky běžně nepřístupné sklářské hrobky zve o víkendu Annínsko. Region zahrnující Annín, Rajsko, Nové Městečko a kostel Mouřenec otevírá poslední prázdninový víkend dveře dokořán a láká obyvatele Šumavy i turisty na kulturní, duchovní i naučné akce.

Cílená propagace v Plzni

V pátek večer mohou lidé zavítat do kostela svatého Mořice na Mouřenci, kde od 19 hodin začíná koncert duchovní hudby s názvem Beautiful Strings a hosté. „Vynikající sopranistka a hráči na housle, harfu nebo hoboj přednesou skladby od Vivaldiho, Bacha, Janáčka nebo Dvořáka,“ zve organizátorka koncertu Helena Čacká. Páteční večer na Annínsku nabídne i jiný žánr. V kempu Nové Městečko vystoupí od 20 hodin oblíbená sušická kapela Orchidea.

Denně, tedy i o víkendu, mohou zájemci navštívit sklárnu v Anníně, kde je kromě prodejny a muzea nově i sklářská huť. V sobotu od 10 do 16 a v neděli od 10 do 13 hodin mohou sledovat skláře při foukání skla a mohou si tuto dovednost i vyzkoušet. Mimořádně bude přístupná sklářská hrobka rodiny Schmid nad sklárnou v Anníně. Prohlídky začínají v sobotu 27. srpna v 11 a ve 13 hodin.  Od pondělí do soboty je od 9 do 16 hodin otevřená i brusírna s galerií Rajský dvůr v Rajsku u annínského koupaliště. Otevřená bude i v neděli dopoledne.

Pestrý program nabídne Anninsko i v sobotu odpoledne a večer. V 18 hodin začíná ve Vatěticích nedaleko Annína pěší pouť od nové a zatím nedostavěné kaple. „Poutníci půjdou do kostela na Mouřenci, kde od 19 hodin začíná Mouřenecká noc. Vystoupí skupina Pokus ze Zdic. Hosty programu budou šumavská spisovatelka Marie Malá, stavitel kaple ve Vatěticích Jakub Vinčálek a Ivan Adam ze spolku, který obnovuje kostel v Prášilech. Po koncertu bude noční prohlídka kostela a kostnice,“ upřesnil předseda pořádajícího spolku Přátelé Mouřence Lukáš Milota.  Hotel Annín zve v sobotu na koncert Filip a Gondolána. Začíná ve 20 hodin na hotelové terase.

Kostel na Mouřenci bude přístupný i v neděli. Zve na pořad se školní tematikou. „Už loni jsme pozvali bývalé žáky mouřenecké školy, která existovala do roku 1961. Protože byl o tuto akci zájem, uspořádali jsme sraz žáků i letos. Žáci a pamětníci se potkají ve 13 hodin v kostele. Poté se přesuneme ke škole, kde bude po dohodě se současnými majiteli možnost nahlédnout i do někdejší školní budovy,“ přibližuje scénář nedělního setkání organizátor Lukáš Milota. Od 14 hodin začne v kostele na Mouřenci koncert plzeňského sboru Touch of Gospel. „Po koncertu je připravený malý dětský den. „Je to poslední prázdninový víkend a chceme proto hravou formou dětem připomenout, že se blíží škola. Při soutěžích budou moci vyhrát drobné školní pomůcky,“ dodává Milota.

Mouřenec ale zve i na pravidelné prohlídky kostela a kostnice. „Konají se každý den až do konce srpna. Začínají denně v 16 hodin,“ zve do jednoho z nejstarších šumavských kostelů průvodkyně Jana Kadlecová ze spolku Přátelé Mouřence.

 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
26.08.2016 14:08



3 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka